Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Pohádka
  • Rodinný

Biografie (2 018)

Adolf Horálek (herec)

21.07.2010

V českém filmu po sobě zanechal Adolf Horálek v podobě pouhých pěti rolí, o to bohatší byla jeho divadelní kariéra – za půl století vystřídal více než dvacet angažmá. Po druhé světové válce z celkem pochopitelných důvodů upustil od vlastního jména Adolf a na jevišti začal užívat jméno Patrik. Pocházel z Prahy a vyrůstal v… (více)

Adolf Šmíd (herec)

26.09.2008

Adolf Šmíd, který používal umělecké jméno Áda, pocházel z Kutné Hory, kde také získal první vzdělání. Absolvoval gymnázium a dvouletou obchodní akademii, načež nastoupil úřednickou dráhu, která ovšem netrvala dlouho. V letech 1922-1923 působil jako česko-srbský korespondent v Záhřebu v Ústředně české industrie. Práce jej ale… (více)

Adolfo Celi (herec / režisér)

02.02.2011

Českým divákům zůstává italský herec Adolfo Celi v paměti především jako zlotřilý zbohatlík Brooke ze slavného seriálu SANDOKAN (1979), je to ale jen zlomek jeho bohaté umělecké dráhy zahrnující řadu mezinárodně úspěšných filmových projektů. Narodil se v sicilské Messině jako syn vysokého státního úředníka a vyrůstal kromě… (více)

Adriana Asti (herečka)

24.09.2011

Italská herečka Adriana Asti je u nás méně známá, díky pečlivé divadelní průpravě ale dosáhla ve filmu pozoruhodných úspěchů, mezi italskou veřejností je dodnes vnímána také jako bývalá manželka slavného režiséra Bernarda Bertolucciho. S divadlem začínala počátkem padesátých let v rodném Miláně a její výstupy na jevišti Teatro… (více)

Adriana Benetti (herečka)

17.11.2011

Italská herečka Adriana Benetti zazářila jako filmová hvězda počátkem čtyřicátých let, její kariéra ale měla jen krátké trvání, mimo jiné proto, že se nedokázala vyprostit ze stereotypu rolí, do nichž byla obsazována. Narodila se ve Ferraře v severní Itálii, tady také absolvovala střední školu a poté zamířila do Říma, kde svou… (více)

Adriana Romanová-Tarábková (herečka)

03.06.2012

„Jsi modrá jako hladina, jsi řeka, která usíná, jsi jako nebe za úsvitu a věříš na lži ze soucitu…“Těmito verši vyznal medik Štěpán Šafránek (Pavel Kříž) ve druhém díle Básníků lásku zdravotní sestřičce Jeskyňce, která se stala nejslavnější rolí slovenské herečky Adriany Tarábkové. Narodila se v Bratislavě a pochází z rodiny… (více)

Adriana Serra (herečka)

19.05.2012

Italská herečka Adriana Serra spojila ve své kariéře film i divadlo, uspěla také v soutěži krásy, její sláva odezněla ale již koncem padesátých let 20. století. Narodila se v Miláně, kde také studovala herectví na místní akademii dramatických umění, jako mladou herečku ji pro komediální role angažoval do své divadelní… (více)

Adriano Rimoldi (herec)

19.05.2012

Italský herec Adriano Rimoldi si dobu největší slávy užil za druhé světové války v Itálii a ve Španělsku, ještě dalších dvacet let poté ale zůstával vytíženým umělcem ve filmu, divadle i televizi. Narodil se ve městě La Spezia na severním pobřeží Itálie, počátkem třicátých let odešel do Florencie, kde původně studoval medicínu,… (více)

Agathe Natanson (herečka)

25.03.2012

Francouzská herečka Agathe Natanson vstoupila do světa filmu slibně po boku Louise de Funèse, poté se ale věnovala především divadlu, často hrála také v televizi, teprve v nedávné době se připomněla menšími rolemi v několika mezinárodně úspěšných filmech. Pochází z Paříže a své vlastní jméno Nicole Andrée Natanson později… (více)

Agnès Laurent (herečka)

23.11.2011

Francouzská herečka Agnès Laurent mohla být kdysi zdatnou soupeřkou Brigitte Bardot a stát se velkou filmovou hvězdou, ale i když natočila několik filmů v různých evropských zemích, nepodařilo se jí prosadit se dlouhodoběji. Pocházela z Lyonu a její vlastní jméno bylo Josette Chouleur. Přes dráhu modelky se brzy dostala k… (více)

Agnès Spaak (herečka)

19.05.2012

Francouzská herečka Agnès Spaak se již přes třicet let prosazuje jako úspěšná fotografka, v mládí ale byla také oblíbenou filmovou osobností především v Itálii. Jejím otcem byl mezinárodně úspěšný scénárista belgického původu Charles Spaak (1903-1975), matka Claude Marcy (1905-1996) byla herečkou. Rodiče žili bohémským stylem… (více)

Aimé Clariond (herec)

24.02.2010

Francouzský herec Aimé Clariond (celým jménem Aimé Marius Clariond) patřil dlouhodobě k významným osobnostem nejslavnějšího francouzského divadla Comédie Française. Narodil se ve městě Périgueux v jižní Francii, ale nevyrůstal zde, protože pocházel z herecké rodiny a oba jeho rodiče působili u kočovných divadelních společností.… (více)

Akram Staněk (herec)

20.08.2010

Jméno Akrama Staňka není širší veřejnosti příliš známé, ale s obdivuhodnou energií se věnuje různým aktivitám v oblasti divadla a přes minimální participaci ve filmu si jej diváci dobře pamatují v roli Masaříka v komedii JAK BÁSNÍCI PŘICHÁZEJÍ O ILUZE (1984). Akram Staněk pochází ze smíšeného manželství, otec je z Egypta, matka… (více)

Alain Corneau (scenárista / režisér / herec)

28.08.2009

Významný francouzský režisér Alain Corneau pochází z nevelkého starobylého městečka Meung-sur-Loire ve střední Francii;od mládí jevil sklony k umění a vystudoval režii a střih na prestižní filmové škole IDHEC (Institut des hautes études cinematographiques), než však začal pracovat pro film, původně se živil jako jazzový… (více)

Alain Cuny (herec / režisér / scenárista)

03.04.2011

Francouzský herec Alain Cuny pocházel ze starobylého města Saint-Malo, jeho otec, taktéž Alain Cuny, byl právníkem, matka byla irského původu (Alain se narodil ještě před sňatkem rodičů). Od dětství se věnoval malování, svými pracemi zaujal velmi záhy vlivné umělce a již ve dvacátých letech jej k vytvoření plakátů začali zvát… (více)

Alain Jessua (režisér / scenárista / producent)

21.05.2011

Francouzský režisér Alain Jessua má na svém kontě pouhých devět filmů, přesto se mu podařilo významným způsobem vstoupit do francouzské kinematografie šedesátých až devadesátých let. Počátkem padesátých let začínal jako asistent režie u Jacquese Beckera (ZLATÁ ČAPKA – Casque d′or, 1952), další cenné zkušenosti pak na stejném… (více)

Alain Mottet (herec)

29.12.2012

Francouzský herec Alain Mottet se celý život aktivně věnoval divadlu, často hrál také v televizi, zatímco ve filmu se objevoval jen zřídka. Pochází z Lyonu a tady také v padesátých letech začínal s divadlem, převážně v klasice hrál několik let v Théâtre de la Comédie de Lyon. Další zkušenosti získal v Remeši, hrál také na… (více)

Alain Poiré (producent / scenárista / herec)

10.02.2012

Na utváření podoby francouzské kinematografie druhé poloviny 20. století se podílelo několik významných producentů. Jednou z nejznámějších osobností v tomto oboru byl Alain Poiré, který pod hlavičkou společnosti Gaumont podpořil vznik desítek filmů různých žánrů a jeho jméno mohli v titulcích číst často i naši diváci. Poiré,… (více)

Alain Saury (herec)

01.09.2012

Se svou pohlednou tváří doplnil francouzský herec Alain Saury řadu významných filmů 50. a 60. let dvacátého století, několikrát se dostal i k hlavním rolím, později jeho kariéra skončila účastí v pokleslém erotickém žánru. Narodil se v Soisy-sous-Montmorency nedaleko od Paříže, po rodičích měl ale španělsko-brazilský původ. V… (více)

Alba Arnova (herečka)

22.11.2011

Italská herečka Alba Arnova se před kamerami pohybovala jen krátkou dobu v padesátých letech 20. století, její kariéru ukončila z dnešního pohledu úsměvná aféra dokládající nadvládu přísné katolické morálky v poválečné Itálii. Alba Arnova se narodila v Argentině, ale původ má italský, její vlastní jméno zní Alba Fossati. Po… (více)

Reklama