Recenze (1 706)
Sever a Jih - Epizoda 5 (1985) (epizoda)
Ta scéna, kdy Orry pěkně od plic vytmaví Virginii, co si o ní myslí jakoby nastartovala úplně nový děj. Ale musim říct, že s ním vesměs souhlasím. Virginie je vážně neskutečná kravka, nepřeju jí teda moc hezký osud..Stejně tak Orryho sestře, taky šílená mrcha. Mezitím už dochází k volbě Lincolna, takže je jasné, že už jde opravdu do tuhého, prostesty narůstají a válka je v podstatě nevyhnutelná. Líbí se mi, jak jsou jednotlivé dějové linky vytvořeny tak, aby se na jejich pozadí mohli dít jednotlivé významné politické události té doby.

Expendables: Postradatelní 3 (2014)
Trojka se svého času stala slavnou už premiérou, kdy jí někdo dokázal ukrást a její kopii dát online na internet. No možná i díky tomu se dalšího pokračování dočkáme až o mnoho let později. No ale taky možná i díky tomu,že trojka nedosahuje kvalit předchozích dvou dílů. Těžko říct, co se tvůrcům honilo v hlavě, možná myšlenky na spousty pokračování s omladinou a novými mladými hráči. Tak asi díky tomu do filmu nacpali několik mladých herců, kteří ale nikoho nezajímali a jejich účast byla pro diváka spíš na obtíž. Trojka už tak nefunguje jako odkaz akčních filmů z minulého století, ale asi jako nějaká snaha i o nakopnutí nové generace. No ale to se moc nedaří. Pochopitelně, když je na scéně stará garda, tak to šlape, ale už to přecijen nenabízí nic moc nového a neokoukaného a oproti dvojce, která to zakryla jinými kvalitami, tak zde ještě více do oči bijí odporné digitální efekty. Trojka tak jako klasický akčňák stále obstojí, ale nedosahuje kvalit svých předchůdců.
Bedna - To Say I Love You, Pt. 3 (1993) (epizoda)
Podobně, jako u prvního případu, tak i tady mi přišlo, že závěrečná část už je trochu natahování příběhu. Na poslední třetinu máme už jasně rozdané karty a jde je no to, jak dopadnout posledního pachatele. Uznávám, že finále je dost působivé a emotivní, ale vše předtím se dalo zkrátit klidně na polovinu, tam už se trochu točíme v kruhu. Jsem zvědav, jestli závěr Fitze nějak ovlivní i do budoucna.
Červené pásky - Episode 1 (2020) (epizoda)
Tak hned od prvního dílu je jasné, že toto bude převážně čistá ždímačka emocí, což je věc, kterou já úplně nevyhledávám a filmařsky ani nechválím. Ono mít ždímání emocí jako primární aspekt seriálu za mě prostě není kvalitní filmařina. Příběh je zatím poměrně čistě a jednoduše nalajnován. Nevím, jestli je úplně chytrý mít v hlavních rolích dva z důvodu nemoci plešaté borce, kteří se mi zatím docela pletli. No je to náhoda, ale začínám se dívat v době jen pár dní po úmrtí Dana Heribána, takže nejvíc emočně na mě zatím působí jeho účast, i vzhledem k okolnostem jeho úmrtí.
Sever a Jih - Epizoda 4 (1985) (epizoda)
Ze začátku začíná tenhle díl docela nenápadně. Opět ve větším představena další postava, tentokráte Oriho mladší bratr, představující takovou tu mladickou nerozvážnost a nevyspělost a postupem času vyspívající skrze svou nadrbanou sestru, která pohrdá svým okolím, ale vlastně jim závidí to štěstí a tak si to kompenzuje tím, že se nechá ohnout od celého West Pointu...Postupně začíná gradovat otrocká linka, kdy se ukazuje, že bojovat za právo (no a asi i nepřekvapivě lásku) černých sebou přináší oběti a nutnost se vzdát svého života. I tak to ale působí naprosto nevinně a pokojně oproti drtivému finále. Carradine jako jasný záporák téhle série rozjede svou vlastní one man show v herectví a kdo si ho neznechutil do téhle doby, tak tady ho už musí kompletně nesnášet.
Bedna - To Say I Love You, Pt. 2 (1993) (epizoda)
První třetina tohto trojdílu byla v podstatě čistě o pachatelích. Druhá část je v podstatě o FItzovi. Pobavila mě narážka na Columba, ke kterému jsem v podstatě celý námět v minulé části přirovnal :) Je zajímavé vidět v tomhle díle Fitzův kontrast v jeho osobním a profesním životě. Úplně dva odlišní lidé. Vyjma čistě divadelního a v TV běžně nevídaného hereckého projevu Coltrane v tomhle díle opravdu exceluje ta dvojka pachatelů. Susan Lynch a Andrew Tiernan, tady všechna čast, velká herecká paráda a dokonalé ztvárnění napsaných charakterů.
Iveta - Já se vrátím (2023) (epizoda)
Ivetě začíná poprvé ve velkém hrabat. A trochu i tvůrcům...Zpomalovačky, detailní záběry na zpocené obličeje, flashbacky v rámci dilu, flashbacky se Sepešim, klasická nicneříkající vsuvka s exvojákem. Bez těchto věcí bych se obešel. Na druhou stranu, cením. že tvůrci onen únos nechali odvyprávět z obou stran, jak jsem si dohledal, tak takhle situace zůstala nakonec dost otevřená a vlastně se nikdy naplno neřeklo, jak to vlastně celé bylo. Únosce byl teda podle všeho určitě slušný magor, každopádně Iveta v té době už byla taky slušně mimo, tak kdo ví...Oskar Hes jako mladej Hrušinský úplně k nerozeznání od originálu, skvělá práce maskérů.

Atlas ptáků (2021)
Donutil o tomhle filmu řekl, že je fajn po delší době vidět Donutila trochu jinak. A měl pravdu. Donutil pořád ukazuje, že na to herecky má, a i-když hraje vesměs svůj klasický charakter, tak ukazuje, že na to lze jít i jinak. Název filmu je poměrně zavádějící, o Atlas ptaků a milenky tu vesměs vůbec nejde a řeší se to jen okrajově. Přenesení ptačí řeči do naší mluvy je určitě vítaným oživením a i sám Olmo Omerzu určitě dobře vědět, že na vcelku rutinní námět bude takové osvěžení třeba. Film je nakonec nejvíce klasickým náhledem do určitých sociálních skupin. Vidíme tu několik nesympatických postav (ale napsaných tak, že to nevadí), které řeší své sobecké problémy. Olmo Omerzu a jeho filmařský styl už jsou u nás podle mého docela známé, tenhle film z jeho zaběhlého stylu nijak nevybočuje.

Geneze (2012) (studentský film)
Obsah tady je dost zavádějící. Obecně teda těžko říct, o čem to vlastně bylo. Dost těžká ezo věc, kde většinu stopáže vůbec nevíte, o co jde a co počátkem toho, proč jsou postavy takové jaké jsou. Fajn krajina a nahotinky, ale jinak dost divácky nevlídný počin, který je i přes krátkou stopáž docela náročné dokoukat.

Protihráč (2020) (studentský film)
Na tomhle příběhu bylo nejzajímavější asi to, kolik skutečných příběhů fotbalistů reflektuje. Jinak se film potýkal s dost zvláštní technickou stránkou. Kameru při fotbalovém zápase, kdy si Hádek snad sám držel kameru před obličejem a běhal s ní po hřišti, byla opravdu zvláštní. Celkový děj a struktura jsou jinak bohužel dost předvídatelné, ale opět, reflektující skutečnost.