Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Vodní svět

Vodní svět (1995)

Nepřemýšlejte a bavte se. :-) Je to prostě taková "disneyovsky" laděná rodinná pohádka, kde si zamilujete celý ten vodní svět se všemi pohádkovými postavičkami, a to včetně záporáků a vedlejších roliček. Pokud budete očekávat něco jiného než pohádku, budete samozřejmě zklamáni. Můj aktuálně nejoblíbenější film vůbec společně s Pátým elementem. Pokud byste měli chuť na "Vodní svět na souši" a jste ochotní zkousnout trochu náboženské masáže, zkuste Knihu přežití.

Pátý element

Pátý element (1997)

Jeden z mých nejoblíbenějších filmů vůbec (aktuálně se v mém top 10 pere o první místo s Vodním světem). U něj jsem se poprvé seznámil s Garym Oldmanem jako nejpovolanějším hercem záporáků, což se mi pak s každým dalším jeho filmem jen potvrzovalo a Bruce Willise jsem obdivoval už od dob Smrtonosné pasti. Nemálo lidí si stěžuje na užvaněného Tuckera (nebo dokonce přímo na český dabing) - věřte mi, že v originále zní Ruby Rhod mnohem nesnesitelněji (piští jako ženská). A vůbec musím pochválit celý český dabing za parádní výkon. Nejvíc jsem si toho všiml ve scénce, kdy mají tři Rubyho pomocníci mluvit jeden přes druhého: zatímco v originále ti tři skoro nevědí co říct a pořád zadrhávají, že je z toho málem ticho, tak v českém podání skutečně bez přestání žvaní, tak jak si to imho Besson představoval. A při vší úctě k Oldmanovi, ale dokonce i ten Zorg zní zákeřněji v Trávníčkově podání. :-) K hláškám ani nemám co říct - viděl jsem to tolikrát, že ten film znám skoro nazpaměť slovo od slova. :-P Po zhlédnutí neslaného-nemastného Bessonova podobného novějšího Valeriana si Pátého elementu vážím o to víc.

Con Air

Con Air (1997)

Tenhle film vynesly do výšin dvě věci - kromě Cage a Malkoviche to byly hlavně hlášky a hudba. Oba dva hudebníci se od té doby drží na výsluní v seznamu mých oblíbených skladatelů. Typické podkreslení elektrickou kytarou je nezaměnitelné - pánové jej zužitkovali i v dalších počinech (60 sekund, Mizerové I a II, Lovci pokladů). Letadlo je plné prazvláštních ikonických individuí - od nejdrsnějšího ksichtu na planetě Dannyho Treja až po hannibalského Buscemiho - a perlu nasazuje neurotický Colm Meaney (mně známý jako O'Brien ze Star Treku). Cage byl tehdy ještě na vrcholu svých akčních sil (Skála, Tváří v tvář).

Skála

Skála (1996)

"Generál Attorney"? Mno, ten překlad je docela úsměvný, ale budiž. :-) V ostatních směrech však není co vytknout - klasická mladší bayovka se svižností Mizerů či Armageddonu. Tehdy se ještě Bay nemusel tolik předvádět na efektech. Jediné, co mi tady trošku chybí, je zapojení Trevora Rabina do tvorby hudby, která mi k Nicholasu Cageovi tak nějak pasuje (Con Air, 60 sekund, Lovci pokladů). Edit 2023: "Generál Attorney" je stále stejně vtipný překlad, naopak skladatele Rabina jsem tentokrát nepostrádal, protože se mi zdá, že Zimmerův soundtrack i bez něj parádně šlape a patří ke zlatému fondu devadesátých let.

Robin Hood: Král zbojníků

Robin Hood: Král zbojníků (1991)

Poté, co jsem zhlédl novějšího Robina Hooda s Russelem Crowem, konkurenčního Robina Hooda s Patrickem Berginem a nejnověji i modernizovaného Robina Hooda pro teenagery, tím více si vážím této verze s Kevinem Costnerem. Zatímco Ridley Scott natočil spíše akční řežbu, tohle je svěžejší pohádkovější verze bližší svému sokovi z téhož roku - a pochopili to všichni herci na place, takže od Robina s Marianou přes mnicha Tucka až po šerifa z Nottinghamu mají všechny postavy komediálnější nádech než ve Scottově novější verzi. Vše navíc podtrhuje skvělý Freemanův Azeem. Chcete-li si u Robina Hooda oddechnout, tohle je ta pravá verze ke zhlédnutí.

Propast

Propast (1989)

Pamatuju si, jak jsem to poprvé viděl ještě jako malý špunt a topící se lidi včetně scénky se zavírajícími se dveřmi a prstenem se mi nesmazatelně vryl do paměti - byl to v té době pro mě docela strašidelný zážitek. :-) Od té doby jsem film viděl snad ještě třikrát a každým dalším zhlédnutím se mi zdá krásnější, takže jsem zvedl své přestárlé čtyřhvězdičkové hodnocení na plný počet. Dokonalá herecká sestava v čele s Harrisem, Mastrantonio a Cameronovým oblíbencem Biehnem, přičemž ostatní rozhodně nijak nezaostávají. Netuším, jestli to nebude tak trochu spoiler, ale nabízí se samozřejmě srovnání s tímto filmem. A druhá spoilerová poznámka - až po několikerém zhlédnutí jsem si všiml, proč má jedna oživovací scéna takové koule - protože se Cameron rozhodl odehrát to drama netradičně celé naprosto bez hudby. Poznámka pod čarou: uživatel chaosteory nabízí ve svém komentáři (ze 6.9.2011) zajímavé vysvětlení Propasti jakožto předzvěst dalších Cameronových filmů. :-)

60 sekund

60 sekund (2000)

Akční drajv tohohle filmu plus Cage byl nakombinován s Rabinovou hudbou, takže to dost připomínalo můj oblíbený Con Air, což byl přesně ten typ filmu, který mi obvykle sedí. Navíc to není tak jednoduchoučké jako například série Rychle a zběsile. Zápletka má sice nádech klišé (stejně jako některé dialogy), ale postavy jsou dobře profilované a každá má svůj charakter. Nejvíc mě potěšil Delroy Lindo - jeho policista byl velice sympatický a mezi ním a Cagem ta dynamika prostě šlapala. Trochu mě zklamal jeden z mých oblíbených herců, Timothy "Hitman" Olyphant, který bohužel neměl dostatek hereckého prostoru. Každopádně film by měl více než potěšit ty, kteří si oblíbili Cageova akční devadesátá léta. Co se týče originální předlohy Gone in 60 Seconds, tak pokud jste vyrůstali na zmíněných devadesátých letech, starší snímek vám - stejně jako mně - nic nedá. Naopak absolutní neherectví "hrajících" kaskadérů a větší statičnost kamery v akčních pasážích se nemůže vyrovnat kvalitám remaku.

Operace: Zlomený šíp

Operace: Zlomený šíp (1996)

John Woo - odborník na akční filmy (MI 2). Hans Zimmer - odborník na soundtracky libovolného žánru. John Travolta - odborník na záporáky (Tváří v tvář). Tahle kombinace slibovala kvalitu a také se mi jí dostalo. Slater s Travoltou a také Slater s Mathisovou měli vynikající vzájemnou chemii, takže všechno klapalo naprosto dokonale. Pro mě osobně není rozdíl mezi tímto snímkem a jinými legendárními počiny devadesátých let, proto neváhám s pěti hvězdami.

Návrat do budoucnosti III

Návrat do budoucnosti III (1990)

Po letech jsem se znovu podíval na celou trilogii a musím uznat, že jde pro mě o jedny z nejzábavnějších filmů vůbec, takže jsem milerád zařadil třetí (imho nejlepší) díl jakožto zástupce trilogie vysoko do svých top 10 filmů, kde si zaslouží místo mezi jinými kvalitními sci-fi dobrodružnými komediemi, což je moje primární oblíbená kombinace. Nejvíce musím pochválit Christophera Lloyda, protože na místě doktora Browna si už nedovedu představit žádného jiného herce (zatímo role McFlye se mi zdá dostatečně generická na to, aby ji zvládl kdokoli alespoň trochu sympatický). Na druhé podívání jsem dokonce až teď pochopil fór některých scén, protože jako dítě jsem neznal patřičné reference (frisbee, "you're talking to me?") Každopádně pokud se chcete vyhnout temným depresivním akčním filmům, které jsou v současné době v kurzu, a chcete si odpočinout u něčeho lehkého a zábavného, tahle trilogie je na to ideální.

Expendables: Postradatelní 2

Expendables: Postradatelní 2 (2012)

Kdo vyrůstal na osmdesátkových a devadesátkových akčních filmech, pro toho je toto veledílo ultimátní akční ráj, dokonalé skloubení akce a humoru. Pravda, pokud jste na takových filmech nevyrůstali, nějaké dvě třetiny vtípků vůbec nepochopíte, jenže cílové publikum bylo vždy jen jedno. Tentokrát se do legendární sbírky známých tváří zapojila další jména (Van Damme, Norris, Adkins). Zatímco Norris si odbyl jen epizodní cameo ála Schwarzenneger a Willis v jedničce, Van Damme přijal roli záporáka a chopil se jí celkem důstojně. Přestože chápu, že se v závěrečném duelu musel nutně utkat se Stallonem, v koutku duše jsem doufal v nějakého soupeře jemu podobného ražení - duel proti Norrisovi by mohl být zajímavou přehlídkou roundhouse kicků. :-) Obsazení Nan Yu do akční ženské role mi nepřišlo nijak oslnivé - pokud chtěli udělat dojem, nabízela se spousta známých akčních jmen (Lucy Liu, bylo-li by třeba zachovat etnicitu). A ano, velké trio Sly & Arnie & Bruce se tentokrát před kamerami neostýchali tak jako v jedničce a předvedli na závěr filmu pořádný rachot. :-) Několik let dokázalo mé top 10 filmů zůstat beze změny, až Stallone konečně dokázal narušit status quo tímto akčním klenotem.

Ovládací panel
6 bodů