Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Poslední recenze (200)

plakát

Ares (2020) (seriál) 

V podstatě nizozemský příspěvek k tématu koloniální zátěže (a in extenso k tématu starého bílého muže). Docela to ubíhá, má to dobrou atmosféru, ale na konci člověk zjistí, že to vlastně o ničem není. Výrazným pozitivem je, že epizoda trvá jen asi půl hodiny, což je v záplavě hodinových seriálů osvěžení.

plakát

Pán času - Série 11 (2018) (série) 

Jodie Whittaker a fakt, že doktor je žena, mně vlastně nevadí. Asi se dá i pochopit, že jestliže každá podoba doktora má nějaký Raison d'être, tak u doktorky to budou různá feministická a emancipační témata. Kromě role žen tak vidíme příběh emancipace černochů (černošek!), internáboženský dialog na pozadí rozdělení Indie a Pákistánu, či témata sociální politiky. Problém je, že to celé je strašlivě nudné a nezajímavé, což u seriálu po deseti řadách vlastně ani nepřekvapí, nejhorší ale je, že to celou myšlenku ženského doktora a těch témat podráží, protože nepopiratelná ideologická agenda u doktora vždycky byla, ale ne vždy takto očividně čouhala jako sláma z bot. Množství sidekicků je na škodu, myslím že u dřívějších sérií jsme ten pocit již měli, že méně je více, tři je každopádně strašně moc, byť je jasné, proč jich muselo být tolik: variabilitu v jednom člověku prostě neztělesníte. Celé sérii rovněž chybí nějaká linie, na kterou jsme dříve byli zvyklí; o nové doktorce nevíme na konci nic víc, než na začátku, a také to vypadá, že v celém vesmíru, stejně jako u nás v době postmoderní, se velké příběhy již nedějí, jen krátké epizody bez jakékoli návaznosti. Je to celé tak trochu smutné.

plakát

Black Panther (2018) 

Je to sice pěkně akční a dobře se na to dívá, příběhově to je ale poněkud jalové. A navíc tedy nevím, jaké sdělení to mělo obsahovat. Na jedné straně tak slyšíme výzvu, aby utlačovaní černoši povstali a v revoluci svrhli utlačovatele, apel ale nakonec vyzní do ztracena s tím, že "to není náš způsob života". Tak to trochu působí, jako by tvůrci řekli: hele, černej, tady máš akčního hrdinu a akční film, ale zase si moc nevyskakuj, staré pořádky zůstanou. S postavami žen to je tam také vachrlaté. Na jednu stranu se film tváří, že je emancipovaný, vidíme postavu generálky - ženy, ta ale v rozhodující chvíli kapituluje před mužským pořádkem. A další žena, celou dobu hrdinka, nakonec vše dělala z lásky k hrdinovi. Mně by to ani nevadilo, ale u filmu, který se tváří tak emancipovaně, to je jak pěst na oko.

Poslední hodnocení (994)

Ďábel (2020)

10.04.2021

BONDING (2019) (seriál)

10.04.2021

Pokušitel (2016)

10.04.2021

Údolí ticha (2016) (seriál)

16.08.2020

Papírový dům (Netflix verze) (2017) (seriál)

21.04.2020

Díra (2019)

23.03.2020

Avengers: Endgame (2019)

22.03.2020

Avengers: Infinity War (2018)

22.03.2020

Ragnarök – Konec světa (2020) (seriál)

02.02.2020

Reklama

Poslední deníček (4)

Nuda ve filmech

Včera jsem se díval na jeden film, ve kterém se vůbec nic nedělo, a pokud ano, tak to tvůrci šikovně schovali. Film je zde docela vysoce hodnocen, lidé chválí myšlenku a tak podobně, někteří právě tu rafinovanost. Začínám přemýšlet, jestli jsou takové filmy skutečně zapotřebí. Ten snímek vypadal tak, že to zrovna tak mohla být kniha či divadelní představení, což by asi dopadlo lépe. Ve filmu jsou dnes nepřeberné možnosti, tak proč se je tvůrci bojí používat? Filmy, kde jsou jen ty efekty, stojí taky za prd, ale snad nemůže být tak těžké pokusit se o nějakou zlatou střední cestu? Točit v dnešní době film, kde se nic neděje, kde je spousta postav, které díky špatné kameře ani nepoznám, snad není nutné. Obdobně by se dalo hovořit o němém filmu natočeném dnes (proboha proč?), ale to snad jindy.