Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Sci-Fi

Poslední recenze (15)

plakát

Chlapec v pruhovaném pyžamu (2008) 

Od začátku předvídatelné a absolutně průměrné, ale jsou tam přece děti, že jo, takže tak na 3 hvězdičky. Jenže pak je tam ten naprosto nedomyšlený až hloupý konec... Který vůbec není přirozeným vyústěním celého filmu, ale je tam natlačený uměle a na sílu jen proto, aby co nejvíce dojal. A za to je hvězdička dolů.

plakát

Barbie (2023) 

Vizuálně nabušené a myšlenkově plytké a nevyvážené, místy až hloupé. V jednu chvíli vám hrají na city a v zápětí si ze sebe 'dělají legraci' a tyto jediné dvě polohy střídají tak nešikovně, že je to na levelu Thor Love and Thunder. V celém filmu si navzájem kradou čas na plátně dvě linky - jedna linka je Barbie a matka s dcerou (která měla potenciál rozehrát příběh o nevyhnutelnosti dorůstání a neústálé nutnosti změn, které mají mimo jiné za následek oslabení vazeb nejen mezi matkou a dcerou ale lidmi vůbec) a druhá linka je Barbie vs Keni (to můžu shrnout jako absolutně prvoplánovou propagandu feminismu, jak ho vidí 'moderní ženy'). Dějové linky není to jediné, čeho je ve filmu o jednoho více - jsou tu i dva antagonisti - Ken a ředitel Matellu. Když se navíc Barbie ke Kenovi chová jako bezcitná mrcha, dělá mi z nějakého důvodu problém zjihnout nad patetickými monology o tom, jak to mají ženy včetně Barbie těžké, a jak je vlastně nemožné být ženou (to je přímo věta z filmu). Místo velkého finále v podobě charakterního růstu u Barbie i Kenů a dosáhnutí společného konsenzu, o který to přímo žadonilo, se všechno vrátí zpátky do zajetých kolejí Barbiearchátu, protože je asi nejlepší nebo co. Ačkoli jsem si s Barbie jako malá ráda hrávala, očividně nejsem cílová skupina - nemám mindrák z úspěchu ostatních ať jde o muže nebo ženy. Jestli budu mít někdy dceru, tak jí radši pustím Legally blond, kde hrdinka skutečně maká a vzdělává se, než aby se se svými kamarádkami vzájemně ujišťovala v tom, že si přece všechno zaslouží, protože je žena a má to taaaak těžké. Ještě postřeh - tento film je prý rafinovaná kritika našeho maskulinního světa. Zaprvé, ta kritika rozhodně není ani jemná ani rafinovaná. Od začátku vás s tím přímo mlátí přes hlavu. Zadruhé, nemůžete kritizovat patriarchát v reálném světě a vzápětí to doložit to na tom, že si Ken není schopen najít práci bez patřičného vzdělání a praxe. Tím tu kritiku naprosto popřete. To tedy není moje definice 'chytré satiry'. A rozplývat se nad filmem, protože přitáhl lidi do kin, mi přijde jako slabé kritérium pro hodnocení.

plakát

Pán prstenů: Prsteny moci - Velká vlna (2022) (epizoda) 

Díl opět trpí přehnaně dlouhými záběry a celkovou rozvláčností. I když zároveň musím uznat, že práce kameramana je podle mě na vysoké úrovni. Svižnější střih by ale rozhodně neuškodil. Co mi už dost palčivě chybí, je děj, který by mě zaujal a napínal moji představivost o tom, co se asi bude dít dál. Co naopak přebývá, je počet slow motion scén a scén, které mě zřejmě mají chytit za srdce, ale nedaří se jim to (Durin a jeho otec). Linku Númenoru (stejně jako tolik jiných) tady zkrátka uchopili jinak, než jak ji napsal Tolkien, a už by mi to ani nestálo za zmínku, kdyby do toho tvůrci nezatáhli (pro mě nepochopitelně) téma migrantů. Ale politickou a sociální agitku stranou - seriál je ve většině ohledů ve srovnání s dnešními seriály průměrný. A to samozřejmě není zase tak tragický výkon. Ale průměrnost mi k Tolkienovu světu a částce 700mil dolarů nějak nesedí.

Poslední hodnocení (1 342)

Pán času - Ani mrk (2007) (epizoda) (S03E10)

29.03.2024

Pán času - Komplicové (2008) (epizoda) (S04E01)

29.03.2024

Pán času - Doktorova dcera (2008) (epizoda) (S04E06)

29.03.2024

Pán času - Les mrtvých (2008) (epizoda) (S04E09)

29.03.2024

Pán času - Ticho v knihovně (2008) (epizoda) (S04E08)

29.03.2024

Pán času - Jednorožec a vosa (2008) (epizoda) (S04E07)

29.03.2024

Pán času - Planeta Midnight (2008) (epizoda) (S04E10)

29.03.2024

Pán času - Odboč vlevo (2008) (epizoda) (S04E11)

29.03.2024

Pán času - Konec cesty (2008) (epizoda) (S04E13)

29.03.2024

Reklama