Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Animovaný

Recenze (1 006)

plakát

Oppenheimer (2023) 

Tohle není film, to je zážitek. Viděno v IMAXu a můžu jedině doporučit. Nechápejte mě špatně. Na Dokonalý trik, Inception nebo Interstellar to (co do scénáře) nemá, ale myslím, že už nastala doba, aby Nolan dostal Oscara za režii. A za scénář. A za film. No, prostě tentokrát už to musí vyjít.

plakát

Thor: Ragnarok (2017) 

Rozhodně jedna z nejlepších Marvelovek v rámci MCU, minimálně v pozdějších fázích. Stejně jako v případě Strážců galaxie, i tady už jim konečně došlo, že ačkoliv si MCU filmy hrají na podívanou pro všechny (a občas se jim to podaří), pořád se jedná o puberťácké komedie. Jelikož wau efekt propojeného vesmíru už dávno pominul, tak je dobře, že to Taika Waititi vzal takhle od podlahy a neštítí se sebedementnějšího fórku, jen aby byla švanda. Neplánovaně (alespoň predpokládám, že to není naschvál) mu v dosažení cíle pomáhá i slabší CGI, díky kterému si občas připadáte jako ve videohře (zatímco u Wonder Woman nebo Black Panthera to bylo na škodu, sem to krásně sedí). Chris Hemsworth se tu vyřádil jako nikdy, Tom Hiddleston si to taky vyloženě užívá a Jeff Goldblum je zrovna v tomhle filmu k nezaplacení a jeho obsazení přesně zapadá do ujetého stylu tohohle filmu.

plakát

Liga spravedlnosti Zacka Snydera (2021) 

#ZackSnydersJusticeLeague Dokoukáno jest! Je to nejlepší film všech dob? Samozřejmě že ne (to žádný superhrdinský film není). Je to nejlepší komiksovka všech dob? Taky ne. Je to stejný film, jako ta patlanina z roku 2017 (zdravíme hlavouny od Warnerů a Josse Whedona), která v kině totálně propadla? Tak to ku**a ani omylem! A co to tedy je? Je to jedna z nejlepších superhero týmovek? Na 100%. Je tam humor, který funguje, ale nevyrušuje (zdravíme většinu filmů z MCU)? To ti Véna písk. Je Flash mladý tele s ukecanou hubou? Jó, to tedy je, ale na rozdíl od předchozí verze je to tady velice sympatické a ta postava člověka celou dobu baví (nejlepší hlášky má Alfred v podání Jeremyho Ironse, ale Flash je těsně druhej). Je Wonder Woman ještě víc bad-ass než v předchozích filmech? Jeden by to neřekl, ale rozhodně. Je Ben Affleck nejlepší Batman? V tomhle filmu asi ne, nejlepši byl v BvS, ale je to nejlepší Bruce Wayne a vyzývám každého, ať mi to vymluví. Je Aquaman sympaťák a drsňák? Hell, yeah! Je Cyborg zajímavá postava, se kterou může člověk soucítit? No baže (na rozdil od předchozí verze). Je tam výborná hudba? Ne tak úžasná jako v Muži z oceli a BvS, ale na poměry komiksovek silnej nadprůměr. Šlo by to zkrátit? Šlo, ale když už to mělo vyjít na HBO Max, tak není proč. Zasloužíme si další díl? SEM S NÍM, DOP**ELE PRÁCE!!!! Vytáhněte si hlavy ze zadků, dejte Cavillovi s Affleckem pořádnej balík, aby vám to nehodili na hlavu a s chutí do toho!!! Třeba ještě není pozdě. #restorethesnyderverse

plakát

Vlastníci (2019) 

Tak tohle byla velká paráda. To byla špice větší než Eiffelovka. Škoda že to nedostalo lva i za nejlepší film, protože Nabarvené ptáče mělo sice úžasnou kameru a tak, ale scénáristicky to drhlo, zatímco tady tvůrci (tvůrce) přesně věděli, co chtějí světu sdělit a sdělili to naprosto přesně. A to jednak za pomoci skvěle vygradovaného příběhu (role Majera a Hádka je jasná všem, kdo si všimli, že zjevně byli i na předchozí schůzi, ale i tak je to na konci trochu šok), vvýborným hláškám ("Ty jejich fotky děsně žerou toner.", "Šest černochů." "S Cibulkou.", "Náš soused tu půdu využil perfektně.") a především díky skvěle vybranému (a hrajícímu) hereckému ansámblu. Takovou svini, co tu hraje Lábus jsme v českém filmu dlouho neměli, Tereza (nejde mi to přes prsty, ale napíšu to) Ramba tu naplno využívá všech poloh a náznaků, co tahle postava nabízí, Klára Melíšková (resp. její postava) by zasloužila průplesk za každý druhý slovo, David Novotný hraje takovýho dutohlava, že Pepek Vyskoč ze Švejka je jenom lehce mdlého rozumu a sází (a pokaždý perfektně) jednu hlášku za druhou, Stanislav Majer a Kryštof Hádek krásně dávkují správně pronesené věty a použité pohledy tak, aby si občas člověk nebyl jistý, jestli jsou to svině nebo ne, ale asi vůbec nejlepší je naprosto tupá, jízlivá, sprostá, za komoušů udávající paní Horvátová v úchvatném podání Dagmar Havlové. Tohle musí o jejích hereckých kvalitách přesvědčit i lidi, kteří jí nesnášejí jen z principu. Fakt víc takových filmů. Jsou to sice nervy, poslouchat homofobní a jinak urážlivé poznámky dvojice Lábus - Havlová a to věčný Ing. z úst Kláry Melíškové, ale je to vynikající zážitek.

plakát

John Wick 3 (2019) 

Už dlouho jsem se tak nepobavil u filmu, který o sobě tvrdí, že je akční a přitom je to sci-fi jak řemen. 😁

plakát

Rédl - Ivana (2018) (epizoda) 

Tak nějak nejde nedat plnej knedlík. Já se těšil už na tenhle díl a co se dalšího týče, tak prostě nebudu moct dospat. Ondřej Sokol by měl přestat ze sebe dělat dementa v tý slabomyslný novácký "u nás zpívají strašně známý herci" píčovině a věnovat se něčemu jako je Rédl. David Novotný už dávno všem dokázal, že je úžasný herec, ale Sokol bude mít ještě co dělat, aby někoho přesvědčil, že taky umí.

plakát

Rédl - Komu se dá věřit? (2018) (epizoda) 

Tak zatímco první díl se nám rozjel až ke konci, tady už to šlape od prvních minut a závěr je vyloženě labůžo. Výborná práce s herci (díky kvalitně napsaným dialogům to asi šlo snadno), výborn kamera a hudba a Ondřej Sokol konečně v trochu jiné poloze, resp. hned v několika. Těšing na další dva díly.

plakát

Ať žije nebožtík (1935) 

"Taková ženská bezhlavost. Si zapomněla ve vlaku, no..., to... jak se drží v ruce. Cihličku, ne. Ho.. housle. Taky ne. No, brz-du... Poklona." Komedie plná omylů. Komedie plná náhod. Komedie s romantickou zápletkou. Komedie až po strop narvaná hláškami, které vám roztrhnou bránici vejpůl. Humor Huga Haase, resp. jeho herecký projev je nesmrtelný a nadčasový ("Drž to pořádně, ty blboune!"). Kdykoliv jen tak mimoděk utrousí nějakou ironickou poznámku, divák padá ze židle, takže by mě fakt zajímalo, jak to vypadalo v kinech v době premiéry. Zdatně mu tu sekunduje Václav Trégl ("To je zajímavý, von píše koňakem.") a jako předmět milostného zájmu slouží krásná Adina Mandlová, která je tu sice trošku prkenná, ale při své kráse a vtipnosti celého filmu si to může dovolit. Ale zrovna ona se tu postarala o jedinou menší vadu na kráse, která ve střižně asi všem ušla. Když jí Hugo Haas říká: "Poslyšte, vy mě máte ráda", nepochopitelně mu odpoví: "Já vás taky", což mi dodnes hlava nebere.Tuhle komedii můžete vidět vážně stokrát (jako já) a nikdy vám nezevšední. Hugo Haas byl fakticky ďábel a tady si svou one-man-show užívá jako nikdy. "Například já každý den tedy ráno cvičím, jo, jezdím na koni, plavu, vesluju, a hlavně tedy nejím polévky a nejím moučníky..." "A jak to dlouho děláte, prosím vás?" "Zítra začnu." P.S. Jedna věc mě ale maličko mrzí. Že ten nebohý starý pán, s nímž si Haas vymění čísla rentgenů, se vlastně nedožil konce filmu. A že nevím, kdy si došli pro chudáka Lumpíka. Takže dvě věci. Ale sranda je to beztak ohromná.

plakát

Wonder Woman (2017) 

Wonder Woman udělala přesně to, co se od ní očekávalo. Vrátila mnoha lidem důvěru ve filmy z DCEU (všechny ostatní mají dost rozporuplné reakce, zatímco WW se zřejmě líbila všem) a snad se jí povedlo je i postavit na nohy. Příběh není nijak zvlášť originální, nicméně je zajímavější, než všechny originy od Marvel z posledních let. Hlavní hrdinka je super. Sám jsem nebyl nadšen, když před lety oznámili, že Wonder Woman bude hrát právě Gal Gadot, nicméně už v BvS byla skvělá a tady je naprosto vynikající. Tu inteligentní bojovnici, která se tváří v tvář civilizaci chová jako pětileté dítě, zvládla naprosto s přehledem. Již na začátku byla radost se na ní dívat (ta radost v jejích očích, kdykoliv objevila nějakou svou schopnost) a když se k ní přidal Chris Pine, tak se to ještě vylepšilo. Krásně si přihrávali, moc jim to spolu slušelo a jejich romance byla uvěřitelná. U Chrise Pinea bych se rád zastavil, protože jeho postava dopadla přesně tak, jak jsem doufal. Nejen že skvěle hláškuje, ale hlavně se v životě a v akci neztratí a (až na úvodní setkání) nepotřebuje od Diany zachraňovat. Jsou rovnocennými partnery.... Tedy, až na to, že ona odráží kulky, skáče třicet metrů do vzduchu a dokáže zmydlit padesát chlapíků během dvaceti vteřin, nehledě na to, že si dokáže magicky schovat meč do večerních šatů, aniž by měla podivně rovná záda. Ostatní členové jejich minijednotky jsou, pravda, trošku moc klišoidně napsaní, resp. spíš načrtnutí, ale dokáží vás zabavit a rozhodně vám zážitek nezkazí. Záporáci jsou slušní, minimálně jsou lepší než Enchantress v Sebevražedném oddíle, resp. polovina záporáků z filmů MCU. Nejsou vynikající, ale podobně jako třeba u Sebevražedného oddílu na tom zas tak moc nezáleží. Samotní klaďasové film v klidu utáhnou a tak se se záporáky nemusíte tak trápit. Spousta lidí u DCEU kritizuje digitální finální bitky, mně je tohle vcelku ukradené. Jsou to komiksárny a já si asi nepamatuju na komiksový film, který by nebyl digifestem. Minimálně ne ty s větším množstvím záporáků nebo s nadpozemsky mocnými záporáky. Ono to k těm filmům už dneska tak nějak patří. Nicméně některé animace ve Wonder Woman jsou hodně špatné. Závěrečná megabitka je bez problémů, ale animace postav v bitvě na pláži je místy nesnesitelná a totéž platí pro výprask Němců v obsazené francouzské vesničce. Nicméně ani těch pár momentů (v celém filmu je to asi 5 - 10 záběrů) vám zážitek nezničí. Jak jsem říkal, Wonder Woman je vynikající komiksový film o původu jedné z nejstarších (dle data vzniku komiksů) superhrdinských postav. Pány neurazí, ženy potěší. A pánové si přijdou také na své, neboť když pominu úžasné akční sekvence (jak poznamenala má žena, některé jsou prakticky na vyhonění), na Gal se moc krásně dívá. Všem vřele doporučuji. P.S: Nedoporučuji dabing (na rozdíl od Marvelovek, které mají zvlášť v posledních letech dabingy vynikající), protože ten vám minimálně dvě postavy hodně zkazí a tou jednou je právě hlavní záporák s tváří SPOILER SPOILER SPOILER Davida Thewlise. Když vám boha války dabuje Libor Terš, není to to pravé ořechové.