Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Horor

Recenze (4 868)

plakát

Vím, že jsi vrah... (1971) 

Při úvodních titulcích se záběrem na chatu a skličující hudbou to sice vypadá, že začíná Lesní duch, ale pak se rozjede upovídané vyšetřování, při kterém znáte vraha a s nepříliš chápavým jmenovcem Honzy Zemana rozplétáte motivy (není překvapivé, že mu nakonec k vyřešení případu postačí uhasit lejtka a odsednout si z vedení). Moučka tradičně ztělesňuje hromádku utrápeného neštěstí, Sklenčka hází fóry v duchu jména své postavy a přitom nezištně vede svého kolegu, co se snaží víc než cokoli jiného nabídnout tlačenku a mlíko české Cher Marii Málkové. Jako by chtěl popřít, že preferuje kl… klasické řešení případu..

plakát

Čára (2017) 

Slovensko-ukrajinská čiara s balkánským čarom. Šance, že zde budete formovat prostředí, je mizivá. To prostředí bude formovat vás.. Etnograficky vyladěná gangsterka evropských parametrů, ve které šéfka matriarchátu svou hereckou přirozeností schovává ostatní pod sukni. Jestli je to vinou špatně napsaných postav, nebo umu madam Vášáryové, to ať si každý odpoví sám..

plakát

Viktor Frankenstein (2015) 

Zatímco se něžně sál absces, přiopilí hoši rozverně dováděli na podlaze a z asistenta se stával partner (až to vypadalo, že za předponou „hom“ nebude jen unkulus), o mizanscénu tradičně pečující McGuigan oděl známou historku Mary Shelley do kabátu z krejčovství na Baker Street. Bez znepokojivé atmosféry, neuceleně a s monstrem, které vypadalo jako Kryton po zkratu tříselné zásuvky. McAvoy se snažil situaci zachránit ceněním zubů a uslzenými pohledy z rejstříku Lea DiCapria, ale kde nic není, ani výboj blesku nepomůže..

plakát

Budiž světlo (2019) 

„Zdraví sme, pekní sme, už len toho rozumu..“ Kde schází vzájemný respekt, jde všechno do prdele na úrovni vztahové, rodinné i společenské. Na takové místo asi nemá smysl světlo donquijotsky přinášet, lépe se mu vydat vstříc.. V roli kritického komentáře to honí po oravském poli až příliš mnoho zajacov, nicméně vše je zasazeno do prostředí, kde jde obyčejnost ruku v ruce s uvěřitelností a záběry jsou akorát tak dlouhé, aby vnesly intimitu. Škoda jen, že úroveň hereckých výkonů není konzistentní, z té opravdovosti to něco ukrajuje..

plakát

Pašerák (2014) 

Když máte v útrobách dvacet kondomů s heroinem a jste takřka dva týdny na hotelu pod policejním dohledem, přichází čas na motto Ivana Hlinky. Hlavně se z toho neposrat.. Originální námět, cit pro černohumorné situace, zdánlivě bezvýznamné scény, co nakonec zacvaknou do soukolí a jako bonus sexistický knírač Elrond, který jen potvrdí, že pár postav tady klame tělem.. P.S.: Tak se nám zase sešla dvojice krotitelů nadpřirozena Specs & Tucker. Jeden z nich však nyní zaujal k vymítání zla z lidské schránky zcela jiný postoj..

plakát

Saw: Hra o přežití (2004) 

Tam, kde budoucí torture porn napodobovači už nemají co nabídnout, přichází mystery thriller blížící se parametrům přiznaného vzoru Se7en. Tam, kde budoucí následovníci tápou v oblasti gradace, přichází finále, které i pomocí Clouserovy hudby a kouzla suspension of disbelief vmáčkne diváka do sedačky. Pokud to vidíte znovu s odstupem času, dvě věci vás už nepřekvapí: 1.) Leigh Whannell je o parník lepší scénárista než herec, 2.) jak si Tobin Bell ustele, tak si lehne..

plakát

Setkání v Praze, s vraždou (2008) (TV film) 

Mrtvý komunista, dobrý komunista. Jen pozor, aby se vám po výkonu spravedlnosti nedostal na kobylku detektiv Přema Nejezchleba! On je totiž lubricated as a fox! Typické Škvoreckého tematické rysy i zvučné obsazení v sobě skrývaly jistý potenciál, ale ten byl už od úvodu systematicky zadupán. Ať už nevýrazností, podivnými souhrami náhod (tady asi vládne obsazení trojsedadla v letadle do Prahy) či nekončící sérií prostřihů na jazzovou úlitbu autorovi předlohy. I když tady to spíš než na koncert vypadalo na strip show, kde brzy začnou létat saxofony i poslední zbytky svršků. V rámci bezpečnosti publika doufejme, že ne frontmanky Štěpánové..

plakát

Gang policajtů (1997) 

Vděčný motiv prohnilých fízlů, kteří na vlastní kůži zažívají známé pravidlo o předčasné defekaci doprovázené zhroucením konstrukce toalety. Kouf obtížně hledá rytmus mezi kriminálkou, soudním dramatem a černou komedií, takže si nakonec vypomůže příjemnou dávkou cynismu. A taky Belushim, který tady představuje něco mezi Hackmanem z Francouzské spojky a zamlčeným kusem, co ve Dvojčatech vyšel z rodidel mezi Juliusem a Vincentem..

plakát

Země naděje (2012) 

Když se upíšete ďáblu a pak mu věrně sloužíte, můžete ještě prokázat, že jste slušný člověk? Ne, vždycky budete už jen pokrytec. Stejně jako náš amatérský zpěvák, co nedávno rezignoval v schizofrenní roli lokaje i šéfa na ministerstvu zdravotnictví.. Budoucí přítomnost Bruce Springsteena detekuje citlivý nos už po pár minutách, Van Sant to ve specifickém prostředí nechává přirozeně plynout a v jednu chvíli překvapí i zajímavým zvratem. Škoda jen, že se očekávaný závěr neobešel bez Damonova uvědomělého proslovu. V rámci té licoměrnosti to působilo, že když už je vyděláno, můžeme se vrátit ke kořenům..

plakát

Chůva na zabití: Krvavá královna (2020) 

Krev neposkvrněného jako nezbytná ingredience okultistického rituálu? Už chlípník Bond v Live and Let Die podal návod, jak potenciál takových osob „znehodnotit“.. Z řetězu utržený McG v sobě nedusí terminátorské fanboyství a v teenage módu zavaluje diváka tunami popkulturních odkazů, očividně digitálních triků a primitivních jokeů. Nebýt soundtracku (Tangerine Dream, Queen), bylo by to k nevydržení. Neteř primátora Roklinky anorektická jak přítomností na place, tak vzhledem..