Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Horor
  • Krimi

Zajímavosti k filmům (6)

Amadeus

Amadeus (1984)

Ve scéně, kdy W. A. Mozart (Tom Hulce) baví lidi na jednom z večírků hrou na klavír, postává vedle mladý hoch, na kterého se Mozart usměje a ten mu úsměv opětuje. Tento mladý chlapec má být samotný Ludwig van Beethoven, který byl Mozartovým obdivovatelem. Později byl jeho tvorbou ovlivněn a inspirován.

District 9

District 9 (2009)

Dvacet let kreveťák Christopher (Jason Cope) a jeho syn sbírali danou kapalinu po kapičkách jako palivo, až jí měli dost na to, aby se mohli s modulem dostat do lodi... ale poté, co značné množství vystříkne hlavnímu hrdinovi Wikusovi (Sharlto Copley) do obličeje, to najednou v odletu nijak nevadí.

Legenda o sovích strážcích

Legenda o sovích strážcích (2010)

"Čisté sovy či Neposkvrnění" (v originále Pure ones), kteří ve filmu vystupují coby hlavní nepřátelé, jsou očividnou alegorií na nacisty, lépe řečeno na nacistickou ideologii o nadřazené čisté árijské rase. Ta by měla vládnout ostatním rasám, které jsou slabé a hodny pouze sloužit. Pro árijskou rasu je typická postava vysokého vzrůstu, se světlou kůží, světlými vlasy a modrýma očima. Přitom ve filmu tyto předpoklady splňují naopak sovy, které vedou druhou stranu barikády, tedy "Soví strážci".

Norimberský proces

Norimberský proces (1961)

Ve scéně, kdy je soudce Haywood (Spencer Tracy) na večírku a Harry (William Shatner) začne svolávat jména kapitánů a dalších, aby se hlásili na svých stanovištích, se ho soudce ptá, o co šlo. Harry mu sdělí, že Rusové podnikli kroky do Československa a že panují pověry, že Masaryk spáchal sebevraždu, a proto tam posílají jednotky. Jan Masaryk, syn prvního československého prezidenta, byl tehdy skutečně nalezen mrtvý pod oknem koupelny jeho bytu, ale okolnosti byly dost nejasné. Jednou z nejpravděpodobnějších teorií je, že byl zavražděn komunisty. Ti se totiž obávali, že by mohl po vzoru svého otce založit například v Londýně exilovou vládu nebo jinak působit problémy jejich režimu. Není se proto co divit, že vydali oficiální zprávu o sebevraždě. Tento závěr ale veřejnost nebyla ochotná přijmout, protože vše nasvědčovalo opaku. Na konci 70. let proto komunisté při obnoveném vyšetřování přišli s teorií nešťastné náhody, která měla lid umlčet. V roce 2003 byl ale případ konečně uzavřen, a to jako vražda. Pachatel není dodnes znám.

Norimberský proces

Norimberský proces (1961)

Při promítání filmu z koncentračních táborů je ukázána mapa Evropy se zaznačenými koncentračními tábory. Na území České republiky můžeme vidět dva body. Jeden označený jako Lidice a druhý hůře čitelný by mohl být Terezín. Obojí je špatně. Lidice byly vyhlazená obec za druhé světové války. Terezín byla věznice gestapa a židovské ghetto, které sloužilo pouze k transportu Židů dále. Nešlo o vyhlazovací tábor a ani zde nebyly plynové komory či jiné zařízení určené pro masové vraždy, typické pro koncentrační tábory.

Norimberský proces

Norimberský proces (1961)

Když poprvé vidíme postavu Ernsta Janninga (Burt Lancaster), odmítá komunikovat se soudem a nechá soudce zapsat do obhajoby "nevinen". Poté si sejme z hlavy sluchátka a posadí se. V dalším záběru, kde vidíme jeho zátylek, ale opět stojí jako předtím.

Reklama