Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Dokumentární

Recenze (271)

plakát

Oppenheimer (2023) 

Nenechal jsem se strhnout nadšenými ohlasy, vysokým hodnocením, ani výborným hereckým obsazením a před návštěvou kina jsem si sám zjišťoval nejen o filmu, ale zároveň i o historii toho, co se dělo v Los Alamos a kolem postavy Oppenheimera co nejvíce informací. Léta se zajímám o jaderné zbraně a když jsem se dozvěděl, že Nolan, můj nejoblíbenější režisér natočí film o Oppenheimerovi, věděl jsem, že to bude bomba - doslova. Hodně diskutabilní je délka filmu, tam bych začal. Osobně jsem si celý film užil, se všemi informacemi, které jsem nasbíral před samotným promítáním, mi rozsáhlé dialogy dávaly smysl, byly geniálně zahrané a nutné, pro budování atmosféry a přípravu na finální husí kůži. Film nebyl o atomové zbrani, čímž bych se chtěl vrátit k dalším negativním názorům, které jsem četl/slyšel. Byl o geniálním fyzikovi Oppenheimerovi. A Oppenheimer nebyl přítomen v Nagasaki a Hirošimě, ale po celou dobu, sleduje film jeho osobní počínání. Tudíž nářky na to, že někdo čekal celou dobu na velký bum a pak dostal jen menší bum.. O Hirošimě a Nagasaki už bylo natočeno mnohé. Tohle byl film o jedné postavě a o tom, jakým zásadním způsobem ovlivnila průběh války, ale i o politice poválečné doby a jejím dopadu na tohoto génia. A já dostal přesně to, pro co jsem si do IMAX přišel. Ryzí filmové řemeslo v té nejvíce estetické formě, které funguje, diváka vtáhne, rozžvýká a pak vyplivne. A Nolan dokazuje, že to jde bez přehnaných CGI efektů a za použití komorní atmosféry několika skromných interiérů. A to už se dnes moc nevidí. Takže bravo!

plakát

Arcane: League of Legends - Tak vás tu vítáme (2021) (epizoda) 

Nechal jsem se zlákat na doporučení od kamaráda. Herní předlohu neznám, ale prý to nevadí. První díl zatím na rozjezd slabší, co je potřeba už teď vyzdvyhout, to je vynikající animace a velice trefně vybraná hudba. Co bude dál, se uvidí v dalších epizodách.

plakát

Stranger Things - Season 4 (2022) (série) 

Tohle mě hodně baví a ze svého subjektivního pohledu musím napsat, že jsem asi neviděl lepší seriál, než právě Stranger Things. A nemyslím tím jen akltuální 4. sérii, ke které teď smolím komentář, mám na mysli seriál jakožto celek. V posledních letech se mi stává dost často, že si pustím film/seriál a za pár dní už si ani nevzpomenu, že jsem jej viděl, případně si nevybavím děj, postavy, atd... No, je to skoro týden, co jsem dokoukal poslední díl 4. série a není dne, kdy bych si nevybavil nějaký moment ze seriálu. Stále to ve mně hluboce rezonuje a přehrávám si ve vzpomínkách jednotlivé scény za melodie reinkarnované Running up that hill od Cate Bush. A to je dle mého názoru přesně to, co dělí průměr od silného nadprůměru. Přesně ta stopa, jakou v divákovi daný film/seriál zanechá. Neumím si představit, co ještě navíc, by měl divák dostat, než to, co mu je od bratrů Duffersových servírováno. Není lepšího zážiku, než být pohlcen dějem natolik, že si připadáte, být jeho součástí. Sympatizovat s postavami takovým způsobem, že opravdu jejich příběh prožíváte a máte o ně strach. A do toho se ještě přenesete do 80. let, které jsem sice nezažil, ale vyrůstal jsem v letech 90. a co si budeme, tehdejší trendy v USA mi silně připomínají trendy v devadesátkách tady v ČR... No, s nadšením očekávám novou sérii.

plakát

Máša a medvěd (2009) (seriál) 

Hezká animace, ale děj je strašně chaotický… Dětem to nejspíš nevadí, ale já dítě nejsem a dějou se tam fakt divnosti…

plakát

The Last of Us - Když se ztratíš v temnotě (2023) (epizoda) 

Hru neznám, což je možná chyba, protože jsem během sledování neměl šanci srovnávat, nakolik je adaptace, která se nejspíše snaží držet herní předlohy zdařilá. Ale jako pilotní díl k sérii, který má diváka navnadit a probudit v něm očekávání, to na mě nezafungovalo. A vzhledem k velkému promu před premiérou jsem naopak mírně zklamán, protože jsem shlédl jeden velký seriálový průměr. Tak snad to další díly zachrání.

plakát

Avatar: The Way of Water (2022) 

První Avatar byl revoluční v mnoha ohledech. Před 12ti lety jsem odcházel z kina s pocitem, že jsem byl přítomen u filmové revoluce a byl jsem ochoten (poprvé a zatím naposledy), jít na jeden film do kina několikrát. Byl jsem si vědom toho, že jakmile skončí promítání Avataru, už nebudu mít příležitost, užít si ten vizuál v plné kráse Imax a ve 3D formátu. Byl jsem unešený a právem ohodnotil 5* Ve druhém díle už diváka neohromí nový svět Pandora, zná jej.. a propojení lidského vs domorodého světa? Také už nebude nic nového. A proto nebylo snadné, udržet si vysoký standard prvního Avatara. Co se děje týče, konec prvního dílu předznamenával, o co v druhém díle půjde. Cameron měl tedy nelehký úkol. Znovu v divákovi vyvolat onen WOW efekt po vizuální stránce a překvapit jej po stránce děje. A tady se naplno ukázala jeho posedlost oceánem (Taky vám některé scény připomněly Cameronův Titanic?), kdy dovolil divákovi podrobně nahlédnout do diametrálně odlišného světa od světa lesního lidu. Vizuál této stránky filmu je opět epický a všichni tvůrci speciálních efektů by měli mít druhý díl Avatara za povinnou "četbu". Pokud k tomu člověk ještě zná zákulisí natáčení, nezbývá, než jen žasnout. Co se dějové linky týče, slyšel jsem řadu názorů, že jaksi chybí, případně výrazným způsobem kopíruje první film. Nesdílím tyto názory. Osobně jsem se celé tři hodiny skvěle bavil. Příběh je založený na rodinných vazbách, velkých životních změnách, ale stejně jako v předešlém filmu, je i zde vtištěné globální poselství. A pokud máte film, který by měl navázat na předešlý a zároveň připravit půdu pro další díl, jsou zde nastaveny určité dějové mantinely. Tzn., že pokud lid Na'vi na konci Avatara vyprovodil lidskou rasu z povrchu Pandory, je jasné, že ve druhém díle se lidé vrátí a tudíž bude základ pro dějovou linku dost podobný.To ale neznamená, že by zde nebyla nouze o překvapení, dramatické momenty, atd.. Abych to tedy nějak uzavřel. Avatar první byl za mě o chlup lepší, ale především proto, že byl vstupenkou na Pandoru. Avatar: The way of water byl rovněž epickým filmem, mistrovským řemeslným dílem a právem si zaslouží své místo na výsluní. Jasných 5* - protože ve srovnání s ostatními filmy, je tohle klenot, kterému chybí k dokonalosti jen opravdu málo.

plakát

Moonfall (2022) 

Pro námět na film si dost možná Roland Emmerich skočil do školky, kde si hráli kluci s legem a vojáčkama, fantazie jim pracovala na 210% a Roland si řekl "Ty jo, to by byl dobrej bum bác biják..." Nooo a kupodivu nebyl. Nemohu ovšem ani za mák říct, že jsem se nudil. Už od samotného začátku jsem celou tu diskotéku sledoval se škodolibým úsměvem na rtech a s každou další scénou jsem se těšil, na naprosté potlačení fyzikálních zákonů, klišé scén, které se velice neúspěšným způsobem snaží v divákovi probudit nějaký ten cit a laciných CGI triků. Myslím si, že s takovým profesním růstem dostane pan Emmerich brzy nabídku od slavného studia Asylum. Protože s každým dalším filmem tam začíná zapadat více a více. Ještě bych rád dodal, že jsem se těšil na destrukci planety Země, která je v každém Rolandově filmu "grandiózní" a tady jsem se toho nedočkal. Ach jo!

plakát

Barbar (2022) 

Silný průměr... První třetina filmu vypadá nadějně, je napínavá, buduje skvělou atmosféru, tam bych hodnotil 4*, jenže pak přijde střih a jako kdyby dostal scénář a režiji do rukou úplně jiný člověk, který by si jen v rychlosti prolistoval, co se do té doby stalo a začal tam přidávat a vymýšlet naprosto zbytečné a pro diváka rušivé momenty. Škoda...

plakát

Predátor: Kořist (2022) 

V první fázi, kdy byl představen pouze námět, jsem očekával velký průšvih a novému Prey jsem ani za mák nevěřil. Mohl za to hlavně nespočet nekvalitních filmů s Predátoří tématikou, který byl od původního Predátora vyprodukován. Také jsem nevěřil, že bude fungovat spojení návštěvník z kosmu vs indiáni. Když vyšel oficiální trailer, ve kterém by se napětí dalo krájet, zjistil jsem, že by to přece mohlo fungovat, pokud se to dobře uchopí... Nyní, po shlédnutí filmu, musím uznat, že to má něco do sebe a rozhodně se nejednalo o zbytečný počin, který by se přidal mezi své neúspěšné předchůdce. Děj byl přímočarý, jak jinak, o ten tady ani nešlo. Ale atmosféra i akce byla slušná a ano, já se bavil. Nicméně k vyššímu hodnocení mi stále něco chybělo. Z mého pohledu zde nejsou žádné scény, které by se staly kultovními a celkově na mě film zapůsobil jako lepší průměr, kdy už za pár měsíců zapomenu, že jsem jej viděl. Proto "jen" 3*