Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Dobrodružný
  • Krimi

Recenze (2 448)

plakát

Do posledního dechu (2016) 

Disney natočil konzervativní retro, které by slavilo úspěch snad tak před sto lety v době dobrodružných knih pro mládež ilustrovaných Zdeňkem Burianem. První polovina filmu je velmi komorní, a spíše než boj s mořem nám ukazuje ten "správný" svět mužů a žen (první rande, polibek, a hned na to svatba), a mám podezření, že pro disneyho byl právě tento důraz na konzervativní hodnoty daleko důležitější než příběh záchrany. A tak On a Ona, zářivý to příklad mladé lásky, najdou jedné noci své místo ve světě (on na moři, ona čekající u plotny), a ukáží zlomenému stáří, že síla lásky lodě přenáší. Jenže diváci, včetně mě, čekali jiný film.

plakát

Ip Man 2 (2010) 

Donnie Yen a Sammo Hung v jednom filmu, to nemůže dopadnout špatně. Taky ne, ale ke spokojenosti mám daleko. Hungovy lanové exhibice se prostě do současné historie nehodí (a ta vymazaná lana jsou tam prostě cítit), a tak sekvence s vratkým stolem podivně vyčnívá z celého filmu, který se jinak snaží tvářit reálně a špinavě (i když jde o vlasteneckou pohádku utužující národní kolektivní vědomí, tedy z pohledu evropounionské politické doktríny o rasismus a xenofobii).

plakát

Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta (2017) 

Do příchodu na ostrov je to fajn podívaná, která šlape jako hodinky (a to se nevyznám v horologii, ale spíše v whorologii), ale pak film ztratí tempo, a ve finále i smysl. Piráti by si neměli hrát na Indiana Jonese, to jim nesluší. Mimochodem s pamětí Jacka Sparrowa je to už hodně špatné, když ve vězení vyzdvihuje u Keiry ňadra...

plakát

Smrtonosná zbraň 2 (1989) 

Vzor všech bromancí (i s mileneckým objetím na konci). Je to vlastně sled volně pospojovaných scének, které sice moc nedrží pohromadě (fungování policie v Los Angeles je tu vylíčeno jako naprostá anarchie), ale pravda je, že každá ta jednotlivá situace je přesně vypointovaná.

plakát

Alenka v říši divů (1951) 

A před Davidem Lynchem tu byl... Walt Disney. Jen místo Lynchovy zkrachovalé adeptky herectví snící svůj hollywoodský sen v Mulholland Drive, má Disney Alenku, která se ponoří do snu, aby z něj horko těžko hledala cestu. Na rozdíl Carrollovy knížky tak musí dojít k ponaučení, že náš svět je ten nejlepší ze všech, a poplakat si ztracená v lese, za dohledu "žvížátek". Disney udělal z Carrolla opravdu spíše panoptikum, ale na druhou stranu se utrhl ze řetězu, a do hodiny a čtvrt nacpal tolik nápadů, jako v žádné jiné disneyovce. A jako soft verze temných dívčích snů, ze kterých se probouzí žuchnutím na zem, a nikoliv přes modrou lynchovskou krabičku, to funguje překvapivě velmi dobře.

plakát

X-Men: Apokalypsa (2016) 

Postavy sošně postávají v superhrdinských kostýmech a deklamují tisíckrát vyřčené věty o osudu mutantů, a potřebě postavit se na tu správnou stranu. Akce se počítá na minuty, a to je vzhledem k délce dost vražedné. X-menovská polévka se vyvařovala tak dlouho, až z ní nezbylo skoro nic.

plakát

Mzda strachu (1977) 

Na rozdíl od knihy a francouzské adaptace se Friedkin rozhodl dát postavám pozadí a odvypravel i jejich příběhy. To dle mého nebyl moc šťastný nápad. Ději to nikterak nepomáhá. Co tady funguje, je autentické prostředí, skutečný prales a skutečná cesta. Jen proto čtyři hvězdy.

plakát

V srdci moře (2015) 

Příběh velrybářské lodi Essex znám už od dětství jako povídku z Knihy robinsonů Františka Běhounka. Jenže prosté vylíčení katastrofy a následných strastí scénáristům nestačilo, a tak přizvali Melvilla a jeho Moby Dicka, což je román metaforický, nábožensky založený, o lidském hledání boha, a o lidské touze poznat a ovládnout to, co nás překračuje (zdravím kapitána Achaba). A díky tomu jsem v druhé půlce filmu nevěřícně kroutil očima. Spojení skutečného příběhu s náboženskou pohádkou mi prostě nesedlo.

plakát

xXx: Návrat Xandera Cage (2017) 

Ve stylu bondovek s Rogerem Moorem. Padesátník Vin "bez kaskadéra a CGI ani krok" Diesel se snaží být klukovsky cool, což je někdy až trapné (úvodní skateboard), ale naštěstí už z F&F, ví, čím to zakryje - dobře složeným týmem. A tak kontaktní akci obstará Yen a Jaa, Padukone s Rose mají za úkol být sexy (i když přemejkapovaná Deepika oblečená jako laciná domina ze SM salónu ve scénách z Filipín pro mě moc sexy nebyla, ale naštěstí v druhé půli filmu je z ní kráska jak to má být), a tak, i když je to hlavně v první půlce dost jalové a bez akce, jde o slušné výplachové béčko, které to s odřenýma ušima dotáhne na tři hvězdy.