Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Dobrodružný

Zajímavosti k filmům (107)

Duna

Duna (2021)

Hlava býka ukládaná do přepravní bedny má konce rohů černé. Nejedná se o špínu, ale o zaschlou krev otce Leta Atreida (Oscar Isaac), který byl usmrcen při býčích zápasech. Rohy pak byly přetřeny fixačním lakem.

Duna

Duna (2021)

Rod Atreidů si jako své hlavní město na planetě Arrakis zvolil Arrakén. Rod Harkonnenů naopak využíval po dobu své působnosti město Kartágo.

Duna: Část druhá

Duna: Část druhá (2024)

Aréna, kde se odehrává souboj Feyda-Rauthy (Austin Butler), je na domovské planetě rodu Harkonnenů Giedi Prime v hlavním městě Harko.

Duna: Část druhá

Duna: Část druhá (2024)

Předpona „Na“ u slovního spojení Na-baron Feyd-Rautha (Austin Butler) znamená „jmenovaný“ nebo „další v řadě“. Tudíž na-baron označuje dědice baronského titulu.

Duna: Část druhá

Duna: Část druhá (2024)

Paul Ateides (Timothée Chalamet) má několik označení, které vystihují tu samou osobu. Dle Bene Gesserit je znám jako Kwisatz Haderach – de facto dokonalá bytost narozena křížením vybraných genů po generace mezi rody. Na planetě Arrakis/Duna je znám jako Lisan Al-Gharib (hlas z vnějšího světa – spasitel). Fremeni jej nazývají Mahdím – ten, který nás povede do ráje. Dále pak Usúl – tajné jméno mezi fremenským bojovníky – znamená „základna pilíře“. Sám si  říká Muad'Dib – jedná se o myš klokanovitého typu, a také o velmi podobný obraz myši na druhém měsíci planety – v překladu – ten kdo ukazuje směr.

Predátor: Kořist

Predátor: Kořist (2022)

Film je prošpikován odkazy na předchozí první 2 filmy (Predátor – 1987, Predátor 2 – 1990). Je zde např. viditelná souvislost s bahnem pokrytým na těle u kořenů stromu, sbírání trofejí lebky predátorem, využití predátoří lékarničky nebo použití dřevěných bodáků jako pasti.

Batman

Batman (2022)

Většina lidí zná Riddlera (Paul Dano) občanským jménem jako Edwarda Nigmu. V této verzi se jmenuje Edward Nashton. Nejedná se o tvůrčí novinku, režisér Matt Reeves jen vycházel z multiverza o Batmanovi „New Earth“. Nashton si změní jméno na Nigma později.

Batman

Batman (2022)

Na konci filmu říká Catwoman (Zoë Kravitz) Batmanovi (Robert Pattinson), že jede do Blüdhavenu, fiktivního města ze světa DC. To je známé jako dějiště mnoha komiksů další postavy – Nightwinga.

Doktor Spánek od Stephena Kinga

Doktor Spánek od Stephena Kinga (2019)

Odkazů na dílo Temná věž (2017) je ve filmu více: Dan (Ewan McGregor) například vystupuje z autobusu společnosti Tet Transit . V Temné věži je společnost Tet Corporation; lihovar, kde je zabit Bradley Trevor (Jacob Tremblay), patří společnoti LaMerk Industries, která se také vyskytuje v Temné věži. A v neposlední řadě, když Andi (Emily Alyn Lind) vychází z kina, je za ní vidět plakát, kde je vyobrazen Joe Collins nebo-li Dandelo – postava z Temné věže.

Tenkrát v Hollywoodu

Tenkrát v Hollywoodu (2019)

Mansonova rodina se nachází na Spahnově (Bruce Dern) filmovém ranči, jehož majitele chce Cliff Booth (Brad Pitt) navštívit. Sám Spahn dovolil Mansonově (Damon Herriman) rodině žít na svém ranči zdarma, výměnou za to, že jeho členky budou provádět domácí práce a příležitostně s ním mít sex. Skutečný Spahnův ranč byl srovnán se zemí, takže filmaři jej museli znovu postavit na nedalekém místě.

Ready Player One: Hra začíná

Ready Player One: Hra začíná (2018)

V knižní předloze se záměrně do centrály IOI vydal Parzival (Tye Sheridan) a né Art3mis (Olivia Cooke), aby se dostal do jejich databáze, kde stáhl data mimo jiné usvědčující IOI z trestných činů, kterých se dopustili. Dopomohl mu k tomu balíček hesel z aukčního katalogu l33t Hax0rz Warehous.

Ready Player One: Hra začíná

Ready Player One: Hra začíná (2018)

Spojenci hlavních hrdinů Daitó (Win Morisaki) a Šótó (Philip Zhao), který je ve filmu označován pouze jo Šó, si vybrali svá virtuální jména podle japonských mečů. Daitó je velký meč a šótó malý meč. Pokud je sada těchto mečů pohromadě nazývají se „Daišó“.

Reklama