Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (2 150)

plakát

To se vysvětlí, soudruzi! - Ostře sledované UFO (2024) (epizoda) 

Tohle vypadá jako velký krok vedle. Stylizace do 80. let působí dost těžkopádně, spíš je to takové dost abstraktní pojetí té doby, pochopitelně obohacené o značnou dávku naivity a nesmí chybět narážky i na aktuální politickou situaci, které jsou na první dobrou scénáristicky dost těžkopádné. Původně jsem ale hlavně od seriálu čekal úplně něco jiného, reálné objevování paranormálních jevů v dané době, zahrnující určité temné aspekty dané doby. Ukázky jasně ukázali, že půjdeme jiným směrem, a první díl ukazuje, že ty paranormální jevy jsou vlastně úplně druhořadé.

plakát

Čas nádejí (2024) (seriál) 

Okolo série se rozjelo už před časem poměrně velké haló, mělo jít o jeden z největších projektů RTVS, ale je vlastne škoda, že RTVS nepojalo takovýto dějíny epos spíše ve stylu První republiky. Tady se na porci osmi dílů řeší vše extrémně zkratkovitě. Skáče se od smrti (narození) jedné postav k druhé, absentuje nějaké větší dějinné zapojení do kontextu skrze reálné postavy nebo stěžejní události. Plus klasické problémy dějinných eposů či rodinných ság -> postavy stárnou, ale reálně to nejde moc poznat. Námětově měla RTVS v ruce seriál klidně na několik řad, každý z dílů by klidně vydal na samostatnou řadu o osmi dílech, takhle máme jako výsledek spíše klasickou dějinnou vztahovku.

plakát

Čas nádejí - Episode 8 (2024) (epizoda) 

Poslední díl víc než jako finále působí spíše jako další klasický díl z běžné řady. Nic moc se neuzavírá, naopak, zůstává dost otázek, tak nevím, jeslti tvůrci plánují další řadu. Opět se musíme smířit s tím, že se hodně skáče v čase dopředu a řeší se věcí zkratkovitě.

plakát

Deváté srdce (1978) 

Další z ryze temných - pohádkových záležitostí, které budou ideálně sloužit k tomu, pokud chcete, aby vaše dítě mělo těžké spaní. Temné, mystické, až hypnotické scény ze zámku přitom filmu dozajista kralují, a je škoda, že film i přes krátkou stopáž se v první půlce dost pozvolna rozjíždí a děj začně cca. až ve 40. minutě. Každopádně se jasně ukazuje, že pokud máte u těchto projektů pod hudbou podepsaného Petra Hapku, tak víte, že i-když bude zbytek jakýkoliv, tak minimálně hudba bude špičková a až děsivě vystihující atmosféru scény.

plakát

Černý lišák 1 (1995) (TV film) 

Je rozdíl, když něco působí levně v tom smyslu, že prostě nemáte peníze, ale z mála dokážete vymáčknout maximum, a v tom, když něco působí lacině, kdy nemáte peníze, ale ani vůli či talent to nějak zamaskovat. A Černý lišák je bohužel ten druhý případ. Tenhle první díl mi stačil, do dalších dvou už nepůjdu.

plakát

Metoda Markovič: Hojer - Chyba systému (2024) (epizoda) 

Tak absolutní náhul pokračuje, a já bych se nedivil, kdybychom tu už teď měli jasný domácí počin roku. "Výlet" na Slovensko přinese zajímavý dobový - charakterový i pracovní kontrast vůči Pražské partě. A ve větší míře se objevilo i to, po čem jsem volal v minulém díle, tedy prolnutí s reálnýmý doku záběry z vyšetřování, opravdu mistrovský nápad. Stejně tak i to, že se tvůrci nebojí na moment trochu odlehčit a nahodit vtipnou vsuvku s Mišíkem a trojúhelníkem.

plakát

Génius - MLK/X (2024) (série) 

Dramaturgicky a produkčně dost nezvládnutá série, která se kvalitou nechytá na první dvě série. Třetí je bohužel u nás stále nedostupná, ale určitý přerod vidim už u ní, a to ve změne konceptu osobností, na které se zaměřuje. Tady je jasně patrný politický a společenský přesah osobností, ale pod pojmem "Genius" si představuju trochu něco jiného. A ačkoliv jsou to výrazné osobnosti 20. století, tak by se jejich příběh dal určitě uchopit mnohem lépe. Tady máme spíš klasickou vztahovku, kdy je vidět, že na natočení nebylo moc peněz a v rámci moderní produkce tvůrci plní jedno současné klišé za druhým.

plakát

Mahulena, zlatá panna (1986) 

Já už těm Slovenskýn pohádkám začínám přicházet na kloub. Další počin, který je oproti počinům z ryze české produkce mnohem více temnější a vyspělejší, nebojí se zabíjet hlavní postavy a nahazuje silná vztahová a společenská témata. Škoda, že tady tvůrci nedokázali víc pracovat s atmosférou a v rámci mezinárodní koprodukce se obohatili o několik nevýrazných zahraničních herců. Pochopitelně to jako vždy vyváží nádherná Slovenská krajina a určitý genius loci tamnějších pohádkových děl.

plakát

Génius - Odkaz (2024) (epizoda) 

No tak čekal jsem, že poslední díl nabídne pořádný tah na branku a ždímácí emocí skrze odchod hlavních postav, ale světe div se, postavy mizí doslova mimo záběr a celý závěr je neskutečně zkratkovitý a dojem z důležitosti obou postav pro historii se vůbec nedostaví.

plakát

Dobré ráno, Brno! - Série 1 (2023) (série) 

Jak to podle posledních vyjádření vypadá, tak zatím hodnotíme jen první řadu Dobrého rána, a čeká nás druhá, a já říkám zaplaťpánbů, protože první řada jako ucelený samostatný celek by bohužel nedávala příliš smysl, protože v rámci děje neuzavírá snad ani jednu dějovou linku a ještě končí naprosto strašidelným cliffhangerem. Jinak je Dobré ráno, Brno! spíš takový rozháraný počin, který skáče kvalitou od naprosto geniálních dílů až po fekální nudu. Ne(Kvalita) je pak často navázána na to, jak moc se díl točí okolo samotného vysílání, kdy díly, které jsou zaměřeny přímo na něj, jsou výborné, a díly, které se točí okolo rodinných problémů či různých výjezdů ven, tak jsou znatelně horší. Stejně tak se tady tvůrcům nepodařilo úplně implementovat hvězdá camea, která jsou zoufale nevtipná a neorigiální. P.S.: Viděno při premiérovém vysílání, koment zkopírován z hodnocení seriálu z doby, kdy nebyl rozdělen na série.