Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Horor
  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi

Recenze (312)

plakát

Dvě ďábelské oči (1990) 

Film two evil eyes neměl, bohužel, vzniknout jako projekt dvou velikánů horroru, nýbrž jako Argentův projekt složený jen z jeho povídky. Romero totiž zklamal na plné čáře. Jeho půlka mi přišla jako vystřižená kopie dílu z Příběhů ze záhrobí okořeněná seriálem Věřte nevěřte. Reputaci snímku aspoň zachránil tradičně dobrý Argento, ikdyž i u něj jsem se ze začátku váhal díky snové sekvenci a příšerně přehrávající herečce v úloze Anabel. Ještě že měla Černá kočka esa v rukávě v podobě výborného Harvey Keitla a Toma Saviniho(efekty). Ve výsledku: Případ pana Valdemara (1,5*) + Černá kočka(3,5*) =2,5*

plakát

Dveře do ticha (1991) 

Poslední, velice průměrný, thriller "shockera" Lucia Fulciho. Režisér na stará kolena kašle na jeho oblíbené gore-splatter scény a příběh se snaží vystavět klasicky. Bohužel, já mám na jeho filmech rád právě rád ony scény, protože Lucio není až tak dobrý vypravěč. Ve výsledku to nakonec dopadlo, tak že celý snímek sledujeme unylého Johna Savage, který jede od někud nikam. No a já se díky tomu nudil celou stopáž. Na danou tématiku raději doporučuji o několik tříd lepší Dead End.

plakát

El asesino está entre los trece (1973) 

Giallo, které je určené jen pro nadšené fanoušky žánru a kompletisty, ostatním vřele nedoporučuji. Ve své podstatě jde jen o velmi nudně zpracovaný příběh Agathy Christie, který je plný zdlouhavých dialogů a nulové atmosféry. Šáhněte raději po nedoceněném kousku L'assassino ha riservato nove poltrone .

plakát

El carnaval de las bestias (1980) 

Pozor: Pro velké znalce obsahuje komentář spoilery. V roce 1985 je Paul Naschy na vrcholu své režisérské kariéry a právě v této době točí i jeho "mastrpiece" v podobě Human Beasts. Paul sice není Argento, ale má značné zkušenosti a hlavně scénář ve svých rukou. Tím narážím na to, že Naschy to vzal pěkně od podlahy a vykradl opravdu mnoho dobrých italských a španělských filmů. Tak především hlavní dějová linie o zákeřném kriminálníkovi, který se nebojí ničeho a okrade japonskou yakuzu o diamanty, je jasnou inspirací akčního Muerte de un quinqui (Paul hlavní role). Prvních polovina filmu, tak vypadá jako dobrá udérná akční naháněčka v pěkných exteriérech. Jenže právě v této době nastává scénáristický zlom a film se přesune na tajuplné sídlo, kde neznámý maniak vraždí "nahodilé" oběti. Tato část je jasná inspirace giallo filmem Blue Eyes of the Broken Doll (Paul hlavní role). A mě jakož to giallo maniakovi zaplesalo srdce. Prostě jedna pocta vedle druhé. Finále celého filmu mě pak už totálně sestřelilo a bylo mi jasné odkud vané vítr tentokrát (The Perfume of the Lady in Black). Prostě pro diváka, který miluje italské/španělské staré horrory a má je nakoukané tak jako já, je to pocta jako hrom. A za to přihazuji jednu hvězdu navrh a dávám plné hodnocení. Soudem oka běžné diváka to bude určitě průměrný film a užijí si ho jen ti znalí.

plakát

Enigma rosso (1978) 

I poslední giallo z dílny Massima Dallamana (tentokrát pouze scénář) nezapře svůj původ a dle mého názoru jde o perfektně zvládnutou práci, na kterou je radost pohledět. Základní příběhová linka využívá osvědčeného schématu, který byl poprvé použitý už v giallu La Residencia, tedy že vrah zabijí mladé studentky na internátní škole. Na stopě mu je inspektor Di Salvo, který musí spletitou záhadu vražd vyřešit. Dallamano tak sice pouze obměnuje před tím již dvakrát použité schéma ("Solange" a "Daughters") a k tomu i hodně čitelně opisuje z La Residencii (sprchová scéna s vrahovým okem), ale i přesto dokáže i ve sběhlém giallo divákovi vystupňovat napětí. Mně na rozdíl od kolegy Pepui nevadilo, že film v oblasti žánru nepřináší nic nového, ba naopak všechny "trademarky" šlapou tak jak mají a to já mám rád. Navíc spletitá pointa byla velice povedená a s finálním vrahem jsem byl úplně mimo. V porovnání se Solage, jde o slabší giallo, ale jinak pěkné čtyři *.

plakát

Erotické noci oživlých mrtvol (1980) 

Film rozhodně vhodný jen pro velké fanoušky D'Amata a Eastmana. Pro běžné diváka totiž půjde jen o velmi špatný mix hororu a porna a jeho kvality nedocení...Zkrátka italský trash jak poleno.

plakát

Ex Drummer (2007) 

Šílené, bizardní, úchylné, ujeté? Ano, ale hlavně černohumorně zvrhlé!! Něco takového se často nevídá!!! Totální výmaz hlavy, u kterého jsem nevěřícně kroutil hlavou a hltal další záběr. Hudební doprovod sjíždím do teď a pozice nejšílenějšího filmu, co jsem kdy viděl, je neotřesitelně obsazena.

plakát

Exorcismo (1975) 

Tak i Naschy občas šlápnul vedle...Španělská horrorová legenda se nechala naverbovat do levné, ale hlavně velmi nudné a nepovedené kopie Exorcisty. V které nic nefunguje, napětí je nulové a konec velmi nepovedený. Opravdu velmi slabé...

plakát

Foxy Brownová (1974) 

No co si budeme nalhávat, jde o velice průměrný Blaxplotation, který je o několik řádů horší než Truck Turner nebo již všemi zmiňovaná Coffy. Příběh sice kopíruje a vykrádá to nejlepší z Pamiiných filmů (Coffy, Černá a bílá), ale moc mu to stejně nepomáhá. Chybí tomu lepší stylizace, více akce i krve. Naštěstí Pam je pořád "ve formě" a malé cameo Sida také potěšilo. Vzhledem k těmto okolnostem se přikláním ke třem *.

plakát

Francesca (2015) 

Hezká pocta giallu, která ale doplácí na svůj amatérsky vzhled a nijaký scénář. Na tomhle snímku jsou přesně vidět ty detaily, na kterých tenhle žánr stojí a s kterými také padá.....