Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Krimi
  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární

Oblíbené filmy (10)

Dva muži ve městě

Dva muži ve městě (1973)

Film jsem viděla už tolikrát a pokaždé mne dokáže totálně rozmetat, že se ještě dlouho vzpamatovávám a ta působivá hudba k tomu mi pak ještě moc dlouho straší v hlavě a často se vrací. Tak reálně mrazivý a silně dojemný obraz života, až člověk dostává vztek nad svou bezmocností a chce se mu brečet. A brečí. Tak silný příval emocí, že to sotva jde vyjádřit slovy, takže se dál radši ani vyjadřovat nepokouším. Herecké výkony snad ani není třeba komentovat. Zkrátka jeden z největších filmových klenotů. Tečka a osm hvězdiček.

Svědek

Svědek (1981)

Pánové za velkou louží, zkuste prosím vymyslet a natočit takovýto dech beroucí film bez veškerých efektů, bez hudby (nepočítám začátek a závěr s hudbou Georgese Deleura), v minimálním prostoru jednoho komisařství, pěkně pomalu… Cože vám chybí? Dokonale vystavěný příběh? Herci, kteří hrají, jakoby to bylo vše úplně skutečné? Co byste udělali z jedné silvestrovské noci? Zjednodušeně řečeno tady vzniklo komorní krimidrama s vybroušenými dialogy a skvělým herectvím všech zúčastněných. Naprosto dokonalé a nezapomenutelné! Lino Ventura bez mrknutí brvy dokonalý, sekundující Michel Serrault stejně tak dokonalý a Romy Schneider ještě více dokonalá, věrohodná a krásnější než kdy jindy. Takovýmto filmům patří má úcta a obdiv! A že používám často adjektivum dokonalý? Jak se mu mám vyhnout, když je to veskrze dokonalý film?

21 gramů

21 gramů (2003)

Skvělá skládanka! Skvělí herci! Skvělá hudba! Skvělý režisér! Silně nezapomenutelné a geniálně silné!!! 100%.

Biutiful

Biutiful (2010)

Konečně nový Iñárritu ve španělštině a kupodivu vyprávějící jediný příběh přímočaře od začátku do konce, žádné skládané střípky. A ono to funguje a funguje to dokonale i s tentokráte minimálním hudebním doprovodem. K tomu moje milovaná Barcelona z více než odvrácené strany a božsky hrající Javier Bardem. Užívala jsem si to. Příběh v sobě nese mnoho vrstev, ač necestuje po světě. Všechny postavy jsou tak barvitě napsané a tak přirozeně zahrané! Pro mne v tom bylo něco naprosto přirozeného. Jako bych se ani nedívala na film, ale byla tam fyzicky přítomná. Navíc podobně drnkavá Santaolallova muzika mne provází v různých životních okamžicích už deset let, takže i tím mi to bylo celkově dost blízké. Blízké je mi i Iñárritovo vnímání světa, což mě začíná až trochu děsit. Ve svých filmech zobrazuje Iñárritu život. Tvrdý, syrový, pravdivý, bez příkras, až je téměř hmatatelný a pokaždé člověka silně zasáhne. A člověk se jím nechá zasahovat znovu a znovu. Délku filmu jsem ani nevnímala. Jednoznačně 100%

Sicilský klan

Sicilský klan (1969)

Gabin, Delon, Ventura, Verneuil, Morricone? Co k tomu dodat? Jeden z nejlepších chodů. Klasika nad klasiky. Kriminálka, na kterou se dá dívat stále a pořád a neomrzí. Jeden z nejlepších filmových doprovodů, které znám. Nejpůsobivější herecký trojlístek na lukách a v hájích široko daleko. Filmový zážitek, který už se nebude opakovat. Jeden z filmů, které se už netočí. Zkrátka "povedenina" na pátou, takový malý skvostík, na který nedám dopustit. 90%, a to jen díky malým muškám.

Mrtvý muž

Mrtvý muž (1995)

Nejlepší je nechat se tímto syrovým, divoce surrealistickým, lehce melancholickým filmem volně i udiveně unášet a neposkvrňovat tuto podivnou nádheru, nebo nádhernou podivnost? slovy komentáře. Je to opravdu silný film, který se i přes své drobné nedostatky zaryje hluboko pod kůži a s největší pravděpodobností už ho nikdy nedostanete ven. Já tedy rozhodně ne. A ani nechci.

Oči války

Oči války (2009)

"Neexistují žádná pravidla, kdo ve válce přežije a kdo zemře. Ve válce lidé umírají a tečka. Žádné jiné vysvětlení není." Zkrátka a tečka. Film jsem viděla několikrát. Takže jak to tak bývá, pokaždé film vidíte trochu jiným pohledem. Troufnu si říct, že jsem ho viděla ze všech stran a nikde mi to nevrže, všechno dokonale zapadá. To poprvé nic nenahradí, ale jako se vším se leccos vytříbí. Zkrátka tahle řeka se vším tím kamením si mě pořádně podala a nebojím se tam spadnout znovu... Viděla jsem i dabovanou verzi, která zase nebyla na dabing až tak nejhorší, ale třeba a například Paz Vega bez jejího rozkošnéhé přízvuku? Tak zkrátka zapadá a není to ona a vůbec si to nezaslouží. Zkrátka pryč s dabingem. No a Colin Farrell v hlavní roli mně zkrátka vyráží dech. Je ve své roli naprosto skvělý, stoprocentně přesvědčivý! Já pokorně smekám. Myslím, že je to jedna z úplně těch best jeho rolí!!! Docela by mě zajímalo, jak postavu Marka ze sebe "vyklepával"... Ona to zase až není taková sranda být hercem. Jinak mi přijde, že vztah s jeho nej kamarádem byl vylíčený dostatečně, ne že ne. Bylo to dostatečně přesné a výstižné. Víc opravdu není třeba. Stačí se jen dívat a vnímat... Je to tam všechno. Celkově film mi přijde dost syrový a bez příkras. Nevyžaduje zbytečný a jakože povinný sentiment, i když se mnoho momentů nabízí. Skoro bych dala pětku, ale nějaký ten chloupek mi lítá nad hlavou. Takže k té čtyřce připojuji silný přídavek. A že jsem nezmínila pana Christophera Lee? Asi mi to přišlo samozřejmé, že bude skvělý. No... byl... no... A než se rozplynu jako cukrová vata na jazyku, musím vyzdvihnout pána doktora. Talzani, přesně ten, co by si měl sterilizovat zbraně, je zahraný s naprostou uvěřitelnou samozřejmostí. Navíc jsem si odnesla nevšední hudební zážitek. Když jsem se po prvních zhlédnutích zamyslela, nedokázala jsem si vybavit žádnou hudbu. Tak jsem si říkala, buď tam nebyla, což mi přišlo zatraceně podivné, anebo byla tak dokonale doprovázející celý příběh, že splynula. Byla tam. Dokonalá byla. A i přes to všechno tu pětku nedám, nedám. Nejde to.

Dotek Medúzy

Dotek Medúzy (1978)

*****1/2. Naprosto bravurní film, který bych chtěla vidět v kině z první řady v originále s titulky! Bohužel se mi něco takového nemůže stát. Asi jsem se narodila na některé věci nějak pozdě. Takové filmy se už zkrátka netočí a zpracovat teď podobné téma? Američani navíc? Tak z toho vznikne fraška největší, ze které bych nechtěla vidět ani minutu. Proto také už do kina skoro ani nechodím. Toto mne však připoutalo a po celou dobu filmu nepustilo. Film jako takový rozebírat nebudu, o to se tu již postarali jiní; všechno zapadá, nic nechybí, nic nepřečnívá. Pan Lino Ventura ještě ve větší formě než jindy. Film bez příkras se skvělými herci, dosti civilní a o to děsivější.