Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Sci-Fi
  • Krimi

Recenze (338)

plakát

Veronica Marsová (2014) 

Co si budeme nalhávat, seriál je o dvě třídy lepší, ale film aspoň seriál uzavírá. Příběh vzhledem seriálu je horší, spíše je to festival vzpomínek a ukázka toho, kam se postavy dostali za ty roky. Jinak fakt nic moc nenabízí, prostě klasiku. Logan je zase do něčeho namočený a Veronice, která je krok od svatby a prestižního místa u prestižní firmy to prostě nedá a jde mu na pomoc. Jak to skončí asi netřeba říkat. Je to fakt film udělaný pro její fandy a dává šanci i neznalcům díky krátkého seznámení se serií na začátku. Mě to kvitovalo, protože film měl všechno, proč se dívat na seriál. Příchuť té střední školy to moc nemělo, ale na druhou stranu o tom Veronika Mars nikdy nebyla a proto se mi to vždy líbilo. Takže asi zasloužené 3*.

plakát

Grimm (2011) (seriál) 

Grimm je další zásobovárnou serií, které mají za úkol jediné a sice nepřemýšlet a bavit se. Přitom se nebrání i hlubšímu příběhu, podpořený o témata X-Files nebo Fringe, protože fantasy tématika Grimma jako takového časem prostě zevšední. Řekl bych že je to tedy dobře zvolený mix opřený o sympatické obsazení plného klišé, ale které se nesnaží o nic víc. Je možná škoda, že to nemá trochu temnější stránku což by si tématika zasloužila, protože vybíjení wesenského obyvatelstva Portlandu zavání nekonečným vybíjením démonů v Buffy, ale naštěstí si to tvůrci asi uvědomili a vytvořili solidní backgroundovou příběhovou linii, která nabývá na síle hlavně v pozdějších dílech. Serie ještě běží a uvidí se s čím tvůrci dál příjdou. Zatím se jedná o vyrovnané řady (což je podpořené i vyrovnanou sledovaností), které jim daří kočírovat i s výhledem do budoucna. Takže kdo sleduje dobře ví, že se má možná v budoucnu na co těšit. Zatím to spíše nechává diváka v očekávání a část řad je dost o trpělivosti diváků co z toho vyleze. A já jsem taky zvědavý a proto dávám 3*.

plakát

Star Trek: New Voyages (2004) (seriál) 

Z fanserii, které jsem mohl vidět na netu považuji New Voyages za jednu z nejlepších. A to nejen po vizualní stránce, která je parádní, ale hlavně herecké, které byli předány skutečným hercům. To ale není jediné čeho si Phase II cením. Pokuď jste všímaví, k tomu vytvořili prakticky dobové postery a upoutávky inspirované původní serií. Prostě vše dobové zde zachováno. Jediné co vytknu je trochu neoriginální příběhy, které z většiny recyklují tématiku z původní, někdy i z budoucích serií a možná až příliš zdůrazněná homosexualní orientace některých představitelů, což není jen problém New Voyages, ale je to jakási když to řeknu sprostěji uchylka tvůrců fanfilmu obecně, protože viděl jsem to v ST Hidden Frontier nebo i Odyssey, kde to navíc bylo ještě mizerněji zahrané amatérama. Když to ale pominu, je to zážitek a některé díly bych se nebál pustit do televize.

plakát

Vratné lahve (2007) 

Tak trochu zde balancuju nad 3 nebo 4*. Ono za poslední roky vyjma Tmavomodrého světu je tvorba Svěráků vcelku předvídatelná. Ta tématika blížící se smrti asi nikoho moc nenadchne, protože kdo by na to chtěl myslet. Nicméně něco na tom filmu zase bude. Tentokrát to stálo hodně na scénáři, protože většinou se to odehrávalo z místnosti do místnosti a bylo to o třech, možná čtyřech hercích. Hodně mi jinak film připomíná, možná tématikou Babí léto, které možná zašlo v podání živlu Brodského ještě dál, než výlet Svěráka s Kolářkou v balónu na konci /což mimochodem bylo i v Babím létu/. Jestli někdo považuje plný energie Akumulátor 1, který si dělal prdel z tehdejších USA trháků za nejslabší, já asi považuju Vratné láhve. Přesto si Svěráci udržují nějakým způsobem úroveň a jsem zároveň zvědavý co bude Jan dělat až to Zdeněk zabalí se scénařinou.

plakát

Kolja (1996) 

Asi tak, je to svým způsobem kýč, ale je to oscarový kýč, který se bude pamatovat veřejnost možná více než Chytilovou, která ač genialní režiserka si kopala spíše na vlastním dvorku a bohužel stejně jako většina tehdejších experimentálních režisérů se nedokázala srovnat s obdobím po revoluci (a možná ani o to neměla zájem). Svěrák je svým způsobem svérázný, těží hodně ze svého otce a ta jejich spolupráce včetně vždy perfektně vytipovaných herců (většinou v hlavní roli Zdeňka) tak nějak funguje. Možná si lidi řeknou, že oscara měla dostat spíše Obecná škola, což možná o stupínek je lepší film, nicméně nesnižuje to kvality snímku. U Zdeňka Svěráka to není bůhví jak hercký výkon, spíše bych řekl že on spíše během filmu svým způsobem "učí" Kolju a diváky a tím zvyšuje úroveň snímku. Nemohu zapomenout ani na další parádní herce jako je Vetchý, xenofobku Zázvorkovou, nebo škytající Šafránkovou, nebo stbáky s cinkajícími klíčema a když vezmu k tomu znovu bezvadnou hudbu od Ondřeje Soukupa, tak si říkám že toho Oscara kdyby nezískali teď, tak by ho získali možná u Tmavomodrého světu. A jak normálně nehodnotím na 5*, tak tady se rád odvážu. Díky Honzo a Zdeňku.

plakát

Obsluhoval jsem anglického krále (2006) 

Kniha docela dobrá, film bych řekl že ne až tak průser, jako sobectví Menzela si ještě jednou sednout do režiserského křesla. Osobně Hrabala, který si sám vybral samotu v Kersku mezi kozama a kočkama zcela nemusím. Knihy jsou pěkné, takové pohodové a i filmy tudíš byly když to tak řeknu "odsouzeny" být ternem, tím myslím že se vcelku dobře prodaly a to i díky jména předlohy a Menzela samotného. Více jak film byla pro člověka maškaráda okolo získání práv na tuto knihu a kdo se posadí do křesla. Začlo to Kachyňou, k němu se do sporu na roky pustil arogantní Menzel a skončilo to podrazem Novy na Svěráka, kterého na poslední chvíli vyměnla definitivně za Menzela. Takže posuďte sami. Když se vrátím k snímku, tak to považuju možná i díky moji trochu averzi vůči Hrabalovi za průměr až podprůměr, který mohl být lépe udělán. Někteří herci mi vyloženě připadali trochu bez štávy včetně mladší verze Kaisera, kterého si z nějakého důvodu pletu za Budaře. Je to tedy škoda a možná dobře, že film je horší a časem zapadne do bahna, protože aspoň to lidi přinutí si přinejmenším elektronicky přečíst obsah knihy. Neudělalo to na mě dojem a ikdyž nejsem věřící tak bůhví proč tomu jsem dal 2*.

plakát

Akumulátor 1 (1994) 

Mile mě to překvapilo. Z komentářů a od známých jsem měl signály, že se jedná o divný film. Přitom vtipně popisuje současnou problematiku. Televize nás sice nevysává, ale PC a technika obecně lidi odrazuje od jiných aktivit. Když navíc vezmu v potaz i zajímavé obsazení a hudbu, která je u Svěráka klasicky špičková, tak to není zas tak špatné. Já jsem se na to díval s tím, že to nelze brát vážně a je potřeba si to užít. Je škoda, že v minulosti to moc úspěch nemělo, krom toho že se na to šlo 400 000 diváků, což na dobu kdy televize pomalu přebírala diváky byla slušná porce. Ode mě za svým způsobem nadčasovost to má lepší i horší 4* a rád se za čas mrknu, jaký byl Svěrák idealista.

plakát

Jiná země (2011) 

Asi takhle, scifi bylo, ale jen na pozadí a hlavně na konci. Děj byl v podstatě postaven na vinně Rhody a o tom jak se vyrovná s minulostí. To bylo prostě alfou a omegou příběhu. Pro někoho se to mohlo zdát trochu prázdné, mě to přišlo prostě normální řešení životní situace, která může potkat každého. Tento konkrétní příklad mi sice přišel trochu absurdní, hlavně z hlediska vztahu Johna a Rhody, ale budiš. Dle mého klasický festivalový snímek, který ani neurazí, ale ani neohromí. Z nějakého důvodu tomu dávám solidní 4*, snad proto, že se jedná vcelku o pohodový snímek, ve kterém člověka neurazí ani mírna depresivní atmosféra, protože ta dává díky scifi prvku druhé země trochu optimismu.

plakát

Miluj mě, prosím (2004) 

Asi takhle, ženské tento film moc nebudou mít rádi. Kdo by byl nadšený z toho, kdyby někdo koho mysleli že znají více jak rok a je s ním před svatbou prakticky najednou dal kopačky, protože miluje dlouho někoho jiného a chce se k dotyčné osobě vrátit (nemluvě o tom, že osobní záležitosti upřednostnil před firmou ;-)). No mě by to rozhodně nepotěšilo. Není to sice žádný příběh, prostě klasický trojúhelník (možná i čtverec :D), ale má něco do sebe. Snad je to tím New Yorkem, snad je to Diane Kruger či mrchou Rose Byrne, každopádně tenhle tajuplná zápletka mě prostě něčím chytla. Nejsem zrovna romantik, ale když je to vkusně udělané, dá se na to dívat. Moje chladné srdce to obměkčilo a to snad jde. Prostě se bavit a když to řeknu slaďácky trochu doufat, že tu svou Lisu/Matta nakonec najdeme.

plakát

Neviditelný - Pilot (2000) (epizoda) 

Po Odyssey 5 další solidní záležitost, začínám si myslet že rok 2000 mělo na scifi nějaký magnet :-). Stejně jako v serii i zde platí zajímavá kombinace humoru s scifi tematikou. Klasické klišé v podstatě vybarvili humorem a nadhledem. Serie pak si udržovala solidní kvalitu. Nezatěžovala se naštěstí nějakými romancemi, a když nějaká byla, jela ve stejné řece. Herci moc známí nejsou, ale narozdíl od třeba takového Jake 2.0 jsou strašně fajn a nevidím tu moc nějakou křečovitost. Hodně mě to překvapilo a je škoda, že se tomu nedalo šanci, nebo to nepřišlo později. Bez debat by to bylo v rámci žánru hitem. Prostě pro ty kdo miluje scifi a trochu i béčkové scifi, rozhodně doporučuji.