Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Dobrodružný
  • Krimi

Recenze (2 448)

plakát

Útěk v řetězech (1958) 

Společenský přesah tohoto filmu je obrovský a v roce 1958 to muselo tnout do živého. Jenže na dnešní dobu je film až moc jednostrunný. Scénář se pečlivě vyhýbá hlubší charakterizaci obou hrdinů a těch pár dialogů mezi nimi nic moc neosvětlí. To, že jsou klaďasové, vyplývá hlavně z toho, že všichni ostatní (mimo šerifa) jsou krvežízniví rasisti. No a ta femme fatale na konci, která sem přišla z béčkových filmů noir, tomu nasazuje korunu. Čekal jsem více zátěžových zkoušek jako řeka, nebo jáma a více pohledů do minulosti obou hrdinů. Takto to moc nepřesahuje hranice záslužné protirasistické agitky.

plakát

Predátor: Evoluce (2018) 

Béčkový chaos na chaos, který je stravitelný hlavně díky šílenému tempu. Fanoušci čekali krvelačného predátora, a místo toho dorazila matějská pouť. Střelnice, jízda na kolotoči, houpačky, no prostě Black dodal přesně tenhle typ zábavy.

plakát

Zkažená úča (2011) 

Jestli tohle je pro Američany zkažená úča, tak jim doporučuji okružní roční jízdu po českém školství. Kdyby se Cameron Diaz podívala do zákulisí takové Noci s Andersenem, protočily by se jí oči i s celým make-upem. Jinak se jedná o typickou dnešní americkou mainstreamovou komedii, která je sice na povrchu zdánlivě cool, ale pod povrchem ji tepe konzervativní mravoučné srdíčko. Ale Cameron si tu roli neskutečně užívá a kvůli ní bych se klidně znovu stal učitelem.

plakát

Podfu(c)k (2000) 

Variace na dané téma a i na podruhé to vyšlo.

plakát

Vítejte v džungli (2003) 

Kdepak Arnold, to Jackie Chan měl předávat štafetu. Berg snad jako první natočil pořádnou americkou čistokrevnou hongkongskou akční komedii.

plakát

První člověk (2018) 

Chazelleho zajímá opravdu jen Armstrong a jeho rodina, a tak divák na jednu scénu z NASA dostane několik rodinných videí najednou. Diváci si tedy užijí cachtání dětí v bazénu, rozhovory manželek, zatímco jsou muži v práci, pak hlavně otcovských pohledů do očích svých dětí, a pochopitelné s přibývajícím časem i rodinných krizí. Chazelle nechápe, proč by měl vysvětlovat nějakou tu rotaci, či dokonce divákovi sdělit, jak se pak dostali na zem. Hlavní je Armstrong, žena, děti to pořád dokola, a nakonec je tu Měsíc v nedůležité vedlejší roli. Přesto jsou tu dva důležité přesahy do dnešní doby Za prvé film ukazuje, jak těžké a nebezpečné to všechno bylo. Takže až zase uslyšíte mediální lháře (promiňte vizionáře) typu Elona Muska, jak mluví jenom o své genialitě a úspěších, co se týče připravované cesty na Mars, vzpomeňte si na tento film A za druhé hipízáci protestující tehdy před NASA vyhráli na plné čáře. Na Měsíc už se dávno nelétá, nebylo by na sociální dávky.

plakát

Zúčtování (2016) 

Affleck se našel v této roli jako Arnold v Terminátorovi. Sedne mu jako ulitá, a on táhne celý film dopředu i přes jeho béčkovost a průhlednost. Plus Anna Kendrick je prostě roztomilost sama a při závěrečné scéně jsem byl docela dost naměkko. Chci další díl.

plakát

T2 Trainspotting (2017) 

Tak z Trainspottingu se stala komedie ve stylu Bud Spencer a Terrence Hill. I ti totiž ve svých filmech hráli takové ty flákače na okraji společnosti, co na začátku filmu nemají nic, pak to vypadá, že bude něco, nu a na konci... Do toho nějaký ten zlosyn, kterého ti naši hrdinové musí zneškodnit, nu znáte to. Tímto stylem může nyní Boyle natočit T3, T4, prostě kolik dílů chce. Jistě, je tu přidaný meta-komentář k jedničce (hádejte, z koho se vyklube Irvine Welsh), a nějaké ty moderní inovace (dotace), ale já čekal něco osudovějšího, něco, co bude mít fatální následky, něco, co řízne diváka do srdce. Dostal jsem jen lehce stravitelnou komedii.

plakát

Rio Bravo (1959) 

Western, jak ho chtějí patriotičtí Američané. Neboť Amerika stojí na právních základech, nikoli na rodových. Vražda je vražda, i když ji spáchal bratr někoho mocného. A ztělesněním zákona je John Wayne. My tuto westernovou mytologii Divokého západu (příchod práva tam, kde vládla rodinná pouta) vnímáme trochu posměšně, ale většina Američanů ji bere velmi vážně. Rio Bravo je vrcholným dílem tohoto základního typu westernu, a tak mu divák promine to Waynovo toporné herectví, či ty rádoby vtipné vedlejší postavičky Stumpyho a mexického páru. A nutná milostná romance je sice až trochu perverzní (holčička hledá tatínka), ale i ta patří k westernové mytologii - ta pravá Amerika byla vybudována spojením tvrdých pistolníků, co poznali sílu práva, a lehkých holek, které se staly jejich ženami.

plakát

Sbal prachy a vypadni (1998) 

Cockney English našla svého Shakespeara - Guy Ritchieho. Ten film je radost poslouchat.