Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Pohádka

Recenze (91)

plakát

Toy Story 3: Příběh hraček (2010) 

Dítě zapomělo kdesi daleko plyšáka. Rodiče: Nebreč, koupíme ti nového. Dítě: Já ale chci najít toho starého. Rodiče: Proč? Určitě najdeme stejného plyšáka, jako se ztratil. Dítě: (rodiče by asi nepochopili argument, že mě ten starý plyšák možná hledá, že by se mohl urazit, že by mohl být zlý na ostatní hračky a že zkrátka nechci být jako ta zlá holčička z TS3) Prostě chci!

plakát

Jak vycvičit draka (2010) 

Je pravda, že je to takový mix Harryho Pottera (především Klofan, draci, trochu i jiné vyučování) a Ratatouille (táta je kápo našeho klanu a říká, že lidi jsou zlí, ale nejsou, podívejte, jak jsem si tady jednoho pěkně vycvičil). Několikrát se však situace vivine lépe, než bych na základě jiných filmů čekal. Nikdo neudělá nějakou zásadní chybu, co by příběh zamotala, takže pozitivita situace po celou dobu příjemně roste. A to z toho dělá velmi pěknou pohádku. A jestli chci draka? Ovšem že. Kdo by nechtěl takového inteligentního, mocného, milého a oddaného přítele.

plakát

Old Surehand (1965) 

Tato zfilmovaná Mayovka za ostatními nezaostává, ale ztratí se mezi nimi. Nechybí zde padouch, co se snaží vyvolat válku mezi indiány a bělochy, odvážný a spravedlivý člověk s takřka nadpřirozenou schopností (trefit se mávnutím pistolí, kterou bude muset dokazovat) snažící se zachovat mír, jeskyně, honba za zlatem, přivázání ke kůlu, romantika, plížění se, vysvobozování zajatců, rvačka v hospodě, úkryt v jeskyni, samovraždící se padouši ... Jistá postava se snažila (ne příliš úspěšně) napodobit Sam Hawkinse, přebíral i hlášky, jestli se nepletu. Vinnetua nebylo mnoho, ale vzhledem k názvu filmu to nepovažuji za chybu. A samotný Surehand mi občas připomínal spíš Hercula Poirota než Shatterhanda.

plakát

Poklad na Stříbrném jezeře (1962) 

Zfilmovaných Mayovek je neuvěřitelné množství a všechny jsou na jedno brdo, mají podobné příběhy, hudba je univerzální. Je tahle o tolik lepší, že dávám vyšší hodnocení než ostatním? Ne, jen je první.

plakát

Den & Noc (2010) 

Tak tohle je jednoznačně nejoriginálnější animovaný kraťas. Už nápad porovnávat den a noc na různých místech je fajn, pak se k tomu přidají dva 2D animovaní panďulácové a zabalí se to do jakéhosi předvádění se s pěkným vyvrcholením. A aby toho nebylo málo, tak snad všechny zvuky, které produkují ty dvě potvůrky, vydává ve skutečnosti jejich pozadí.

plakát

Shrek 2 (2004) 

Když jsem to poprvé viděl, nezdálo se mi moc dobré. Jak se podobal konec dvojky konci jedničky, mi přišlo neúnosné, byl jsem zmatený, jak to bylo s tím čajem. Vtipy sice dobré byly, ale tak nějak mimo děj. (srovnejte třeba Pinocchiovy kalhotky z dvojky a "tys nezabil draka" -- "pracuji na tom" z jedničky). Ale musím uznat, že tento film na prvního Shreka bravurně navazuje (že na to snad museli myslet předem) -- velmi chytře odpovídá na otázky (které dívák ani nepokládal s tím, že z něčeho se vyjít musí), proč Fiona ve věži čekala na prince Charmina a jak to vlastně bylo s tím zakletím. A pak dvě nové úžasné postavy: Krutý záporák skvěle padnoucí do myšlenky parodování pohádek a kocour v botách s nepřekonatelným kukučem (co je proti němu Wall-e).

plakát

Shrek (2001) 

Originální, parodizující (-> vtipné), z doby, kdy počítačových animáků bylo poskrovnu. Některé pasáže (bitka s rytíři, návrat s Fionou) ale mohly být kratší.

plakát

Fantastický pan Lišák (2009) 

3.5* Heh? Tohle že je podle dětské knížky od autora Karlíka a továrny na čokoládu? Nedokážu si představit o čem ta předloha může být. Film mi přišel jako něco mezi Za plotem a Úžasňákovými (zvláštní kombinace, že?). Naštěstí, narozdíl od Za plotem, se film alespoň tolik netváří, že Lišákovo počínání (kradení jídla) je správné, on je prostě "divoké zvíře". I když závěr už byl tak trochu moc. Ale bylo to vtipné, skvélá grafika. U scény s vlkem nechápu: 1) proč ve filmu byla 2) proč ji tu tak obdivujete.

plakát

Já, padouch (2010) 

Už když jsem si přečetl, o čem to je, tak jsem mě pocit, že je mi to nějaké povědomé -- nevrlý člověk, kterého "polepší" děti. Vzpoměl jsem si na Kolju, Shreka. Těch holčiček jsem se dost obával a bál jsem se, že ve filmu budou dost nesnesitelné (zvlášť v traileru to tak vypadalo). Naštěstí ty holčičky tak otravné nebyly (zvláště nejstarší se chovala docela rozumně) a když jsem si u filmu uvědomil, že to chování dětí je věru trefné, přišel jsem na film, který má tomuto asi nejblíž: Vzhůru do oblak. Ano, ať už padouch nebo ambiciózní stařík, mají sen, po jeho naplnění zjistí, že lepší než ten sen jsou děti, pak tu máme podobnou závěrečnou scénu na vznášedlech. Já padouch se mi jeví být lepším, už proto, že mám radši akci než dojímání, navíc komické scénky mimoňů jsou zábavnější než ukecaný pes s ptákem. Jen ta originalita se omezila na úvod filmu.

plakát

Podraz (1973) 

Na existenci tohoto filmu jsem narazil, když jsem si něco četl o Entertaineru. Když jsem pak zjistil, že to tu má skvělé 20. místo, rozhodl jsem se, že to chci vidět. Očekávání tedy byla příjemný zábavný film s příjemnou zábavnou melodií, a ta byla naplněna. U některých podvodů je podveden i divák, a vůbec mi tenhle koncept podsvětí, kde "ti hodní" se nesnižují k tupým praktikám jako je násilí či atentáty, vyhovuje mnohem více (i když je to možná méně věrohodné) než třeba Kmotr nebo Pulp Fiction. Kdyby byl Podraz nový film, tak řeknu, že scéna s Pokerem je parodie na Casino Royale.