Nejsledovanější žánry / typy / původy

• Komedie
  • Horor

Recenze (2 484)

plakát

Monstrum - Příběh Jeffreyho Dahmera (2022) (série)

[82%] Vysoké hodnocení tohoto nového seriálu na netflixu mě přitáhlo a tak jsem se do toho směle pustil. O postavě Dahmera jsem doposud snad nic moc víc nevěděl, takže jsem netušil do čeho jdu. A jak jsem vlastně nakonec s tímto počinem čítajíc 10 epizod spokojený? Já říkám, že jsem. Evan Peters, který zde hraje ústřední postavu psychopata/sériového zabijáka a kanibala Jeffreyho Dahmera do toho dal snad všechno co měl! Opravdu prvotřídní herecký výkon. Vlastně zpočátku při prvních epizodách jsem si říkal, jaký je to jednoduchý koncept, ale ty konkrétní scény včetně skvěle zahrané postavy psychopata - to předčilo případné nedostatky ostatních aspektů. Jak tu tak na CSFD čtu, tak někteří píší, že to mohlo být víc brutálnější co se týče krve apod. Jenže mě to takto stačilo, že úplně do detailu jisté scény vidět nebyly, ale vlastně, když o tom nyní přemýšlím, tak jich i tak bylo dost. Hlavně ponuré a tíživé atmosférou to bylo dost. Navíc to působilo i dost nechutně, když jsem se vžil do toho, jak ty rozkládající orgány lidských těl páchly. Takže autentické to bylo až až. Tématika gayů je zde hlavním středobodem všeho. Takže je tu dost scén ohledně toho. Ne každý bude asi jásat, ale dost o tom. Do nějakých 7 dílů je to dost dobrý. I ten Jeffův vývoj od dětství. Jisté situace a časové období se v různých dílech prolíná, ale orientovat se v tom dá přehledně. Poslední 3 části jsou už takové doplňující, ale stále je na co se dívat. Ty důsledky na obětech, kterým Jeff poničil životy jsou působivé. Finální epizoda mohla být trochu víc ostřejší a zapamatovatelnější, ale ani s ní nemám problém - je to vlastně dle skutečnosti, ne? Takže co k tomu ještě dodávat? Veškeré vedlejší postavy mě snad bavily  možná až na tu Glendu ... Jeffův otec mě vedle něj bavil nejvíc. Maximální počet hvězd zde nedávám, neříkám, že si to budu pouštět často, někdy se k tomu možná ještě vrátím, ale bylo to fakt hustý, zneklidňující, takže raz asi stačilo. Těchto sociopatů běhá po světe určitě dost. Takže asi tak.

plakát

Svatba roku (2024) (seriál)

[75%] Vydařená 6 dílná minisérie od netflixu. Odhalováním kdo je vrah – to prostě miluju. Nejvíce asi v knihách. Nyní k tomuto dílku. Má to zajímavé postavy, čím víc se dereme k finále, tím je to víc a víc zamotanější, takže vrahem může být kdokoliv. I jsem si říkal, že je to toho zapleten snad každý, ale to je fuk. První epizoda byla taková zmatená, bylo tam mnoho postav, nemohl jsem se v tom orientovat. Druhá epizoda byla už lepší a další už přehlednější, takže jsem to hltal až do konce. Takže ano, bavilo mě to, jenže odhalení hlavního pachatele mi přišlo trochu uhozené, ale logický smysl to dávalo, takže nakonec jsem vidění těchto 6 epizod nelitoval. Mohlo to být lepší a zapamatovatelnější, ale bavilo mě to. Hlavně herecké obsazení na tom bylo dobře. Kidman a Hewson mě bavily asi nejvíc. Poté zajímavý a trochu divný, tajuplný Schreiber a i ta Dakota Fanning. Hudba byla samozřejmě kvalitní od známého skladatele. Takže asi tak, slušná zábava. PS: Úvodní intro nemá chybu! ;)

plakát

Barvy zla: Červená (2024)

[78%] Solidní polský krimi-thriller s ponurou, tíživou atmosférou. Má to dobré postavy, dobrého záporáka, slušnou hudbou dobře zapadající do té mrazivé atmosféry. Nedá se to nějak víc popsat, buď to divákovi sedne víc, nebo míň. Mě to nenudilo ani na chvíli. I ta pointa, kterou jsem trochu čekal, byla slušná, i když trochu ohraná z různých jiných filmů, ale zde to má svůj styl, takže se to nedá považovat za ničí kopírák. Mohlo to mít víc napínavých scén a celkově něco bych vylepšil, někdy si to ještě ale pustím. O dobrém hodnocení nepochybuji. Dobrá práce!

Longlegs (2024)

[30%] Od tohoto LONGLEGS jsem moc nečekal, ani trailer mě moc nechytl a i jsem rád, že jsem to viděl doma a ne v kině. Jak tu někteří píší, že to připomíná SEDM a já nevím co vše podobné, nechalo mě to ledově klidným. Celkově je to takový divný film, v podstatě o ničem. Nějaké ty vraždy a temnější scénky se zde najdou – ok to se dá přičíst k dobru, ale k čemu mi to je, když mě to jako celek vůbec nebavilo? Maika Monroe zde působí podivně, většinu času tupě civí, jak kdyby byla pod vlivem drog. Dějově je to o ničem a to finále mi přišlo totálně absurdní. Těžko jsem v tom hledal smysl. A co se týče Nicolase Cagea, tak vizuálně si vypadal jako psychouš dobře, pousmál jsem se, ale moc se zde nehodil ani ten jeho smysl tu být v tomto ději nebyl moc výrazný, Cage se tu párkrát mihne … Tak bohužel, nesedlo mi to. Druhou * dávám z milosti.

Twisters (2024)

[90%] Já si nemohu pomoci, ale filmy o tornádech mě fascinují. Určitě nesdílím nadšení těch lovců tornád, ale fascinuje mě jejich zápal, jejich vybavení při těch jejich bláznových počinech. Nechci moc srovnávat s podobnými filmy. Twister z r. 1996 jsem viděl teprve nedávno – plný počet * jsem mu sice nedal, takže je mi trochu hloupé, že tomuto dávám plnou palbu, ale já si nemohl pomoci. Akční je to až až, možná až moc, ale scénky jsou perfektně natočeny, mají výtečnou technickou stránku a hlavně to zde má funkční a až dojemný děj, který je především zasazený a točí se okolo hlavní ženské hrdinky, kterou zde hraje Daisy Edgar-Jones – zaujala mě od první chvíle až do napínavého finále. Vedle ní mě samozřejmě zaujal Glen Powell, který začíná být víc a víc známější a hlavně (to říkám já, ale ne sakra jen já :D) je víc a víc podobnější Cruisovi. ;) Hudba je taková obyčejná, ale dostačuje. Víc to asi okřávat nebudu. Já se nenudil ani na minutu. Osudový děj hlavní hrdinky, emoce, akční sekvence – prostě vše co se mi na těchto filmech o tornádech líbí. Škoda, že mi to uniklo v kině, ale nevadí. Doufám, že podobné filmy ještě vzniknou.

plakát

Jednotka všedního nasazení (2024)

[70%] Do háje, tohle je tak pohodová jednohubka, tak nenáročný a vcelku zábavný film, který si na nic nehraje a ono to má tak slabé hodnocení? Pod 50% na CSFD? Je to od netflixu tak to tu budeme hejtovat? Po akční stránce to byl takový netflix standart, takže se na akci dá hned zapomenout, ale točená byla dobře, přehledná kamera a bylo ji dostatek. Dějově je to ptákovina, ale celkový humor mi sedí. Žádné zapamatovatelné hlášky zde nejsou, ale je to celé takové odlehčené, odpočinkové a hlavně to nenudí. Bál jsem se, že v druhé polovině a ve finále budu už u toho usínat, ale nestalo se tak naštěstí. Mark Wahlberg zde hrál sympaťáka, trochu přihlouplého, ale v dobrém slova smysl. Halle Berry zde působila rozhodně a na svůj věk vypadá furt dobře. Film má asi 3 delší akční sekvence, nejvíc se mi líbila ta v cca 1/3 snímku, prostředek byl trochu náhlejší, děj je zde nevýrazný, ale ke konci tu máme docela solidní i když laciné automobilové honičky, takže za mě spokojenost. Opakovaně bych si to asi už nepouštěl, dá se na to víceméně časem zapomenout, ale na 1 vidění je to víc než slušné.

Vetřelec: Romulus (2024)

[90%] Viděno 2x v kině. Ságu Aliena mám opravdu rád, takže nějaká objektivita jde asi stranou. Pokusím se být stručný. Když jsem tento nový přírůstek slavného mimozemšťana nesoucí název Alien: Romulus viděl poprvé, určitě ve mně převládaly kladné pocity, ale nějak jsem si to v hlavě nemohl celé jednotně srovnat. Proto jsem další týden vyrazil na film podruhé, což se mi už v posledních letech často nestává, abych snímek na velkém plátně musel vidět opakovaně. Původně jsem dal 4*, což by asi tak mělo být, ale nakonec jsem po druhém vidění musel zvýšit na plný počet! Režisér se ubral dvěma směry. Zaprvé se snažil zavděčit fanouškům tak se snažil vytřískat, co se dá, aby to připomnělo první a druhý film. Poté to trochu připomnělo Promethea a ve finále i Alien: Resurrection. No a druhý jeho směr či cíl byl, aby zde navzdory tomu, že tyhle monstra známe a víme snad vše možné okolo toho, vytvořil nějaké ty nápady, co tu ještě nebyly. A to se kurva za mě asi cení ještě víc! Takže, co se týče jeho nových nápadů, tak např. : Scéna, kdy se klasický Alien dovyvíjí v kokonu … nebo stav bez tíže, kdy tu vzduchem poletuje kyselina Xenomprhů, detailní záběry napadení facehuggerů, kdy se mi dělalo už trochu nevolno. Ve finále tu máme další nový nápad, nové monstrum, které zde ani moc popisovat nechci, abych nic víc nevyzradil, i když od premiéry už nějaký čas uběhl. Hmm, tak opět nejsem stručný, nejde mi to. Nicméně, já jsem opravdu nadšený. Vidím to i v komentářích, že se mnohým divákům tento film líbil víc, než novodobé části série jako je Prometheus a Vetřelec Covenant. Já to opravdu moc přirovnávat nechci k ničemu. A i s klidnou duší musím říci, že to není žádný kopírák, nekopíruje to prvního ani druhého Aliena. Některé scény jsou opravdu podobné, ale tak aby udělaly fanouškům radost, takže ty některé scénky jsou podobné, ale vloženy do svého děje, svého scénáře. Celý tento snímek má svůj styl. Režisér se opravdu snažil, i skutečnost, že monstra nejsou skoro vůbec digitální. Xenomorphové zde vypadají fakt dobře, v některých scénkách mi přijdou trochu zpomalené, ale asi je to dáno tím, že to CGI zde bylo minimálně použito. Opravdu je radost vidět některé podobné scénky, třeba vizuál Xenomorpha, který zdvihá hlavu jako z prvního filmu, nebo vylíhnutí Xenomorpha, který má podobnou podobu jako z původního snímku a ne třeba ten, který se zrodil z Covenanta a ještě zdvihal ruce, aby si prohlížel tělo – ten tam fakt vypadal jinak. Děj je opravdu přímočarý, ale bavil mě. Rozpočet má film 80 mil USD, ale stačilo to. Úvod třeba nepůsobí dějově až tak impozantně, ale netrvá dlouho a nenudí. Noví herci jsou úplně v pohodě. Hlavní hrdinka Cailee Spaeny působí věrohodně – mladá, sebevědomá, inteligentní, pro potřeby tohoto filmu dostačující. David Jonsson jako android mě též bavil. Ostatní nebyly až tak výrazný, ale stačilo to. Co se týče žánrových aspektů, tak jestli je tohle horor, sci-fi či thriller o tom polemizovat nebudu. Každopádně to bylo neskutečně napínavý. Já byl napnut a i díky vedrům z léta jsem dostával v kině slušné návaly horka, jak jsem film prožíval a to i po druhém vidění na velkém plátně. Takže proč jsem původně dal 4*? Samozřejmě jsem myslel na první 2 díly série, které jsou nepřekonatelné, ale takto to přece nemůžu srovnávat. Jsem rád, že si zde režisér šel, pokud možnou svou cestou, zvolil napínavé scény, nějaké ty nápady přidal navíc a hlavně potěšil fanoušky! Je to opravdu čistá žánrová radost, která si na nic nehraje. Tento film dokážou vidět i diváci, kteří se neorientují ve všech dílech třeba. Zmínky o zasazení děje viz Prometheus si běžný divák nemusí všimnout a zásadní pro děj to není. Já si samozřejmě všímal všeho. Co čtu, tak ne každého chytlo finále, prý to bylo přehnané a tak. Jenže po druhém vidění se mi to líbilo víc. Není to tak ujeté jak finále Alien: Resurrection jak tu mnozí přirovnávají. Poslední věc je filmový soundtrack. No, musím říci, že není tak výrazný, čekal jsem lepší, ale pro potřeby filmu je dostačující, jen pro mě pro fanouška filmových soundtracků je to trochu slabší kalibr. Některé hudební motivy skladatel kopíruje a jeho samostatný OST není nic extra, ale dá se to. Dějově to mohlo být zpočátku velkolepější, ale to by musel bát větší rozpočet a přidat tak 15-20 min navíc. Ale to jsou opravdu prkotiny, film je naprosto skvělý. No bezva, celá A4 cca popsána. Těším se na další vidění, které dám do budoucna doma a pevně doufám, že režisér Alvarez se bude téhle sérii věnovat do budoucna. Bravo!

Past (2024)

[70%] Viděno v kině. Shymalanův nejnovější film jsem si určitě nenechal v kině ujít. No, rozhodně objektivně uznávám, že točil lepší filmy. Třeba loňský film Někdo klepe na dveře mě moc nestrhnul, ale neurazil. Ani film Čas z r 2021 – ten mě bavil docela dost. Co se týče tohoto filmu, tak z traileru jsem si říkal, že film asi nebude mít žádnou překvapivou pointu, což neměl, ale bylo to celkově docela dobré. To, jak se „řezník“ snažil za každou cenu dostat z toho koncertu. Jaké měl nápady a lsti – to bylo docela napínavé a někdy i důmyslné. I cesta ta cesta limuzínou. Stejně tak závěr byl docela napínavý, jen už tam začalo být docela dost nelogičností a poslední dvě scénky byly docela hloupé, což mě trochu naštvalo. Ale na ty slabší 4* mi to stačí. Já se určitě bavil. Josh Hartnett to zahrál na výbornou. Nebudu to už moc okřávat, režisér má asi to nejlepší už za sebou, ale zde to byl asi i jeho pokus o něco jiného. Ta poslední cca třetina se mu už trochu vymkla, ale se zavřeným okem mu to odpouštím a pevně doufám, že ještě něco nám režisér do budoucna nabídne.

plakát

Furiosa: Sága Šíleného Maxe (2024)

[30%] Původní trilogie o Šíleném Maxovi s Gibsonem mě moc neuchvátila, ale co se týče verze z r 2015 s Tomem Hardym? Tak to už je jiná. Tam mě zaujala špičkově natočená akce, hezky vytvořený post apo svět apod. Jenže zde ? V tomto filmu Furiosa? Jako ani trailer mě až tak moc nesebral, ale čekal jsem to teda o dost lepší. Asi jsem zde moc kritický, ale já se nehorázně nudil, několikrát jsem si musel dát pauzu. Ještě, že jsem tohle neviděl v kině. Vůbec mě to nebavilo. Téma pomsty? To jako vážně? Snímek byl tvořen kapitoly a to mi taky nepřišlo jako dobrý nápad. Akce natočená sice dobře jen, ale je absolutně bez náboje. Snad jediná sekvence s cisternou nebyla špatná, ale to je asi tak vše. Hemsworth je zde jako takový bláznový Thor vizuálem, ale vůbec mě nebavil. Ani ta ústřední  Anya Taylor-Joy.  Asi je chyba ve mně, moc dobře to nechápu, že mi to tak nesedlo. No, co se dá dělat …

Služka (2021) (seriál)

[80%] Docela silné 10 dílné drama o výborně napsaných postavách a skvělou herečkou, co hrála ústřední postavu. Chvílemi je to dost ujeté a celkově je to někdy s nadhledem branné, ale mě to bavilo celé až do konce. Něco je určitě natahované a občas nelogické, přesto mě to bavilo. Chvílemi i dojemné, vtipné, trhlé, reálné ze života atd. Určitě vidění téhle minisérie nelituji.