Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Horor

Recenze (4 867)

plakát

Top Gun: Maverick (2022) 

Hned jak Maverick rozcuchal Edu Harrisovi léta pěstěnou pěšinku, bylo mi jasné, že bude veselo.. Změny jsou jen dvě a sice že kapitán Mitchell už není mentál, co si myslí, že je Luke Skywalker a přivede nábytek k mnohačetnému orgasmu jen tím, že si na něj sedne (samozřejmě ne tak rychle jak Lord Flashheart), nýbrž uvědomělý mentor, co prošel vývojem a ví o sobě, že lítá minimálně stejně dobře jako syn Dartha Vadera. A ta druhá je, že na jeho ikonické letecké bundě mizí a zase se objevuje nášivka taiwanské vlajky, protože jüan. Nostalgie v tomto případě u mě neexistuje, není z čeho brát, takže jsem se zaměřil na to, jestli jsou umělejší tváře dvojice Cruise, Connelly, a nebo konflikty, které mají děj posouvat k tolik vychvalovanému finále, co kompenzuje nedostatek realističnosti svižností a uklidňujícím klišé. Pak přijde stříbrné Porsche, Pé padesát jednička, západ slunce a údiv, v jakých číslech se to pohybuje. Fandů letectví, co běhají s roztaženýma rukama po obyváku, vrčí jako motor a napodobují sirénu, protože jsou Sopwith Camel, tu nejspíš moc nebude a black-out z přetížení v sedačce kinosálu za tím asi taky nestojí. Chápu tu současnou žízeň po velkém bijáku, ale trochu objektivity, přátelé.. Snad Charlie Sheen, dokud ještě drží jakž takž pohromadě, zvedne hozenou rukavici..

plakát

Železný stisk (1977) 

Mohl to být Jeden mezek pro sestru Augustinu, jenže to by sexuální kovboj musel mít se sukněmi jiné záměry, než se začít pod ně schovávat.. Někde od setkání s motorkáři v poušti to začne vršit jednu hrůzu za druhou (útěk před vrtulníkem se zřejmě nevidomým střelcem, šíleně zrežírovaná rvačka ve vagónu, Shockleyho vylívání srdíčka v motelu), ale to vše je jen slabý odvar proti velkému finále. To do města Phoenix totiž přijede pouť včetně střelnice a komediantů.. Těžko v Clintově režijní filmografii najít něco, co by bylo takhle mindless..

plakát

Čas sluhů (1989) 

Sex, lži a video, což je, přátelé, ideologická diverze, která otupuje jedince! Zatuchlé terárium, v jehož bezčasí se zamindrákovaná žába přemění na cílevědomou krajtu a dusí bezbranné potkany, aby nebyla sama zadušena. Hybrid Haliny Pawlowské a Párala, co sází na přepjatost a kouzlí bizarními výjevy a magickými tóny (tentokrát se Babiš mýlí, za toto fakt nemůže Kalúsek). Jestli má Jenda Kraus alespoň trochu představivosti, seká doma dobrotu..

plakát

Moloch (2022) 

Za mlhou hustou tak, že by se dala krájet hrdla vertikálně.. Dlouho to budilo zájem svým tajemstvím a na žánr nezvykle plastickými postavami, ale někde od představení legendy prostřednictvím školní besídky se vše poutavé rozplynulo jak opar nad rašeliništěm. Snad by pomohlo, kdyby se objevil Hobo a srovnal toho kletbu udržujícího Rákosníčka brokovnicí..

plakát

Dva mezci pro slečnu Sáru (1970) 

Poněkud infantilně jsem se tomu léta vyhýbal kvůli tomu vyměklému názvu, ale byla to chyba. Obzvláště, když jedna z těch dvou mul je Clint Eastwood! Pragmatické spojenectví Kristovy nevěsty (pozor na zatoulané písmenko k) a jejího zlatovlasého strážného anděla, co si z Dolarové trilogie přinesl i opasek a pouzdro na pistoli, se může opřít o jejich vzájemnou hašteřivost a několik zajímavých momentů (vyndávání šípu, nestřízlivá sabotáž mostu či úplně poslední záběr, kdy se jeden z hlavních hrdinů definitivně zpronevěří svým principům). Je fakt, že v druhé půli s tím tradičním westernovým motivem mexického boje za nezávislost začíná vlhnout prach, ale mezek Ennio ten náklad spolehlivě dopraví na místo určení. Apropo, soundtrack se mi zdál jako zbytkový produkt Il buono, il brutto, il cattivo, ale to nic nemění na tom, že je perfektní..

plakát

Bláznivý exorcista (1990) 

What an excellent day for a parodism.. Linda Blair zase cvičí s krční páteří a její žaludek vrací hrachovou kaši, ale jestli je přítomen Leslie Nielsen, nemusíme se bát. Víc než Friedkinova klasika to schytává televangelismus, občas to skřípe ve své trapnosti a některé momenty bez znalostí tehdejší popkultury či americké historie (Ted Kennedy) diváka úplně minou. Je třeba si užít drobností jako jsou zvonek se zvukem klepání, pasáž ve fitku za doprovodu Technotronicu, termobox na svačinu s motivem Johna Ramba či variace na Oldfieldovy známé tóny z dob, kdy kněží dávali taxikářům přijatelná dýška..

plakát

V dosahu bestie (1982) 

Návrat oživlé cikády. Spousta děr v logice a herecké výkony pod úrovní ochotnického spolku sice berou sílu, ale je tam pár jednotlivostí, na kterých lze stavět. Baxterův temný soundtrack, jednoduše natočená a zároveň sugestivní scéna úvodního znásilnění, chlapcova přeměna za pomoci staré dobré maskérské rukodělnosti či konec, který otevřel otázku koloběhu života (nebo novelizace potratového zákonu státu Mississippi). Dokážu si představit remake v rukou Alexe Garlanda. Vzhledem k lokaci samozřejmě s implementací woke principů a následným rozdělením publika..

plakát

Soukromý život Sherlocka Holmese (1970) 

Úvodní epizoda, v níž Sherlock raději předstírá homosexualitu, než aby v Benátkách vyměnil stradivárky za své sperma, nemá kromě přirovnání případu k Labutímu jezeru žádný odraz v následujícím dění. To se „Holmesianovi“ na režisérské židli podařilo ozbrojit břitkými dialogy, suchým humorem i lehce melancholickou náladou, kdy se ten, co není „horlivý ctitel ženského pokolení“, nejdřív stane vepřem hledajícím lanýže, aby pak jak puberťačka bláznivá čekal na deštníkovou morseovku. Jediné mínus spatřuji v tom, že zatímco Robert Stephens připomínající Alana Rickmana zapadl do role znamenitě, z Watsona učinili prostřednictvím Blakelyho rozjařeného troubu se sklony k afektu. To však nebrání tomu, aby autor seriálového Sherlocka Mark Gatiss viděl v téhle své přiznané inspiraci zoufale nevyřčenou zamilovanost Holmese do svého asistenta. Je fakt, že i Wilder jí tam chtěl, ale já ji nepostřehnul..

plakát

13. revír (1946) 

Dědeček Čadek na stopě fantoma, po ruce Pobožný a Draboch, v baráku Barák, doktor Chrudimský, mladej a starej Karta, do toho matka Klouzanda, drzá Fróny a vdova po Číňanovi. Orientace v postavách a jejich úmyslech probíhá tak zvolna a komplikovaně, že mě to do svého konce nestačilo vtáhnout (s výjimkou výstupů mistra Nedbala zavánějících bossingem) a jako celek to jen potvrdilo skutečnost, že noirový žánr je nepřenosný. Pozor, spoiler a zároveň smysluplné vodítko k vyřešení případu! Když se zamyslíme nad stravovacími návyky, co jediného mohlo v zinkovém obalu plout přes Janov a Alexandrii do Číny? A než mě obviníte z předsudků a orientalismu, začali si oni obsazením role pana Wang-Li!

plakát

Doly krále Šalamouna (1985) 

Obrovský hliněný hrnec a v něm Chamberlain, ohanbí doposud skrývající Sharon, Gimli Sallah, pár kousků plastové zeleniny a jeden pokladů chtivý kraut, kterému nestačilo, jak jej zLomili u Stříbrného jezera. To vše zalito odpadní vodou z prvních dvou aktivit profesora Jonese, rozhoupáním promícháno a vylito do nostalgií pokoušeného zapomnění.. J. Lee Thompson potvrdil pověst zkušeného béčkaře a to přitroublé dobrodrůžo se mu tolik zalíbilo, že o rok později ohnivě zválcoval publikum Chuckem Norrisem..