Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Dobrodružný
  • Krimi

Recenze (433)

plakát

Masaryk (2016) 

Od filmu, který doslova zbořil předávaní cen zdejších "Oscarů", jsem čekal daleko více než jen další plytké drama, které je téměř celé vymyšlené a s realitou má tak společné pouze na pozadí odehrávající se historické události a jméno Jana Masaryka. Neříkám, že se tvůrcům nedá upřít snaha, a chápu jejich improvizaci, aby vykreslili charakter hlavního hrdiny, ale proč proboha tak nezáživně a pomocí stylu vyprávění, který zamotá hlavu nejen zdejším divákům znalým souvislostí. Pro zahraničního diváka to musí být doslovné utrpení, aby se v tom guláši vyznal, a upřímně chápu ty spíše záporné ohlasy ze všemožných festivalů. Výsledek rozhodně neodpovídá slibované jízdě z prvních ukázek a je jedno, jestli se to tvůrci rozhodli natočit světověji, jelikož jediné čím je tento film takový, je to, že se v něm chvílemi mluví anglicky. Moje hodnocení 45%.

plakát

Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba (1999) 

Jelikož se blíží další epizoda, rozhodl jsem se po mnoha letech opět podívat na všechny Star Wars filmy a nestačil jsem se divit, jak neskutečně tato epizoda zestárla. Jsou desítky let staré filmy, které vypadají i v současné době dobře a nikterak neurazí, přestože po trikové stránce je to dnes jiná písnička. Tento toho bohužel není důkazem a po vizuální stránce vypadá opravdu otřesně, nicméně jedno se Georgi Lucasovi vzít nedá, že po příběhové stránce se řadí k těm lepším a je to velmi důstojný začátek celého tohoto universa a to i přesto, že mu chybí to kouzlo původní trilogie. Moje hodnocení 65%.

plakát

Zabijáci z maloměsta (2017) 

Začínalo to jako fajnová bláznivá komedie, bohužel se to po velmi vtipném, ale také velmi krátkém, úvodu změnilo ve standardní nezáživnou frašku s pár dobrými momenty a absolutně nesympatickými hlavními hrdiny. Naštěstí to čas od času od úplného dna zachraňuje Marcin Dorociński v roli věčně opilého ruského zabijáka. Moje hodnocení 45%.

plakát

Z Paříže do Paříže (2017) 

Typické válečné drama o židovských dětech během druhé světové války, které nikterak neurazí, ale bohužel v rámci svého žánru ani ničím nepřekvapí a celkově působí spíše jako reklama na nekolaborující Francouze než na drsné a tísnivé drama o pronásledování Židů, kteří si během války prožili to největší peklo. Samozřejmě, je to založeno na skutečných událostech, ale celá ta doba je vyobrazena tak idylicky, že člověk během filmu ani nemá pocit, že v Evropě zuří válka a pokud by ty kluky chytl germánsky hovořící voják či kolaborant, tak je čeká jasná smrt. Chápu, že se to tvůrci snažili vyobrazit z pohledu dětí, kteří si to možná ani neuvědomovali, ale právě ten střet s tou realitou šel zfilmovat mnohem lépe. Třešničkou na dortu je tak jedině přítomnost několika českých herců v epizodních rolích jako například Martina Huba či Marka Vašuta. Moje hodnocení 60%.

plakát

Signum laudis (1980) 

Jeden z nejlepších protiválečných filmů, které kdy v bývalém Československu vznikly. Upřímně, po dramatické stránce to v jednotlivých částech značně kolísá a chvílemi to působí i nechtěně vtipně, ale svoji základní myšlenku si to drží od začátku do konce, proto se malá žánrová nevyváženost dá tvůrcům odpustit. Nicméně tento film stojí na hereckých výkonech, zejména Vlado Müller v roli fanatického kaprála, pro kterého jsou vyznamenání cennější než jeho život, exceluje, ale i další zúčastnění tu podávají skvělé výkony, zejména Josef Bláha, který v tomto filmu podal jeden ze svých nejlepších výkonů. Moje hodnocení 75%.

plakát

John Wick 2 (2017) 

Typické pokračování, které se nedokázalo vymanit ze stínu svého předchůdce a po většinu času ho pouze kopírovalo, i když vyloženě špatné rozhodně nebylo, tak mě již nedokázalo vtáhnout do děje stejně jako první díl. Dá se říci, že tvůrci si vzali stejný scénář a řekli si, tady přidáme, tady taky a skutečně všechno je tady více, ale bohužel už to nemá to kouzlo, přestože se s přehledem jedná o jeden z nejlepších akčních filmů poslední doby a Keanu Reeves je pořád neskutečný frajer. Moje hodnocení 65%.

plakát

Vinnetou (2016) (seriál) 

Nejdříve musím napsat, že jsem se novému zpracování nikterak nebránil, a první díl mě velmi mile překvapil, proto je hrozná škoda, že nezůstalo pouze u něj, jelikož poté to mělo neuvěřitelně sestupující tendenci a dokoukat třetí díl již pro mě bylo doslovným utrpením. Asi největším problémem této třídílné série je to, že tomu chybí zajímaví padouši a že si tvůrci vybrali ty nejlépe zfilmované příběhy z minulosti a převyprávěli je hrozně fádně a bez jakéhokoliv nového nápadu. Na druhou stranu hlavní představitelé jsou fajn, líbí se mi i to temnější a reálnější vyobrazení Divokého západu, nicméně na to, aby se z toho stala klasika, která by se reprízovala každé léto, to jednoduše nemá oné kouzlo starých filmů a bohužel ani kvalitu. Moje hodnocení 50%.

plakát

Bitva o Moskvu (2016) 

Povedený válečný snímek, na čemž nic nemění ani fakt, že je nejspíše založený na vymyšlené legendě o jednom veliteli a několika hrdinských vojácích, kteří ubránili pozice před Moskvou proti německému tankovému praporu, jelikož lehce přehnaný je každý druhý válečný film a nevidím důvod, proč bych to měl zrovna Rusům vyčítat. Nejedná se o dokumentární film, propagandu bych v něm také nehledal, je to jednoduše klasický válečný blockbuster plný bojových scén, hrdinských činů a hloupých dialogů, po kterém ani nebudete vědět, jestli se tamten jmenoval Ivan nebo Sergej. Na druhou stranu to má skvělé tempo, slušnou atmosféru, prvotřídní efekty a pokud k tomu nebudete přistupovat jako k lekci z dějepisu, tak si ten film nejspíše velmi užijete. Moje hodnocení 65%.

plakát

Detektiv z Hongkongu (2016) 

Překvapivě zábavná akční komedie s Jackie Chanem, která jakoby navazuje na Křižovatky smrti a v mnohém dané filmy i překonává. Bohužel, stejně jako u zmiňované série, mám zásadní problém s Chanovým parťákem, jelikož Johnny Knoxville se sice snaží být upovídaný, ale je spíše protivný a působí hrozně znuděně. Na druhou stranu Jackie Chan je v této komedii opět famózní a je až neuvěřitelné, jak skvěle na svůj věk vypadá, jak je stále vitální a že většinu akčních scén stále zvládá sám bez kaskadérů, o čemž se může ostatním akčním hvězdám v jeho věku jenom zdát. Moje hodnocení 65%.

plakát

Krotitelé duchů (2016) 

Problémem tohoto filmu není to, že se někdo zbláznil a chtěl oprášit desítky let starou komedii, která se vyčerpala již prvním filmem, ani to, že mužské hrdiny vystřídala partička absolutně nevtipných feministek, která každým druhým vtipem naráží na to, jak nenávidí muže, nýbrž skutečnost, že to má neskutečně stupidní scénář a není to bohužel ani vtipné. Zároveň nechápu, proč se tvůrci snažili dvě třetiny filmu seznamovat s hrdinkami a sestavováním týmu lovkyň duchů, když to šlo rychle převyprávět v prvních pěti minutách a hodnota sdělení by byla dočista stejná. Naopak se daleko více měli zaměřit samotný boj s nadpřirozenými bytostmi, kterému je věnováno až několik minut v závěru a který rozhodně není špatný, ale na to, aby to film vytáhlo z hlubokého podprůměru, to jednoduše nestačí. Moje hodnocení 20%.