Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Sci-Fi

Recenze (967)

plakát

Addamsova rodina (1991) 

Seriál jsem neviděl, ale jestli byl stejně absurdní, morbidní a přitom většinu času strašlivě vtipný, se sice klasickým nijak zvláštním příběhem, ale podaným tak svěže a tak jinak, jak jen to bylo možné, musela to být v té době dost velká senzace. A možná i pro některé lidi dost velké zděšení. Já jsem se bavil při tomto adamsovském otáčení všeho, co je normálně normální, téměř královsky. Být tam ještě nějaké opravdu zapamatování hodné momenty a možná ještě trochu víc třeskutější humor či zajimavější příběh, dám 5. Takhle ale velice slušné 4, přičemž Wednesday v podání geniální Ricci je neskutečně neodolatelná potvůrka. Ostatní postavy jsou taky správně šílené, ale na ni prostě nemá ani jedna z nich, snad jedině Fester. Jo a málem bych zapomněl, trochu mi v příběhu vadil i velmi rychlý a téměř ničím ovlivněný obrat jedné z postav. Ale jak říkám, to vše bylo zakryto atmosférou a smrtící zábavností ala Burton.

plakát

Agenti S.H.I.E.L.D. (2013) (seriál) 

Jenom taková rada pro všechny zvažující, kteří by se třeba rádi nechali odpudit od seriálu těmi slabými hodnoceními některých zdejších lidí - 1, podívat se na datum, kdy dotyčný komentář napsali - to vám lehce řekne první informaci a to totiž, zda viděli víc jak tři až pět dílů (pokud to sami nepíšou, takovým pochvala aspoň za to). Seriál začal 24. září 2013. 2, Podívat se na samotný komentář a zda tam náhodou není jakési určité slovní spojení - např. 1. sezóna, po pěti, deseti, patnácti dílech, UPDATE apod. Pokud ano, zřejmě to znamená, že i když má komentář nějaké dřívější datum, uživatel to doběhl a komentář upravil - čímž pádem také mohl či nemusel změnit hodnocení, důležité ale je, že se tak jeho názor stává směrodatnějším. 3, dočíst můj komentář až sem, protože zde sdělím můj názor po prozatím všech dílech, které k 1. 1. 2015 byly odvysílány - krátce a stručně, ANO, JDĚTE DO TOHO! A možná ještě důležitější informace - ANO, taky jsem byl po prvních asi třech až pěti dílech mírně znepokojen a to tak mírně, že jsem to pak asi na 2 měsíce ze seriálem zcela vzdal, protože jsem měl pocit, že z toho divného béčka z 80. let se asi nic pořádného už nevyklube. Jak by řekl Thorin, NIKDY jsem se tak nemýlil. Hlavně pro nováčka, který ještě z seriály Whedona nemá žádné zkušenosti (ale já měl a možná i proto, a kvůli mým kolegům fanouškům, kteří měli větší výdrž + kvůli mému samotnému fanouškovskému postoji k Marvelu) - což jsou například Firefly (zavražděn tou liškou ryšavou (FOXem), Serenity (kdy fanoušci dostali po té vraždě aspoň krásnou záplatu), Dollhouse, krátký, nízkorozpočtový leč brilantní Dr. Horrible nebo různorodě přijatá Buffy či její spinoff Angel (ale stále s velkou fan základnou, což něco dosvědčuje) - by to mohlo být opravdu odrazující, ale kdo viděl alespoň Dollhouse ví, že rozběh může mít i takový výborný pisálek jako je on, docela průměrný, ať už je to z jakéhokoliv důvodu. Jenže kde jinde než u seriálu se dá nejlépe využít rčení "dočkej času jako husa klasu" a u Whedona potom máte téměř stoprocentní šanci, že budete astonished (ohromeni - čímž doporučuji i jeden z nejlepších počinů na poli grafického románu se scénářem právě od něho - Astonishing X-Men). A pokud vás to ani po jedenácti (maximálně třinácti) dílech neohromí, nu, najde se i pár lidí, kteří mají potíže s Whedonem a jeho geekoidním přístupu k látce, k charakterizaci postav, k dávkování zvratů, k originálním tvůrčím postupům, využívajícím nadsázky a hlášek. A najdou se i lidé, co nemají rádi Marvel. Otázkou pak ale je, proč jste na mě (na kohokoliv) dali? Já si to rozhodně budu dál užívat, protože ta mytologie, postupné odkrývání spojnic v celém Marvel vesmíru, návštěvy z filmového universa a propojení s ním, Hydra se svým neodolatelným patosem a ředitel SHIELDu 2 mi téměř pokaždé dávají 45 minut zábavné a chytré zábavy. Ale hlavně té zábavy, pro depresi jděte k tomu Temnému případu.

plakát

Ahsoka - Část 6: Daleko, předaleko (2023) (epizoda) 

A long time ago, in a galaxy far, far away. Tolik nastíněných idejí a potenciálních směrů, tolik úvah nad podstatou celého tohoto milovaného fikčního univerza. Epizoda, přelomová svým meta podtextem, svým zasazením i svoji sílou charakterů na všech stranách barikády. Samozřejmě, jsem si téměř stoprocentně jistý, že v tento moment příběhem otevřené možnosti budoucího směřování SW zůstanou nenaplněny, protože v Disney v současném nastavení nebudou ochotni jít do takových risků. Ale tento smutný fakt moje nadšení z "Far, Far Away" a toho, že se v ní něco takového vůbec nahlas vyslovilo, nezmenší. Kromě toho byla epizoda nádherná i čistě po stránce audiovizuálu, tentokrát si s estetikou/duchem místa, nasvícením, zvukovým designem a ambientním soundtrackem fakt pohráli. A došlo i na klasické, dobrodružné SW prvky objevování a interakce s novými obyvateli a místy předaleké (ještě vzdálenější ;-) galaxie. Prostě pro jednou zase absolutně čistá radost z Hvězdných válek. Děkuji za to. What was first just a dream has become a frightening reality for those who may oppose us. 

plakát

Akiba meido sensó (2022) (seriál) 

Bláznivá alternativní historie známého tokijského otaku nebe čtvrti Akihabara, kde v 90. letech řádí „yakuza“ gangy dívek, pracujících pro různými zvířátky definované maid kavárny. Nebere se to vůbec vážně (kromě několika chvil hlavně v druhé polovině sezony, kdy se z toho stane plnohodnotné hutné drama), téměř každá epizoda je na mnoha místech třeskutě vtipná vršením neskutečných absurdit a zábavně zpracovaných gangster klišé vždy se zcela vážnou tváří a postavy jsou sympatické, zapamatovatelné a mají dobře udělané motivace a vlastní příběhy. Zvlášť hlavní hrdinka funguje výborně jako milá a optimistická dívka, která by chtěla šířit jenom roztomilost a radost, ale dostane se jako Alenka náhodou a úplně nechtěně do říše šílenství, a musí tak náhle řešit, jestli tuhle skutečnost přijme či nikoliv. A jestli ano, jakým způsobem se k novému životu postaví. Zároveň v rámci vyprávění slouží velmi hezky i v meta rovině jako někdo, spolu s kým divák tento podivný svět bez pravidel objevuje. A pak je tu samozřejmě její nejbližší kamarádka a spřízněná duše, silná, mužná, a přesto v jádru křehká Ranko, která má v příběhu vůbec nejlepší dějový oblouk a nejdůležitější roli. I ostatní hlavní aktérky ale dostanou prostor a každá z nich má jasně definovaný charakter a příjemnou výstřednost. Samotný hlavní příběh sice není nijak objevný, pokud teda neberu v potaz premisu (která je naopak objevná pro někoho až příliš :-), a navíc trpí určitou epizodičností, ale jako nadsazená pastiš mnoha gangsterských klasik diváka přesto docela rychle vtáhne, a hlavně se nebojí přicházet i s nečekanými zvraty i překvapivě silnými dramatickými momenty, které přes veškerou tu okolní bláznivost vždy fungují. Vizuálně je to taky paráda, tvůrci naplno využívají možností, které jim ujetá premisa dává, co se designů a estetiky a barev prostředí i postav týče. V tomto kontextu jsou sice roztomilé dívky v kostýmech pokojských s pálkami a střelnými zbraněmi pravda možná trochu podvod, protože ten kontrast je prostě sám o sobě strašně fajn (a ehm, badass, že ano). Nicméně, vysoká míra úspěšného snažení je tady tak či tak zřetelná, např. při výborné brutální akci, ať už je zrovna zábavně přepálená nebo drsnější a realističtější. Japonský dabing postav je tentokrát dobrý přímo extrémně, dokonce tu můžeme slyšet perfektní cizojazyčnou mluvu, protože pro dotyčnou zahraniční postavu si tvůrci našli rodilou mluvčí (!!!), ale vyzdvihl bych znovu zejména Ranko, resp. Rinu Sató. I kvůli jejímu specifickému projevu byla tato postava opravdu jedinečná a nezapomenutelná. No, a nakonec rozhodně nesmím opomenout hudebně, obrazově a textově absolutně vynikající OP a enka ED, které jsem nepřeskočil ani jednou a které přesně vystihují to, jak cool… a gangsta ve skutečnosti Akiba Maid War je. Odkaz na Reservoir Dogs, kde místo partičky gangsterů kráčí zdejší drsná partička dívek v maid outfitech? Ale no tak, zase až takové rozmazlování snad ani není zdravé. 8/10

plakát

Alice in Borderland (2020) (seriál) 

Víceméně souhlas s komentářem od kolegy J*A*S*M, s tím rozdílem, že mám díky sledování anime o něco větší odolnost k těm úplně největším klišé a pravidlům tohoto média. Ale právě proto mám rád i mezi anime (resp. jejich manga předlohami) hlavně ty, které s nimi buď pracují fakt dobře, nebojí se je narušit nebo dokonce jdou úplně proti nim. V této hrané adaptaci mangy nebyla vidět kromě výživného násilí snaha udělat cokoliv nějak nápaditě nebo zajímavě. První dvě epizody ještě působily jakžtakž nadějně a byl jsem zvědavý na řešení celého toho tajemství, a třetí epizoda aspoň fungovala na bázi překvapivosti, ale pak to začalo být fakt strašně pitomé. Na úrovni děje i postav. A nepomáhali ani herci, kteří z většiny buď neuměli vůbec hrát nebo byli zcela nudní, případně neměli ani kousek charismatu. Vztah mezi hlavní postavou a Usagi byl např. vybudovaný tak, že jsem neměl tušení, jak k němu vůbec došlo. Nevím zda chyba scénáře nebo chyba úplné absence chemie mezi herci. Poslední dvě epizody měly být podle všeho pořádný masakr, a několik momentů zejména v poslední epizodě fungovalo, ale tou dobou jsem byl už příliš unavený a znechucený dosavadním průběhem. Manga je pravděpodobně lepší, ale zjišťovat to nehodlám.

plakát

Amazing Spider-Man (2012) 

Marc Webb potvrzuje, kde je králem - v oblasti svěžích, jiskřením nabitých romancí. Ale v rámci ucelenosti a smysluplnosti a celkové stavby děje to už pokulhává vydatně. I když se oprostíme od odéru té zbytečnosti originu, stále to nefunguje tak, jak by mělo. I přes větší příklon ke komiksovému Pavoukovi - syntetická vlákna included. A žel, nový padouch je strašně nevýrazný. Na druhou stranu, akce je ucházející, ta školní s nejlepším cameem Stana Leeho dosud přímo parádní, létání stále stejně krásné jako s Tobeym. A Emma Stone je k nakousnutí. Probírat tu, kdo je tedy lepším Peterem ale rozhodně nehodlám, každý měl něco do sebe a Andrew ještě neměl tak úplně dostatek času se prokázat. Zatím ale působí stejně sympaticky, jen více emo. Kdo by se teď chtěl děsit, ne, je to s mírou a tu nesmělost a plachost byla radost sledovat. Jeho herecký projev mám rád už od Social Network, takže budu sledovat dál. Suma sumárum - obstojná komiksovka snažící se podat příběh Petera Parkera temněji a dospěleji, dojíždějící na děj, ale těžící z chemie mezi hlavními hrdiny a Spidey aury. 4 PS: Marc bude režírovat i další část, nu jenom doufejme, že tentokrát už film dotáhne k dokonalosti, stejně jako to udělal Raimi se svou nedostižnou dvojkou.

plakát

Amélie z Montmartru (2001) 

technicky, pribehove, emocionalne brilantne zvladnuty snimek od rezisera ne az tak spatneho a presto nepovedenho Vetrelce.. Toho sem sice videl az pozdeji nez tento skvost, takze temihle kecy bych vas mozna nemusel otravovat, ale nedalo mi. Vse uz o tomhle nadcasovem, stripkovitem dile napsano bylo, snad jen napisu, ze zrovna mi to hrozne moc pomohlo a usmevu sem se musel dlouho zbavovat.. ne ze bych byl nejakej pesimista, ale takovej dlouhodobej priblblej usmev neni vzdycky vyhra. Audrey Tautou je nadherna, roztomila, nevinna, a chce konat dobro.. Kez by se nasli takovi lide i mimo fantazii.. Mnoho scen mi zustane naveky ukryto v nejhlubsim skrytu duse, cely film pak zustane v me mysli. odtud si ho vyvolam, kdykoli budu mit spatnou naladu a vse se bude zdat cerne.. (tenhle komentar psan pod vlivem Tiersenovy dojimave, libozvucne, roztahle, jemu vlastni hudby, ktera je asi to nejdokonalejsi, co sem kdy slysel.. jedna skladba vedle druhe se zavrtava do sluchoveho ustroji jako nejvykonnejsi drevokaz, ale se znacne odlisnymi ucinky.. nadseni, ocarovani, pocity, ktere nejdou popsat, ty lze jen zazit.. Tiersen je neprekonatelny skladatel. Nikdo nedokaze do soundtracku dat tolik ze sve duse jako on.. nadhera

plakát

American Horror Story - Murder House (2011) (série) 

Z počátku trošku váhavé, ale velmi brzy se to rozjede a pak už jen tleskáte umu Murphyho a všech ostatních, umu vytvořit tu nejlepší nejponurejší atmosféru, umu udělat z obyčejného domu na americkém předměstí peklo na zemi, umu vytvořit bandu těch nejpodivnějších, nejšílenějších a přesto normálních postav, které si do jedné zamilujete. At už hlavní rodinku, osudem těžce zkoušenou a domem, který jim rozhodně nepřinese úlevu, dohnanou k drastickým krokům a podivným spojenectvím či všechny sousedy a další postavičky (Lange si svoji starou tajemnou dámu neskutečně užívá a tohle by mohlo být na dalšího oscara, nebýt to seriál). Nikdo není černobílý, nikdo není nevinný a temnota je připravena pohltit všechny. Parádní navození hrůzy, hromada nadhledu, když je potřeba, morbidita a černohumornost a totální hraní si s divákem a vůbec vším. Casting jen potvrdil, že Murphy má čuch :)) Závěr možná trochu zklamal, ale vzpomněl jsem si na Dexieho a to se vždycky počítá. Jsem vážně zvědav, kam to potáhnou dál a kdo se vrátí na palubu.. Nebo do nemocnice? Každopádně, na zimní pochmurné tmavé i trošku melancholické večery naprosto ideální. Poprvé jsem intro málem nerozdýchal, Lynch hadra.. Ale je geniální

plakát

Americká krása (1999) 

Excelentní film. Sam Mendes ukázal jaký je režisér a od tohohle filmu ještě ani jednou nezklamal (aspon mě) Kevin Spacey ze sebe vydává životní výkon (zase) a Mena Suvari...To už snad ani nemusím psát. Konec takový jak má být, prostě film o životě, který není vůbec růžový. My name is Lester Burnham. This is my neighborhood; this is my street; this is my life. I am 42 years old; in less than a year I will be dead. Of course I don't know that yet, and in a way, I am dead already. čistých 5