Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Fantasy

Oblíbené filmy (10)

Matrix

Matrix (1999)

Jsem moc rád, že jsem komentář k tomuto filmu nepsal, když jsem poprvé ve svých nácti měl možnost na CSFD přispívat, protože v té době jsem nemohl tento masterpiece skutečně docenit. Matrix, jak asi všichni vědí, redefinoval žánr sci-fi a hlavně posiluje pojem cyberpunku. Jeho genialita spočívá v tom, jak chytře dokáže kombinovat schizma naší doby, očekávání spasitele, nevyhnutelnost osudu, esoteriku, bojová umění, informatiku a kybernetiku. Vynikající myšlenka, skvělé monology, epická akce, dechberoucí závěr. Jedinou chybou Matrixu je, jak moc chytrý film to je. Proto vždy zůstane nedoceněn, ať už částečně nebo plně, určitou skupinou hloupější populace. Jsem rád, že jsem se na něj teď koukl po letech znovu s více vyzrálým pohledem, kdy už můžu naprosto oprávněně říci, že takto geniální díla vznikají pouze jednou za dlouhou dobu.

Poslední samuraj

Poslední samuraj (2003)

Film, ze kterého mě mrazí, a který mě dojímá pokaždé, když ho vidím. Nejenže je řemeslně odveden naprosto parádně počínaje výpravou konče hudbou Hanse Zimmera, ze které člověku nabíhá husí kůže. Ale celá myšlenka i poselství z něj vyplývající je prostě srdcervoucí. Cruise jsem nikdy moc nemusel, ale v tomto případě muže, který znovu nalézá svou čest, mi perfektně sedl. Hloubka, filosofie, atmosféra, akce i boj, vše tvoří parádní obraz této až pohádkové výpravy do Země zapadajícího slunce. Pro mě srdcovka.

Scott Pilgrim proti zbytku světa

Scott Pilgrim proti zbytku světa (2010)

Scott Pilgrim je jako komiks úžasnou záležitostí! Film jako takový nejspíš také. Nemůžu nezaujatě porovnat, jelikož je pro mě hlavní měřítko autentičnost s komiksem. Jak už to tak bývá, ta se tu a tam vytratila, někdy k lepšímu, jindy k horšímu. Chápu, že nelze na plátno promítnout komiks stránku po stránce. Zaprvé by to bylo asi trochu nudné, a zadruhé TO PROSTĚ NEJDE, jelikož věci, co vypadají dobře v komiksu, nemusí vypadat dobře na plátně. Ale i tak vystylizovaný a přeefektovaný Scott Pilgrim je výborný film a já si ho užil jak malý kluk! Trošku ale lituji diváky neznalé předlohy, protože v tom musí mít slušný guláš. Některé věci se totiž oproti komiksu děly až moc rychle a téměř neuvěřitelně, k tomu navíc ten rychlý střih. Jediné zklamání pro mě bylo nevygradování postav. Když jsem četl komiks, plně jsem chápal, proč Scott za Ramonu pořád bojuje. Když jsem viděl film, nechápal jsem, proč se na to nevykašlal po prvním souboji. Každopádně jako správný fanda komiksů, filmů podle komiksů a unikátních projektů jako tento (a výborné hudby), si tento film prostě musím zařadit do své TOP 10.