Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Horor

Recenze (4 871)

plakát

Hrací skříňka (1989) 

„We can't change the past... the least we can do is remember it..“ Klasické soudní drama, do kterého známý scénárista Eszterhas rozený Eszterhás promítl svou životní zkušenost v podobě zrady, zklamání a zlomeného srdce z činů blízkého člověka a zároveň přemítá nad tím, jak se vlastní dokola opakované lži stávají subjektivní pravdou, která smývá vinu. Zkušený Costa-Gavras tomu dodal trochu té levicové ublíženosti, ale nutno dodat, že vzhledem k problematice obhajitelným způsobem. Zajímavostí z natáčení je, že Armin Mueller-Stahl měl problémy dostat americké vízum kvůli podezření na úzké vztahy se Stasi.  Ale že spolupracovala Jessica Lange s King Kongem, to nikomu nevadilo..

plakát

Okupace (2021) 

Češi jako rukojmí ozbrojeného nevyzpytatelného ožralce. Toho času (?) kolektivního.. Naše schopnost adaptace bez ohledu na to, jak daleko, nebo blízko je brod a ještě se při tom usmívat, když jdou dolů kalhoty, má další pomník. Kill the Dandies! perfektní. Škoda jen, že se do té psychedelické garáže postavené po osmašedesátém nezavřel i obsah, z kterého vyhřezávají neplastické karikatury (Brouskův soudruh říďa) a přepísknuté alegorické jevy zamotané do Lynchových červených opon..

plakát

Víkend na Zuydcoote (1964) 

Seržant ustupující francouzské armády si musí první červnový víkend roku 1940 uvědomit, jestli je víc nebezpečno v okolí Flander, nebo flunder.. Belmondo jako Verneuilovo dynamo, co se po Zuydcoote pohybuje zčásti vedeno vlastní vůlí a povětšinou osudem a přitom jediný cíl s jasnějšími obrysy, je zmrskat se pernodem na oslavu konce toho všeho zbytečného umírání. Kdyby nebyl víkend, mohlo by se říct, že je to o hrdinech všedního dne. O kamarádství, morálce a vtipkování zakrývajícím nejistotu a strach. Výprava simplement spectaculaire. Nolan se podle mě díval velmi pozorně..

plakát

Archa neviňátek (1993) 

Jak vytrhnout oběti žebírko a Jak dostat tatínka do výslužby. Vyšetřovatel FBI Luboš a jeho přemoudřelý synek Vašek se do skal dostanou až ke konci, předtím jdou po stopách nábožensky motivovaného vraha v sandálech. A na rozdíl od Poledňákové jim to maminka toleruje! Scénář protkaný stupiditou, do půl pasu často svlečený Glenn (není se co divit, když se pospávající maminka chopila koše s prádlem až v závěru) a poněkud patologický vztah otce se školou povinným agentem. Asi nejsem sám, komu ten spratek s přístupem do databáze úřadu a složek případů pil krev, ale táta režisér si to Sám doma v Utahu takhle prostě vysnil. Doufám, že se Mordecai Boha zeptal, jestli vzít i tchoře..

plakát

Villain (1971) 

Mucká Ian McShane líp než Taylorka? To už ví vilný londýnský villain, který ani v poslední moment nevnímá skutečnost, ve které se nachází.. Výborně natočená scéna loupeže, kde improvizace nutí k surovosti, inovativní použití citronky a přituhující souboj gangsterských ryb různé velikosti s policejní dvojicí, co se při rybaření spoléhá na sendviče s čatný, jizlivost a práskačskou síť. Nevím, jestli to bylo tou rolí boy lovera, nebo spalujícím výrazem, jako když Verbal Kint není zrovna Verbal Kint, ale Burton mi tu hrozně připomínal Kevina Spaceyho..

plakát

Katyň (2007) 

Polské národní trauma otevírající jizvu na Wajdově duši. Mám pochopení pro ty, co se k tomu nemohli dostat kvůli akademickému chladu a tříštícímu konceptu, ale ta beznaděj z ideologií postavených na lži a teroru, falešných nadějí a prázdných listů v deníku, který ztratil pisatele, tím prostupuje i tak. V rámci léčby rudého zmrdství bych soudruha Skálu přivázal k židli, rozevřel mu oční víčka stejně jako Alexovi v Mechanickém pomeranči a nechal ho dívat na posledních patnáct minut v nekonečné smyčce..

plakát

Oklamaný (2017) 

Modrokabátnický lišák v jižanském kurníku. Obyvatelky v pozdvižení na něj zřizují pořadník a je jen otázkou času, kdy z toho babince bude otráven.. Venku líný opar přirozeně plyne kolem španělských mechů, uvnitř přírozeně nasvícená mizející zdrženlivost a všude přirození zmítaná touhou. Potud Coppola ještě drží v rukou triumfy atmosféry, jenže od okamžiku, kdy se mávnutím kouzelné pilky stane ze zdvořilého vojáčka a modela z reklamy na Mrože agresivní maniak, se z toho stává něco, co už neuhraje ani Colin Farrell..

plakát

Nezměrnost noci (2019) 

Pocta všem Wellesům a Wellsům začne únavnou dvacetiminutovou expozicí, při které namistrovaný rádiový spíkr pokuřuje na palubovce, mistruje kamarádku a vede od scénáristy laciný hovor na téma jak viděli v minulosti budoucnost. Myslel jsem si, že je to tam proto, aby se zvýraznila jeho nicotnost v konfrontaci s tím, co ho potká, ale ono nic.. Silné ve chvílích, kdy to nechává pracovat fantazii (hovor v éteru s vojákem, historka osamělé důchodkyně) a zajímavý „Evil Dead průlet“ městečkem zóny soumraku, ale to nepřeváží nevěcnost užvaněných postav, co dávají vydělat místnímu optikovi a vzhledem k dosavadnímu průběhu zbytečně explicitní finále, kdy přijde na řadu třetí druh a možná i vyšší.. Předpokládám, že po poslední klapce Kuřák z X-Files típnul cigaretu o opěradlo Pattersonovy režisérské židle a do ouška mu zezadu zašeptal: „I can kill you whenever I please.. but not today..“

plakát

Undocumented (2010) 

Make America Sadistic Again. Mezi formami funkčně přepínající torture porn, který je nepříjemný tím, jak je zasazen do snadno představitelného rámce. Těch lidí jako Ztormare s pytlem na hlavě běhá po světě spousta, naštěstí většina z nich drží v ruce místo zbraně jen klávesnici..

plakát

Willow (1988) 

Co by si malinkatý chlapík v široširém světě nemohl vyjít na dobrodružnou výpravu i mimo Tolkienovo území.. Lucasův produkční vliv je patrný od triků z dílny ILM přes Star Wars vibes až po zlého generála a dvouhlavého draka pojmenovaných po filmových kriticích, nicméně tento fikční svět nebyl postaven na základech, které by mu přisoudily něco víc než jen rychle pomíjivou zábavu (s pitvořením Eso Kilmera a lesních skřítků navíc pochybné úrovně)..