Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Pohádka
  • Dobrodružný

Recenze (130)

plakát

Padesát odstínů svobody (2018) 

Z trilogie asi ten nejkoukatelnější díl. Defacto normální romantická slaďárna. Díky bohu se tvůrci tentokrát vyvarovali víceméně akčních scén (až na poslední 2minutovku), takže jsem se sice moc nezasmála, ale aspoň se mně z toho nedělalo nevolno.

plakát

Vzteklina (2018) (seriál) 

Vzteklina mě nedokázala úplně vtáhnout během prvních dvou dílů do děje, ale jsem ráda, že jsem to s ní ještě do třetice zkusila. Poměrně zajímavý scénář, který přešel od tématu vztekliny k něčemu hlubšímu a propojuje tak nenásilně několik žánrů dohromady. Vlasáka jsem podezřívala právě už od třetího dílu díky nějakým indíciím a profilu, kdy vrah musel být opravdu nadprůměrně inteligentní, ale zároveň působit vyrovnaně. Samozřejmě jsem netušila jeho motiv, takže to pro mě bylo zajímavé dokonce. Velmi mě překvapil přirozený herecký projev mladé herečky Heclové, která se dokázala vyprostit ze stínu seriálových průjmů a nálepky youtube bloggerky. No a Kryštof je snad můj největší herecký guilty pleasure, toho můžu v jakémkoliv dávkování téměř kdykoliv. A objektivně musím říct, že mu tahle poloha lehounce asociálního intelektuála sedla.

plakát

Bába z ledu (2017) 

Jo, proč ne. Není to žádná osvěta světa, ale celkem prostý vztahový příběh. Rozhodovala jsem mezi 3 a 4*, ale nakonec z české tvorby posledních let to patří k tomu lepšímu. Ale šest lvů, nebo kolik jich film nakonec získal? Reflektuje pouze nulovou konkurenci letos, protože tohle by se podle mě nemohlo kvalifikovat normálně ani na tři lvy. Kronerová je jasná, ale ten zbytek? Špalková řekla za celý film asi tři věty?! Aspoň kdyby ty tři věty byly nějak přínosné....

plakát

Bohéma (2017) (seriál) 

Mám pocit, že komentář za mě napsal už Enšpígl . Naprosto souhlasím se vším. Retrospektivní vyprávění z doby ruské okupace je pro mě trochu násilné, ale třeba to bude mít nějaké zajímavé vyústění. Trochu mě mrzí, že ta hodnocení tu jsou až tak špatná. Námět se mně líbí a nedovolila jsem si sama hodnotit seriál po prvních dílech, kde samozřejmě rozjezd byl pomalejší a než se člověk zorientoval, tak to minimálně 2-3 díly trvalo. Zdá se mně to rozhodně osvěžující nápad v záplavě televizního plevelu, doba první republiky a potažmo meziválečné a válečné doby je pro mě fascinující. Vymyšlené postavy jsou opravdu dost zbytečné. A souhlasím i s tím, že David Novotný v roli Marvana (ačkoliv mám jeho herecký projev ráda) mně naprosto nesedl. Na to, že je Marvan jedna z nejvýraznějších osobností české kinematografie, tak Novotný tu totálně zapadá. Zato naprosto opomenutý Vladimír Javorský aka Burian exceluje. Nepřekvapuje mně to, protože si již dlouho myslím, že Javorský je podceňovaný herec, ale vypořádat se s takovouhle výzvou klobouk dolů. Překvapivě ani Saša Rašilov v roli Oldřicha Nového nepůsobí rušivě (z čehož jsem měla největší obavy), zato jindy charismatický Michal Dlouhý postrádá Štěpánkův šarm a osobnost a působí na mě také mdle. Docela mě pozitivně překvapili Plesl a Hájek. Nicméně film zatím hodnotím průměrně. Některé dějové linky bych si představila trochu více rozvedené a propracované. Každopádně jsem zvědavá, jak se bude seriál dál vyvíjet.

plakát

Dej mi své jméno (2017) 

Po dlouhé době film, co mě vážně zaujal a pustila jsem si ho dvakrát po sobě. Krásné italské prostředí, nenáročný scénář, ale o to víc jsou dobré dialogy. To vše na mě působilo klidným dojmem, i když od začátku je ve filmu jisté napětí. Celou dobu je asi jasné, co se bude dít a především, jak to dopadne. A ačkoliv bych to samozřejmě Eliovi a Oliverovi moc přála, tak je dobře, že to neskončilo jako všechny slaďáky happy-endem. Myslím, že ale nejsilnější pro mě byl finální rozhovor otce a syna, do kterého scenáristé zakomponovali jedno překvapivé a zajímavé rozuzlení, ale nebudu dělat spoilera. Nominace Timothéeho na Oscara mě vážně nepřekvapuje, protože na jeho věk to byl hodně impozantní výkon. Pro mě je Call me by your name nezávislý, zajímavý film, na který se ráda podívám znovu. A velké plus má za mě i hudební podkres, především pak Visions of Gideon v závěrečné scéně.

plakát

Kráska a zvíře (2017) 

Samotnou mě překvapilo, že se mně to líbilo. Fakt jsme se u toho několikrát i zasmála. U „shine the horns" jsem byla mrtvá. Audru McDonald jsem poznala okamžitě, ta je nezapomenutelná. Zato Emma Thomson mně naprosto unikla, a to ji miluju (samozřejmě jsem viděla orginální verzi a ne dabing).Ty dvě jsou královny. Jedna je královna filmových hereček a druhá královna Broadwaye a opět to potvrdily. Vlastně je pravda, že celá produkce a písně na mě působily přesně jako z Broadwaye. Jinak nemám moc co k ostatním hereckým výkonům dodat, typická Emma a všichni ostatní dost průměrní. A nejvíc se musím smát, že se mně Beast líbil víc než ten "krasoň" na konci. Sorry jako....// A po zjištění, že Beasta hraje Dan Stevens, kterého znám z Downton Abbey, to je ještě víc k neuvěření. Evidentně se dá i z labutě udělat ošklivé káče.

plakát

Modrý kód (2017) (seriál) odpad!

Panečku, to je zas šmakuláda...byla jsem 20 minut v nepřetržité křeči stejně jako seriál a herci. Víc jsem fakt nezvládla!

plakát

Padesát odstínů temnoty (2017) odpad!

Jak jsem se snažila okamžitě neodkrádlovat "stíny" a najít na nich nějaká pozitiva, tak temnota zkázu dokonala. Tohle byly opravdu zbytečně promarněné dvě hodiny mého života. První polovina filmu by mě ještě až tak neurážela, prostě klasická červené knihovna, ale druhá půlka je opravdu skandální. Zásadní scéna s vrtulníkem se objevuje z ničeho nic, trvá celkově asi 5 sekund, kdy se ve finále žádné drama vlastně téměř neodehrává. Celá rodina se doma vyloženě "třese strachem" a vrcholem trapnosti je finální scéna mezi Anastaciou a Elenou. Herci mně tentokrát přišli ještě tragičtější než v prvním díle. Rita Ora sice zapracovala na americkém akcentu, ale z ní nikdy nebude ani průměrná herečka a kromě Kim Basinger (která se na roli sice hodila, ale tohle snad nemá zapotřebí), Erica Johnsona aka Jacka a k mému překvapení Dornana na mě ostatní dělali dojem maňáskových postaviček. Kvalitu zpracování filmu hodnotit absolutně nemůžu, protože jsem viděla film na internetu v cam verzi a ačkoliv bych se za to normálně styděla, protože to zabíjí kulturu biografů, tentokrát mně je to úplně putna a jsem ráda, že jsem radši ušetřila peníze, kterými snad v kině podpořím film, který si to zaslouží. Fakt vtipný, že nakonec režisérka prvního dílu, která sklidila kritiku, z toho vyšla ještě zlatě oproti tomuhle paskvilu. Bohužel tentokrát filmu chybí i fenomenální soundtrack. A kromě kuliček jsou erotické scény ještě nudnější než v jedničce, i když je jich asi víc a pravidelněji dávkovaných. Oproti jedničce mám naprosto převrácené hodnocení hlavních protagonistů. Zlepšení vidím u Dornana, který mně přišel v "jedničce" příšernej, ale musím říct, že jeho herecký projev mně je čím dál víc sympatičtější (asi také díky Anthropoidu). Bohužel Dakota Johnson se prostě zasekla v jedné herecké poloze a posun vidím nulový. Až mně trochu místy lezla na nervy. Rozhodně se shoduju s tím, co napsal POMO. I když nevím, jestli se lidi v kinech smáli, já jsem na konci v pár výbuchů rozhodně propukla.

plakát

Příběh služebnice (2017) (seriál) 

Neskutečný, jak moc mně přijde reálný, že by se něco takového skutečně mohlo stát. Upřímně přesně začíná to tím, že se schvalují ty nejbizarnější zákony skrze politiky, které si sami volíme. Myslím, že jedno z poslání seriálu je jasné, měli bychom se trochu více starat o naší zem a zajímat se o to, koho si zvolíme, aby zastupoval naše zájmy. Dost paralel nacházím v druhé světové samozřejmě, na což seriál sám upozorňuje (tety - nazi dozorkyně, kolonie - pracovní tábory, atd.). Ale zpátky k samotnému seriálu... Herecké výkony jsou opravdu skvělé a myslím, že hlavní hrdinku Elisabeth Moss ještě více zastiňují Ann Dowd, Yvonne Strahovski a Alexis Bledel. Na seriál jsem narazila díky videu na youtube, které jsem měla v doporučených. Slyšela jsem sice o něm již před tím, ale nevěnovala jsem mu pozornost. Obě série jsem zvládla shlédnout za 2 dny, spíše za dvě noci :D Příběh je čím dál lepší a nutí vás si pouštět další a další díl. Tvůrcům se v druhé sérii podařilo napětí vyšponovat ještě více než v té první. Chemie mezi Nickem a June je něco, co jsem dlouho v žádném seriálu neviděla. Od první scény mě mrazilo, jak zvláštně to mezi nimi jiskří. No nebudu lhát, jsem rozhodně #TeamNick ze všech možných důvodů, i když Luke je jasná endgame (je sice milion důvodů, proč Luke je horší volba - ale June pasuje víc k němu a vždy mu dá přednost). A právě proto si nechávám jednu hvězdičku do zálohy pro případ, že příběh skončí tak, jak předpokládám. Nickova postava je asi předurčena k tomu, že zemře při úspěšném pokusu dostat June s Hannou z Gileadu. Konec vidím něco jako, že on bude umírat v jejím náručí a řekne jí, ať se zachrání a finální scénu, jak June s Nichole jde dát kytky na jeho hrob?! Seriál člověk miluje kvůli úplně jiným důvodům, ale hlavní romance je velkou součástí příběhu. Hrozně mě zajímá, jak ve třetí řadě tvůrci dokáží příběh vyeskalovat. Předpokládám, že Lydia to přežije, Emily bude spolupracovat s Lukem a Moirou a Nick si asi pěkně vyžere od Freda, že nechal utéct Nichole. Jsem hodně zvědavá, co teď ale začne dělat Serena, která se Nichole dobrovolně vzdala? Nejoblíbenější postavy: Emily, Nick a aunt Lydia. Dávám 90%!

plakát

Sedmilhářky (2017) (seriál) 

Byla jsem hodně zvědavá na tenhle seriál, protože kolem něho byl celkem velkej humbuk. Kidman a Whiterspoon jako spoluproducentky a hvězdné obsazení slibovalo, že určitě nepůjde o jen tak ledajaký projekt a musím říct, že to na mě udělalo dojem. Jistě, dá se tomu vytknout jistá předvídatelnost. Od prvního dílu je jasný, kdo ubližuje malé Amabelle (čekala jsem dokonce obě dvojčata), od půlky seriálu je jasné, že twisted son of a bitch Skarsgard bude otcem malého Ziggyho a v posledním díle je nad slunce jasné, kdo ho ve finále shodí ze schodů. A v druhé řadě čekám, že se projeví choutky svatého Eda na svou nevlastní dcerušku. Kromě toho však nemohu vytknout seriálu nic. Má to napětí, skvělý scénář, je to tak akorát přehnaný a především naprosto dominují herecké výkony, které jsou ozdobou seriálu. Především Kidman a Skarsgard jsou fenomenální. A ani nemám pocit, že by se například herečky snažily zastínit jedna druhou. Všechny si i ve společných scénách dávají stejný prostor, a to mě baví. A co se týká námětu, tak nejde o nic revolučního, ale líbí se mně že dokáže vzniknout i kvalitní seriál, který se věnuje uzavřené komunitě zbohatlíků, kteří navenek působí perfektně, ale skrývají svá temná tajemství a problémy, které jsou v normálním životě běžné. Horší než tahle high society mně přijdou ti jejich "posluhovači", kteří na ně při vyslýchání hází nehoráznou špínu, ale přitom jim lezou celou dobu do zadku. To jsou totiž ty největší krysy, u kterých nevíte co čekat a mezi nima bych nechtěla snad žít ještě víc než mezi tou fake smetánkou. Každopádně dávám seriálu 4,5* a jsem hodně zvědavá, co nabídne druhá série.