Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (2 144)

plakát

A Bit of Fry and Laurie (1987) (seriál) 

Úvodem je třeba říct, že obecně nejsem příliš fanda skečového formátu, ale na toto mě nalákala ústřední dvojice protagonistí, a určitě nelituji. Neříkám, že úplně všechny scénky jsou 100% povedené, ze začátku mě příliš nebavili hlavně "vstupy z ulice", ale i ty se časem zlepšili. Oproti tomu je tu ale i velké množství scének, které se dostatečně dostanou pod kůži každému fandovi kvalitního Britského humoru. Takto namátkou jsou hodně povedené třeba scény s prodejcem koberců jako sponzorem seriálu (2. série), řešení jména na úřadě (1. série), Fry a jeho neskutečné taneční pohyby při výrobě "koktejlů (3. série). P.S.: Viděl jsem pouze první tři série, jelikož ke čtvrté nejsou nikde k sehnání titulky. Tak apeluji na všechny titulkáře, ujměte se toho někdo, ať si to můžeme užít komplet! :).

plakát

Adéla ještě nevečeřela (1978) 

Řekl bych, že v rámci těch komedií od Lipského, či dua Svěrák-Smoljak je tato ta nejvíce nápaditá, a nejvíce originální. Dobové zařazení do Prahy začátku 20. století mixnutého s různými futuristickými nápady ("Dar přítele...") funguje bezchybně. Ústřední dvojice se výborně doplňuje, a vzniká spousta nezapomenutelných scén, spojených hlavně s jídlem a Plzní. Oproti jiným tehdejším komediím lze ještě vyzdvihnout výborný hudební motiv, který se prolíní celým filmem, a taky je tu na tu dobu, a žánrové zařazení překvapivě slizský záporák ("Připravím jí osud horší než smrt..."). Závěrečná, NĚMÁ! honička, která vypadá přesně jak z filmů někde z 20. let je skoro až tvůrčí dokonalostí.

plakát

Agatha Christie: Plavý kůň - Epizoda 1 (2020) (epizoda) 

Zatím to do sebe moc nezapadá, ale věřím, že druhý díl přinese nějaké pořádně rozuzlení. Na to, že je to dvoudílné, tak to nemá moc velký tah na branku, chtělo by to trochu přidat na tempu.

plakát

Agatha Christie: Plavý kůň - Epizoda 2 (2020) (epizoda) 

Propletenec navzájem se nenáviděných postav je postupně rozpletán, ale diváka to do varu pořádně dostat neumí. Ve výsledku nepříliš zajímavý záporák, či absence větší dobové atmosféry z toho udělají jen rutinní detektivku. Předlohu neznám, ale řekl bych ,že Agatha to v knize zvládla líp.

plakát

Ahsoka (2023) (seriál) 

Několikrát resiscutovaná, a viditelně nesmrtelná postava Ahsoky se po Xté vrací ve svém vlastním seriálu, který je vlastně o všem okolo, jen ne o Ahsoce. Předně je hlavně nepřiznanou pátou řadou Povstalcou. Ono řekněmě si to na rovinu, všechny ty SW seriály pod hlavičkou Disney jsou vlastně jeden seriál, protože jejich provázanost je obrovská a pro plné pochopení je nutné odsledovat úplně vše. I díky tomu tak první řada (protože se nic moc nevysvětlí, tak je jasné, že bude další, nebo se to zas vyřeší někde jinde...) působí jako malá část celku, u kterého je už teď jasné, že bude postupně gradovat do velkolepého Filoniho filmu. Mnohými blahořečené, mnohými nenáviděné Volume opět hraje vizuálně důležitou součást, a mě už teda všechny ty arénové souboje a digitální pozadí začínají lézt na nervy. Kde však nelze nic vytknout, tak to je casting postav z Povstalců protože takovéto povedené převedení postav z animáků do hrané podoby jsme tu už dlouho neměli.

plakát

Air: Zrození legendy (2023) 

Po delší době zas film, u kterého mi příjde, že byl přímo natočen v době, ve které se odehrává, a nikoliv až nyní. Tady z toho ta retro filmová atmosféra dost čiší a pravdou prostě je, že takovýchto filmů dnes už moc nevidíte, a už vůbec ne v takto mainstreamové produkci s velkými hvězdami v hlavních rolích. Velmi fajnová atmosféra, sem tam nějaká ta hudební dobová vložka, bavící se herci, super dialogy. To všechno dělá z Air pohodový film, který asi nutně nemusíte vidět na velkém plátně, ale na zimní večer u TV je jako dělaný. Affleck opět ukazuje, že je dost možná o dost lepší režisér než herec.

plakát

...a jitra jsou zde tichá (2015) 

Technicky velmi dobře zvládnutý film, s dobře natočenou akcí, jehož další velkou předností je krajina v které se odehrává. Příběh ve druhé půlce nabídne několik dobře natočených momentů (zpáteční cesta močálem). Bohužel, větší hodnocení znemožňuje místy opravdu velmi toporný scénář, kdy se ve filmu vyskytují opravdu neskutečné a vážně míněné dialogy ("No jo vlastně, oni jsou taky lidi, to mě nedošlo")

plakát

Ajťáci (2006) (seriál) 

Hodnocení jako takové mám sice vysoké, ale je třeba kriticky říct, že kvalita jednotlivých dílů je dost nevyrovnaná. Jsou tu opravdu geniální díly (Projev, Kalamity Jen, Ulítlí na kalendáři), které se ale střídají s těmi, které jsou zoufale nevtipné (Návrat zlatého dítěte, skoro komplet 4. série). Seriálu podle mě taky ublížil odchod původního Reynholma, a jeho nahrazení novým, který nebyl tolik vtipný. Pokud ale narazíte na scénky nebo díly, které se točí výhradně kolem IT, tak je to záruka velmi kvalitní zábavy.

plakát

Ajťáci: Přichází internet (2013) (TV film) 

Závěrečný film kvalitativně dosahuje řekněme lepší poloviny klasických seriálových dílů. Bohužel si přenesl nešvar posledních dílů, a to, že v něm moc nejde o samotné IT. Renholm už je tady za úplného magora, a jeho postava naštěstí nemá tolik prostoru. Hlavní linky jsou jinak dost povedené (Rasismus vůči ženám a malým lidem, Pořad stolní hry).

plakát

Ajťáci - Série 1 (2006) (série) 

Úvodní díl je taková rozjížděčka, ale od druhého dílu už jde kvalita postupně nahoru. Škoda zas slabšího závěrečného dílu, ale podle komentů to nejlepší má přijít až v dalších řadách. Zatím pro mě nejlepší postava jasně Jen, bez ní by to nebylo ono. Dvojka ajťáků správně potrhá a nerdovská, ale furt je to takové to Britsky ujeté, takže žádný Sheldon.