Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Krimi
  • Akční

Recenze (161)

plakát

MOST! (2019) (seriál) 

Když jsem se koukal na první díl, uplně jsem nečekal, že to může někam dál gradovat, že to může bejt reálně dobrý. Měl jsem totiž pocit, že u prvního dílu se trošku vytřískal potenciál a skončíme u prvoplánovýho humoru. Tuhle svůj pocit prozatim beru zpět. Jsem u čtvrtýho dílu a čekám na další. Ne, že by se to nedalo zpracovat líp, ale pokud to porovnám s českou serialovou tvorbou a tvorbou na obdobný téma (jakou?), tak tu dlouhou dobu nic moc obdobnho nebylo. Zatim 7/10.

plakát

Pustina (2016) (seriál) 

Na české poměry určitě nadprůměrný seriál. Co určitě stojí za vyzdvihnutí a co jde ještě víš, než jen někam k nadprůměru, je kamera a díky ní tvořené úžasnné, kompozičně dokonale zvládnuté, záběry. Ani za herecké výkony, výbornou ponurou atmosféru či výběr lokací se tento počin nemusí stydět. Ne všechno kolem Pustiny je ovšem dokonalé. Několik věcí mě trošku zklamalo. Asi to nejzásadnější je rozuzlení celého pátrání po pachateli, ke kterému dojde v postatě jen tak zázrakem, respektive na to jak je pomalu rozvíjen děj, na snahu o budování vedlejších dějových linií přes 8 dílů, nemuselo k rozuzlení dojít během posledního dílu, natož během posledních cca 30 minut. Vedlejší dějové linie jsou další věc, ne všechny byly za mě dostatečně využité. Jinak řečeno, nemuseli v seriálu vůbec být. Třeba by se tim i zamezilo místy zbytečné roztahanosti a zbyl by prostor pro linii hlavní. Každopádně se jedná o kvalitní seriál, který stojí za to vidět. Netvrdil bych, že se nutně jedná o seriál desetiletí, nebo že je to to nejlepší co v seriálové tvorbě za dlouhou dobu vzniklo. Pravda, moc konkurentů se nenajde, ale třeba takový Cirkus Bukowski se může relativně klidně s Pustinou srovnávat.

plakát

Sám proti všem (1998) 

Hodina a půl neskutečné deprese a marnosti. Film o muži, který neví co se životem a patřičně to dává najevo kontinuálním monologem plným rozhořčení, nenávisti a zoufalosti. Velice nepříjemný a tíživý film, který ještě nějakou dobu budu trávit.

plakát

Neděle (2003) (TV film) 

Až na tu hudbu příjemná podívaná. Hezký střih, námět i herecké výkony. Stopáž taky tak akorát. Bohužel, za hudbu dávám dolu 10%. Být to po hudební stránce domyšlenější, mohlo to pro mě skončit líp. 65%.

plakát

Domina (2010) (TV film) 

Na to, jaké televizní filmy u nás většinově vznikají je tohle poměrně koukatelná záležitost. Ne, že by se na tom nic nedalo změnit. Primárně některé herecké výkony, dělení obrazu atd. Co je naopak na celém filmu pozitivní je jeho spád a celkově ponurá atmosféra. 65%

plakát

Nevinné lži (2013) (seriál) 

Je trošku škoda, že jsou zde všechny filmy v rámci cyklu dohromady. Je totiž obtížné hodnotit všechno najednou. Z mého pohledu se ale jedná o jeden z nejlepších filmových projektů co u nás vznikl. Až mě to překvapilo. Jednotlivé díly bych hodnotil následovně: 1. Pod hladinou: Film na téma rodičovství s výborným hereckým obsazením, který nějak tak pomalu ubíhá. Děj není nikam "násilně" tlačen, zároveň se ani nevleče. 85%. 2. Lež má rozbité auto: Z ceké serie filmů je tenhle asi nejodlehčenější a zároveň postaven na nejmenší lži. Velké plus je poměrně dobře vybraný dětský herec. Zrovna na dětské herce jsme měli podle mě posledních 15 let dost smůlu. 70%. 3. Druhý dech: Jedná se sice o film na téma, které bylo zpracované už x krát a možná i mnohokrát lépe. Na druhou stranu je film dobře herecky obsazen, děj slušně ubíhá. (spoiler!) Co mi trošku vadilo je happy end. Kdyby vše skončilo scénou, kdy se octne bez domova, možná bych byl radši. 70%. 4. Hvězdička: Asi nejslabší počin. Téma samo o sobě by to mohlo být zajímavé, pokud by bylo uvěřitelně zpracované. Jediné, co tenhle film drží nad vodou jsou herci, jinak se to celý řadí spíš k lepší český seriálový tvorbě. 45%. 5. Klukovina: Vděčné, přesto závažné a dobře zpracované téma. Také spolu s prvním dílem nejlepší záležitost celé serie. Co mě hodně překvapilo je, že jsou všichni dětští herci naprosto uvěřitelní a snad poprvé to nevypadá, že jim psal scénář člověk, který je o 2 generace starší. 80% 6. Chromozom: Opět, dobré herecké obsazení, včetně dětských herců. Dobře konstruovaný příběh, dobrá kamera. Navíc poměrně otevřený konec (i když, pro diváka který si dá 1 + 2 dohromady zas tak otevřený neni). 70% 7. Čistá práce: Obdobné téma, jako u třetího dílu. V tomto případě je však všechno nějak tak uvěřitelnější a normálnímu člověku i bližší. Jestliže u filmu Druhý dech byla nosnou myšlenkou ztráta práce (na vysoké pozici), odcizení se od reality a následná ztráta rodiny i majetku, tady je to podle mě podstatně intimnější v tom, že je příběh založen na nespravedlnosti, rodina, které se vše týká žije v podstatě od výplaty k výplatě a výpadek příjmu jí nakonec dost zničí. U Druhého dechu jsem postrádal otevřený konec. Zde se mi ho dostává v daleko větší míře, než jakou jsem čekal. 75%.

plakát

Ježíš je normální! (2008) 

Dokument je zbytečně dlouhej a po chvíli začne nudit. Za to max 50%. To že podobný sekty existujou v ČR, SR jsem věděl. Pokud jsou lidi hlupáci, ať si na tyhle vymejvárny choděj. Zakázal bych na to ovšem tahat děti. To je totální hnus.

plakát

Pevnost (2012) 

Tenhle dokument jsem chtěl vidět od chvíle co vznikl. Moje motivace byla o to větší, že jsem v Moldavsku byl Podněstří jsem sledoval z druhé strany přehrady Dubasari. Zároveň jsem v této zemi byl natolik dlouhou dobu, abych pochopil její fungování, potenciální budoucnost. V rámci Sociologického večera se mi to konečně podařilo. Rozhodně nečekejte, že vám někdo něco bude polopatickou formou vysvětlovat. Dokument je sdělením několika aktérů a banálních situací. Nečekejte ani dokumentaci stalinistického režimu v "srdci Evropy". Tím totiž Podněsterská republika není. Pořád je to území, kde jsou občané drženi ne režimem, ale svojí ekonomickou situací. Tajná policie mnohdy funguje spíš symbolickou formou. I když nemůžu tvrdit, že by byla místní garnitura vstřícná k jakýmkoliv žurnalistům, filmařům, ze západu. Natož filmařům bez akreditace. A těmi rozhodně autoři snímku byli. O to víc mě potěšilo konkrétní promítání, jež následovala diskuse na dané téma. A diskuse jsem se milérád účastnil, i jsem některé informace doplnil. Dokonce jsem se v rámci jednoho večera zúčastnil jednoho promítání, diskuse a diskuse navazující na další promítání, na jiném místě. Dokument, co do ofilmařského hlediska, je moc hezky natočen. Ocenil jsem hlavně střídmou formu a na to, jaké byly možnosti (točeno na DSLR) i střih, kompozici a vůbec celou koncepci. 90%.

plakát

Bermudský trojúhelník: Šokující nové záhady (2005) (TV film) 

Ze začátku se to tvářilo jako zajímavý dokument. Ve chvíli, kdy došlo na konspirační teorie typu Americká vláda, Atlantida a podobný pavědecký nesmysly, začal jsem o hodnotě dost pochybovat. Nejhorší ale je, že je to hodinu a půl trvající natahovaný nic. Rozuzlenim je, že "vědci" nic nenašli, na nic nepřišli, ale že i tak zůstává mnoho nezodpovězených otázek. Dokument má asi takovou vypovídající hodnotu, jako kdybych natáčel dokument o požáru lesa. Přitom jediné, co bych za celou dobu zjišťoval, by bylo co je to strom a kdo může za jeho růst. O požáru bych nezjistil zhola nic, přesto bych to nazýval dokumentem o požáru lesa. Dávám 15% za schopnost přesvědčit mě v prvních 30 minutách o tom, že by to mohlo mít nějakou hodnotu. Po 30 minutách jdou procenta jen dolu.