Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Dokumentární
  • Krátkometrážní
  • Krimi

Recenze (2 256)

plakát

Bakaláři - Vajíčka (1973) (epizoda) 

Příběh ad absurdum. Ale Janě Štěpánkové to sekne, jako vždy.

plakát

Bakaláři - Klavír (1973) (epizoda) 

Jiří Sovák jako nerudný taxikář, který leze sousedům do bytu a určuje jim, co smí a nesmí... Typické pro tehdejší poměry.

plakát

Bakaláři - Rohožka (1973) (epizoda) 

Sousedské naschvály v podání Bohouška Záhorského a Marie Brožové... Škoda, že scénář nenabídl oběma hercům širší prostor, výborně rozehraná partie k tomu přímo vybízela.

plakát

Příběhy slavných - Smrt o Vánocích (2011) (epizoda) 

Milena Dvorská, neobyčejně krásná žena a herečka velkých výbojných, vzdorných poloh, zůstává nedoceněnou osobností, umělkyní, která byla spíše přehlížena, než vzývána. Neshody s nejbližšími rodinnými příslušníky, frustrace, nejistota, ztráta divadelního jeviště, přicházející stáří... I proto nebyl její předčasný odchod pro veřejnost tak překvapivý. Byl bych ovšem rád, aby v toku řečeného nezanikl jeden důležitý detail – Milena Dvorská jako jedna z mála neváhala, vědoma si všech možných sankcí, podepsat v lednu 1989 petici za propuštění Václava Havla z vězení. Statečná, silná žena.

plakát

Proč Havel? (1991) 

Václav Havel a jeho první prezidentské okamžiky. Euforie, nadšení, radost, uvolnění... to všechno zachycují záběry jak z amerického prostředí, tak z mnohých míst českého venkova i pražské aglomerace. Pro současného diváka má Jasného a Formanův film téměř symbolickou výpověď; je svědectvím doby, v níž se s nepředstíranou samozřejmostí prosazovaly ideály lidského humanismu. Škoda, že dnes už vládnou zcela jiné hodnoty.

plakát

Občan Havel přikuluje (2009) 

Za nejcennější (a nejvýmluvnější) pokládám alibistické vytáčky a mlžení bývalých příslušníků StB. Svině zůstane sviní a hňup zůstane hňupem.

plakát

Bečička (1971) (TV film) 

Maupassantova humoreska, ironizující lidskou hamižnost a ziskuchtivost, je sice sama o sobě vtipná, ale televizní provedení nabízí jen očekávané a nijak překvapivé vyústění. Marie Vášová je ovšem v roli čiperné babky Magloirové jedinečná.

plakát

Škodná (1975) (TV film) 

Úděsný. Tristní pohled na Václava Vosku, tohoto českého Mastroianniho, který měl za sebou již přehlídku vskutku nebývalých hereckých výkonů, jak se plichtí v té ošuntělé moralitě... Kde nic není, ani divák nebere.

plakát

Operace mé dcery (1986) 

Rozhodná chvíle. Žít nebo zemřít? Zapomenout a odpustit? Zahodit všechno, co ještě nedávno mělo smysl? Stejnojmenný román Stanislava Rudolfa nabízí zamyšlení nad tím, co všechno je člověk schopen obětovat, aby zachránil život druhých a ukazuje, že hranice mezi dobrem a zlem není tak zřetelná, jak si myslíme. Bohužel, film utrpěl povážlivé trhliny, když byl do hlavní role angažován Vlastimil Harapes (proč ne rovnou František Němec?) a jeho hysterický styl. Zvýraznění některých nežádoucích – komických – prvků (postavy Jiřího Kodeta, Dagmar Čárové a Michala Pavlaty) filmu spíše uškodilo. Ovšem způsob, jakým byla zachycena obětavá a namáhavá práce lékařů, vesměs špičkových odborníků tehdy stále socialistického zdravotnictví, zasluhuje bezvýhradnou pozornost a úctu.