Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Horor
  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Thriller

Oblíbené filmy (10)

Vymítač ďábla

Vymítač ďábla (1973)

NEJDĚSIVĚJŠÍ a možná také NEJLEPŠÍ filmový horor všech dob. T-E-Č-K-A

Hellraiser

Hellraiser (1987)

Invence Clive Barkera je nesporná. Hellraiser je syntézou originality, geniálního vypravěčského umu a poctivého filmařského řemesla. Jedná se o nejoriginálnější a zároveň nejpůsobivější horor několika posledních dekád. Svého tvůrce tak dosadil na pomyslný trůn moderního hororu. Zeptáte-li se mě na mou oblíbenou hororovou postavu, z palety možností typu Dracula, Frankenstein, Freddy Krueger nebo Jason Voorhees, vyberu sofistikovaného Pinheada - jednoznačně a bez dlouhého přemýšlení. Má rada zní: otevřte Konfiguraci Nářku a dobře se bavte.

Vetřelec

Vetřelec (1979)

V mém životě mne žánr sci-fi hororu doslova ŠOKOVAL pouze dvakrát: 1) objevením díla Howarda Phillipse Lovecrafta 2) jako kluka, který se navzdory hranici přístupnosti dostal o prázdninách na projekci Vetřelce. Po závěrečných titulkách jsem po dobu několika následujících dnů vypadal jako po kvalitně provedené lobotomii.

Nadaný žák

Nadaný žák (1998)

Snad nejpůsobivější příběh Stephena Kinga, který pod povrchem skrývá okultní realitu o průniku klifotických sil do života těch, kteří je svým nevšedním zájmem přitahují.

Šílenství

Šílenství (1994)

Nejlepší Tesařina vedle The Thing. Brilantní horor, jehož předností je především výtečný příběh, který jako by vykrvácel z pera nějakého klasika žánru. Ostatně není Sutter Cane a Hobb's End narážkou na Lovecrafta a jeho Arkham?

Smrtelné zlo 2

Smrtelné zlo 2 (1987)

Kanda. Estrata. Amantos. Ilres. Lagt. Nosferatus. Kanda! Amantos! KANDA!!! ......Aaaaarrrrrggggghhhhh!!! 100%

Dagon

Dagon (2001)

Béčkové zpracování Lovecraftovy povídky Stín nad Innsmouthem se pánům z Fantastic Factory vskutku povedlo (ne už tak většina jejich dalších počinů). Dagon se (jako jeden z mála filmů podle předlohy podivína z Providence) drží mezi mantinely Lovecraftova světa a tvůrce Mýtu Cthulhu nikterak neuráží, ba naopak - je z toho cítit pocta spisovateli. Jako zapálený HPL fanoušek jsem z filmu přirozeně nadšen: kéž by se povedlo takto zpracovat víc Mistrových povídek! Ezequielovo vyprávění o zkáze Imbocy = úžasná pasáž. 100% soundtrack. Iä! Iä! Cthulhu fhtagn!

Out of Mind: The Stories of H.P. Lovecraft

Out of Mind: The Stories of H.P. Lovecraft (1998)

"Nejstarším a nejsilnějším lidským citem je strach, a nejstarším a nejsilnějším druhem strachu je strach z neznáma. Děti budou mít vždycky strach ze tmy a lidé s myslí vnímavou k zděděným pudům se budou vždy chvět při pomyšlení na skryté a bezedné světy cizorodého života, jenž snad pulsuje v hlubinách mezi hvězdami, nebo se zlověstně tísní kolem naší vlastní zeměkoule v bezbožných dimenzích, jež mohou zahlédnout jen zemřelí a šílenci." - Howard Phillips Lovecraft - Out of Mind je snové putování s mistrem Lovecraftem (kterého úžasným zbůsobem ztvárnil Christopher Heyerdahl) a jeho postavami. Dokumentární film o životě a díle krále hrůzy z města Prozřetelnost: http://www.csfd.cz/film/285459-lovecraft-fear-of-the-unknown/ Vynikající kniha o vlivu Prastarých na tvář 20. století: http://www.kosmas.cz/knihy/146152/brany-meonu/ Sbírka povídek Šepot ve tmě s doslovem Josefa Škvoreckého online: http://eldar.cz/myf/txt/lovecraft_-_sepot_ve_tme.html