Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Horor

Recenze (275)

plakát

Vítězný lid (1977) 

Traplovsky dokonalé! Moudrý rozvážný baťuška Gottwald v boji o "podstatu naší národní existence", v boji proti "novému Mnichovu". Co záběr, co dialog, to perla. V sedmdesátých letech jsme ty komedie fakt uměli.

plakát

Tobě hrana zvonit nebude (1975) 

Dokonalé! Normalizační procedurální drama říznuté snovými vizemi uvědomělé prokurátorky. Zúčtování s obrodným procesem, přirovnávanému k davové psychóze ("rozleptává morální cítění lidí a narušuje harmonické soužití našich občanů"..."různé formy nenávisti již byly živeny delší dobu po celé republice"). "Kdo a proč je do toho pohybu uvádí? Je přespříliš slyšet ty právem postižené měšťáčky...razí heslo pryč od sovětu! Bez Sovětského svazu nejsme nic!"

plakát

Čekání na Patrika (1988) 

Bizár, totální přestavbový bizár nejen pro "piráty družstevních lánů"!

plakát

Muž na radnici (1976) (seriál) 

Evža Sokolovskejch s Jardou Dietlem nám servírují další ryzí lidské osudy orgánů lidové moci. Soudruh Bavor, u kterého jsou dveře vždy otevřené a jenž funkci předsedy NV ochotně obětuje i soukromý život, nám dává zářný přiklad uvědomělého soudruha, jehož pilná politické práce, boj i indiferenty a osobní angažovanost pozvednout celý Kunštát. A když už se někdy dostane do obtížné situace, je vždy nablízku, s dobrou radou a vlídným slovem, předseda MěV KSČ Brandejs (Moučka). Projekt mladého architekta Mikuláše (Němec) se i přes počáteční hradbu odporu prosadí a lidé začnou konečně bourat všechny ty "barabizny". Vždyť i to "živnostenské náměstí bez ceny" je pouhé "muzeum raného kapitalismu". A oblíbenou hospodu na Símalce si štamgasti dokonce rozbourají po silvestrovské tancovačce sami a s nadšením! Berana za to budovatelské martyrium čeká zadostiučinění v podobně slov chvály, uznání a soudružských ovací (plus dechové zábavy v novém kulturním domě). A v dokončené bytovce si nedopřeje jen první zde upečenou buchtu, ale nalezne i pravou lásku. Ach. P.S.: V celém seriálu je nadmíra pozdravu "dobrý večer", kterým se častují i postavy v rámci jedné rodiny (kdy jindy také potkat tvrdě pracující orgán, který se dřív jak za tmy domů nevrací, že?). Tradiční rozdělení rolí je samozřejmost, stejně jako to, že si u vás návštěva klidně zapálí v obývaku bez dovolení.

plakát

Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou (1965) (TV film) 

Bavil jsem se náramně, syžet je sice takový rodokapsovější, ale "pán ze sušárny vlasů" a esesák Adamíra tohle dílko zcela právem pozvedávají o několik řádů výš. Srovnávání se Spalovačem mrtvol není od věci. Opravdu sehr lustig ;-)

plakát

Věčný žid (1940) 

K získání celkového náhledu na rasovou ideologii Třetí říše doporučuji knihu Svědomí nacizmu od Claudie Koonzové.

plakát

Triumf vůle (1935) 

Elektrizující, podmanivá a jedinečná výpověď své doby. Pro současnou generaci signifikantní příklad těch nejsilnějších elementů propagandy NSDAP - masových shromáždění a průvodů s přepečlivou choreografií, promyšleným vizuálem a přesně časovanými projevy.

plakát

Stalo se v Turíně (1963) 

Skvělá filmová tragikomedie o jedné stávce za kratší pracovní dobu, při které musí dělníkům držet palce i přelakotný velkoburžoust. Zvláště, když herci, kteří je představují, jsou tak skvěle vybraní a lidsky uvěřitelní. Profesor majstra MM v nás po celou dobu vyvolává ambivaletní pocity a otázku, zda to myslí opravdu lidsky upřímně či zda je zatím nějaký ten zištnější zájem nebo zda netvoří revoluci pouze pro revoluci.

plakát

Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny? (2009) 

Olbřímí exploze dětské obrazotvornosti a fantazie spojená s řemeslnou zručností nejvyšší úrovně, dělá z tohoto snímku jeden z nejlepších porevolučních animovaných počinů. A to, že je řada věcí pouze nakousnutá (častá to výtka v komentářích vůkol), není vůbec na škodu věci...od čeho jiného máme vlastní fantazii, než právě od toho, že si to nedořečené domyslíme sami.

Ovládací panel
9 bodů