Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Pohádka

Recenze (91)

plakát

K zemi hleď! (2021) 

Solidní politická satira. Zdravím všechny ty bílý Američany, co makaj v potu tváře, Indiány s lukama a šípama, a taky všechny gaye a lesby.

plakát

Hodinářův učeň (2019) 

Teda, vidět to jako dítě bych se pak asi k smrti děsil můr a otevřených oken. Ale jinak milá pohádka v "režii" hodných sudičů a zlé sudičky s trochu nevšední "hodinářskou" atmosférou.

plakát

Muž, který poznal nekonečno (2015) 

Coby matematik musím ocenit, že z odborného hlediska film dával smysl, když mluví třeba o záporných hodnotách gamma funkce nebo vzorci na odhad počtu rozkladů. Je plusem, že se nesnaží líčit Brity jako nechápavé záporáky, a Ramanujana jako superčlověka (i Ramanujan může udělat v matematice chybu). Postavy dvou hlavních hrdinů jsou tak uvěřitelné a mně blízké.

plakát

The Wave (1981) (TV film) 

Oproti Německé verzi dvakrát kratší a přesto obsahuje víc podstatných myšlenek z originálního experimentu a nijak neztrácí na působivosti.

plakát

Anděl Páně 2 (2016) 

Parodie na náboženství pokračuje, tentokrát ještě víc náboženství a míň pohádka. V jedničce mi pozemská dějová linka přišla málo zajímavá, tak jsem doufal, že ve dvojce to napraví (když nejsou původní pozemskou linkou nijak vázáni). Místo toho se tvůrci rozhodli pozemskou linku skoro vymazat, což mi pořád nepřijde optimální -- gagů je víc, takže zábava dobrá, zato příběh je víc o ničem a neobsahuje ani nějaké to překvapení -- najednou si uvědomuju, jak je jednička promyšlená. Škoda, pozemští představitelé tentokrát hráli taky dobře. Jestli se plánuje trojka, tak se přimlouvám opět za zajímavou pozemskou dějovou linku s chytrým řešením od ústřední dvojice, která nebude vyžadovat víc než dva zázraky.

plakát

Ex Machina (2014) 

Námět super. Škoda konce, který mohl být logičtější a morálně méně jednoznačný.

plakát

Derren Brown: strach a víra (2012) (pořad) 

Ano, u kouzelníka člověk nemá jistotu, jestli v údajném dokumentu taky trochu nepodvádí. Nicméně tady mu celkem věřím... protože mě to činí šťastným :-)

plakát

Kancelář Blaník (2014) (seriál) 

Ne že by se to blížilo klenotu Jistě pane ministře, ale za tu krátkou stopáž nestihne nudit, a některé fóry jsou povedené. Jen mi přijde škoda, že i když to reaguje na aktuální události, tak to končí zcela fiktivně, a divák, aby pak dohledával, co tvůrci skutečně vzali ze zpráv, a co už v žádných novinách nebylo.

plakát

Ledové království (2013) 

Už jsem si z Disney a jiných pohádek zvykl, co předznamenává romantická písnička mezi princem a princeznou, či jaké chování očekávat od čarodějnice, která si v jiné písničce libuje v plné síle své kouzelné moci. O to více mě potěšilo, že tenhle děj ale tak plochý a předvídatelný zkrátka není. Postavy jsou srozumitelné, ale zdaleka ne černobílé. Disney sám podkopává svoje klišé, aby nakonec předvedl rozuzlení, které je sice v souladu se základním pohádkovým principem o "lásce", ale narozdíl od jiných pohádek zde tento princip dává smysl. Tento konec nemám jak (oproti třeba Na vlásku) zkritizovat za "falešnou šťastnost". Někteří příběh Frozen kritizují, ale já na takhle rozumnou pohádku čekám od dětství... P.S. Srdce se snadno změnit nedá, ale hlavu lze přesvědčit.

plakát

V hlavě (2015) 

Musím dát za pravdu komentářům, které kritizují odysseu radosti a smutku mimo centrálu. Vypadají jak zamčení ve hře, ke které divák nezná pravidla, nikdy není jasné, jak jsou daleko od cíle (smutek by vždy řekla nesmírně, radost kousek). Překážky v ní stejně podivné jako jejich řešení, přičemž se podivnnost stále více stupňuje a řešení je nakonec podobně ujeté jak ve Shrekovi II. Tvůrci tím chtěli předvést nádherný svět plný fantazie, jenže když ve vzduchu visí závažný problém, tak si ty nádherné barevné kuličky, obláčkové a kartové domečky a podobné vymoženosti, tolik emocionálně neužiju. Navíc tato odysea má dost malé dopady na mysl (krom toho, že jsou pryč). Na druhou stranu, fantazie tvůrců je podobně jako v Byl jednou jeden život kouzelná, a podobně jako v něm, i zde autoři předkládají skutečné psychologické poznatky. Vtipů je poskrovnu, ale jsou super (reklama na žvýkačky je tak typická, že typičtější snad být nemůže), a konec funguje perfektně. Hodnocení: 4.5 P.S. Kdyby někoho zajímala psychologie, jak se v hlavě zpracovávají samotné názory, doporučuji video Bending truth na Youtube -- je to amatérsky animovaný dokument, vysvětlující to na příkladu člověka naverbovaného scientology.