Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Horor

Poslední recenze (1 947)

plakát

Pancéřové auto (1929) 

"Pancéřové auto" nabízí do doby ovíněné kaskadérskými kousky Toma Cruise kuriózní připomínku, že v české kinematografii se navzdory porevolučnímu skuhrání pěstovaly akční eskapády již v rané éře. Byť tedy v tomto případě pouze pokud si dovolíme připsat lokálnímu průmyslu zásluhy tvůrců, kteří se identifikovali jako Němci. Na druhou stranu si ale přiznejme, že zatímco Cruise, Jackie Chan, Belmondo a další pozdější hvězdy dokázaly s diváckým úžasem vyvolaným grandiózními fyzickým kousky dramaturgicky pracovat, tady představují pompézní akrobatické výkony hlavního představitele, umocněné do nadlidských rozměrů filmovou magií, spíše nečekané erupce energičnosti v povětšinou usedlém rodokapsovém příběhu, byť sympaticky nadnášeném campovou nadsázkou vůči šestákovým klišé.

plakát

Werner - Gekotzt wird später! (2003) 

Laxní dojení franšízy podle odškrtávacího seznamu povinných ingrediencí s opáčkem již dříve viděného. V lepším případě to dává usuzovat na pomýlenou ambici nachytat na značku "Werner" nové diváky, nebo v horším případě ukazuje postupující senilitu kdysi sympaticky přidrzlého popkulturního fenoménu.

plakát

Werner - Eiskalt! (2011) 

Rádoby drzá a rebelantská franšíza dostává nejhorší možné zakončení, když sama sobě a svému tvůrci staví senilní pomníček. Rötger "Brösel" Feldmann se asi vidí jako komiksový Mick Jagger v benzínovém kutilském světě "Zběsilé cesty", ale bohužel je to jen německý tuzzingový Pivrnec (byť teda kresebně nadanější), který propadl iluzi vlastního kultu osobnosti. Předposlední "Werner" film byl jen otravný svým opakováním již viděného z předchozích bijáků. Snad definitivně poslední příspěvek série ale křiklavě zhmotňuje smutnou gerontovskou ambici na stará kolena znovu prožít domnělé vrcholy vlastního mládí. Aby zoufalectví nebylo málo, musí film obsahovat zahořklý plivanec vůči aktuálním populárním trendům komiksové scény, herecké party pro všechny autorovy kámoše, kteří pochopitelně vůbec neumí hrát, a vše korunuje nesoudně iluzorní linie, kde si hrdina/autor nemotivovaně získává přízeň a tělo tuctové playmate.

Poslední hodnocení (5 457)

Pancéřové auto (1929)

14.04.2024

Polite Society (2023)

14.04.2024

Werner - Volles Rooäää!!! (1999)

14.04.2024

Panenky na útěku (2024)

09.04.2024

Ballermann 6 (1997)

08.04.2024

Die Superbullen - Sie kennen keine Gnade (2011)

08.04.2024

Werner - Gekotzt wird später! (2003)

08.04.2024

Werner - Eiskalt! (2011)

08.04.2024

Okno do dvora (1954)

07.04.2024

Reklama

Poslední deníček (6)

Top 2023

Příspěvek do každoroční ankety Cinepuru. Každý účastník možnost vybrat 20 titulů uvedených a viděných v uplynulém roce, přičemž má také možnost uvést nějakou klíčovou událost či symptom příslušného období.

Přední divácké slasti, radosti a překvapení:

 

Falcon Lake (CA 2022, Charlotte Le Bon)

Dospívání a první láska jsou horor, přičemž Charlotte Le Bon to dokázala fantasticky vystihnout ve svém pohlcujícím a křehkém filmu.

 

Hundreds of Beavers (US 2022, Mike Cheslik)

Grandiózní resuscitace hraných i animovaných grotesek vyvolává nevěřícný úžas i trhá bránice, ale také potvrzuje, že zelené plátno může stále ještě být fantastickým polem neomezených možností. Stačí k tomu mít partu kámošů v plyšových kostýmech a ohromně větší než malé množství DIY kreativity.

 

Neck (Kubi; JP 2023, Takeši Kitano)

Mistr krutě suchého humoru Kitano přináší nelítostně jízlivé a skvostně provokativní zneuctění mýtu samurajských ctností a historických hodnot Japonska, kde z předních dějepisných osobností dělá vyšinuté zběsilce a morální degeneráty.

 

Obzor (Spre nord; RO, FR, GR, CZ, BG 2022, Mihai Mincan)

Bravurně vyprávěný a emocionálně zničující film o hranicích a předsudcích i fatální tíze jejich překonávání, který se zcela pohříchu nedostal do české distribuce, byť vznikl v české koprodukci.

 

Přišla v noci (CZ 2023, Jan Vejnar, Tomáš Pavlíček)

Vedle mnoha jiného také nejlepší adaptace západního žánru do českých společenských reálií v dějinách lokální kinematografie. Home-invasion trhiller too close to home.

 

Zbytek z Top 20:

 

á-B-C-D-é-F-G-H-CH-í-JONESTOWN (ČR 2022, Jan Bušta)

Aftersun (GB, US 2022, Charlotte Wells)

Conann (BE, FR, LU 2023, Bertrand Mandico)

Electra (CZ 2023, Daria Kashcheeva)

Chlapec a volavka (Kimitači wa dó ikiru ka; JP 2023, Hajao Mijazaki)

John Wick: Kapitola 4 (John Wick: Chapter 4; US 2023, Chad Stahelski)

Karaoke blues (Kuolleet lehdet; FI, DE 2023, Aki Kaurismäki)

Lucemburk, Lucemburk (Luxembourg, Luxembourg; UA 2022, Antonio Lukič)

Mluv se mnou (Talk to Me; AU 2022, Danny Philippou, Michael Philippou)

Netvor (Kaibutsu; JP 2023, Hirokazu Koreeda)

Oppenheimer (US, GB 2023, Christopher Nolan)

Pinocchio Guillerma del Tora (Guillermo del Toro's Pinocchio; US, FR 2022, Guillermo del Toro, Mark Gustafson)

Spider-Man: Napříč paralelními světy (Spider-Man: Across the Spider-Verse; 2023, Joaquim Dos Santos, Kemp Powers, Justin K. Thompson)

Tonda, Slávka a kouzelné světlo (CZ, SK, HU 2023, Filip Pošivač)

Zabijáci rozkvetlého měsíce (Killers of the Flower Moon; US 2023, Martin Scorsese)

 

Hlavní události roku:

 

Virální internetový mem Barbenheimer překvapivě vyprodával kina – příznačně za nevěřícného zírání PR oddělení studií i samotných kinařů. Skončilo Ulož.to coby platforma nezřízeného stahování nelegálně sdílených filmů – tak uvidíme, jaké dopady to bude mít pro český filmový průmysl a pro kulturní rozhled lokálních filmových nadšenců. Převážně v potají Cinepur na svém webu spustil elektronický archiv – čímž ve mně vyvolal podezřelý pocit, že by se mohly naplnit i nějaké další mé sny, které jsem pokládal za nemožné v české kotlince. Na což navázala distribuční společnost Aerofilms nákupem kompletní knihovny filmů vlastněných studiem Ghibli.