Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Sci-Fi

Recenze (965)

plakát

Zaklínač - Před pádem (2019) (epizoda) 

Epizoda, kde se všechny tři časové linie (Yennefer, Geralt, Ciri) konečně protnou. A je to kvůli změnám, které z nějakého nepochopitelného důvodu přišly tvůrcům jako dobrý nápad, mnohem slabší než bych si přál. Hlavně v případě Geralta a Ciri, kde scénář působí strašně papírově a samoúčelně - zvlášť to jeho klišé kličkování v závěru v Cintře. Tím se v této epizodě také definitivně potvrzuje, že Brokilon byl pro děj úplně zbytečný a tím pádem vlastně i celá linka Ciri (v kontextu vztahu s Geraltem), která nakonec způsobila mnohým divákům zbytečný bolehlav při snaze se zorientovat (což se s jistotou dalo až v polovině série!). Ale na druhou stranu jsme dostali alespoň základní charakteristiku její postavy a došlo i k jejímu vývoji během strastiplné cesty, ještě zajímavější ale možná je, že jsme alespoň v této epizodě a v epizodě 2 mohli díky její postavě vidět, jak funguje širší svět a jak na válečné hrozby a hrůzy reagují obyčejní lidé. Výrazné osekání by ale z výše zmíněných důvodů jenom prospělo. Nejlepší na této epizodě byla ale rozhodně Yennefer, která se konečně dostala znovu do kontaktu s ostatními mágy. A střety namyšlených mágů je vždy zábavné sledovat. Zvlášť když se jim rozpadá pevná půda pod nohama. Celkově ale převládají smíšené pocity.

plakát

Pohádka o putování (1982) 

Místy příliš zkratkovité (některé scény končí rychleji než bych si přál) a po čase mě ta častá ukřičenost hlavní postavy začala trochu otravovat, ale jinak velmi dobrá pohádka, o které jsem dodnes vůbec nic nevěděl. Díky vánoční programe. Atmosférou, dramatičností a poetikou se blíží film spíše k původním pohádkám, které měly děti opravdu poučovat a vštěpovat jim životní moudra, vedle toho však sloužily i jako příběhy varující před krutostí světa. Odlehčené scény se rychle mění na až příliš reálná zobrazení lidské hlouposti, zloby i utrpení (vše je samozřejmě spíše naznačeno, stále je to pohádka). Jako zázračné světlo v temnotě působí idealistický duch postavy doktora Orlanda, který hrdinku Martu tímto bohapustým světem provází. Výprava a efekty jsou taktéž velmi zdařilé, vyvrcholení příběhu děsivé i dojemné.

plakát

Gekidžóban Mahó šódžo Madoka Magika: Hangjaku no monogatari (2013) 

Na poli animace naprostý unikát, prolínání několika vrstev obrazců, prostřihy na chladné, tísnivé, vše pohlcující scenérie či naopak znepokojivé detaily postupně vygradují v abstraktní, surrealistické, art deco šílenství, které přetíží všechny smysly. Člověk na jednu stranu musí plně ocenit, jak detailní práci to vše vytvořit muselo vyžadovat, na druhou stranu bych tenhle film asi opravdu v kině na obrovském plátně vidět nechtěl - i když se animátoři utrhli z řetězu právě kvůli možnostem, které jim dal rozpočet celovečerního filmu. Každopádně to byl hlavně ke konci filmu už extrémně vyčerpávající zážitek, zvlášť když bylo nutné vnímat i relativně složité příběhové zvraty (číst titulky :). Příběh jinak sice logicky navázal na závěr seriálu, ale nakonec přinesl další tíživé psychologické a filozofické změny v rámci universa. A nejsem si jistý, zda jsem s výsledným nasměřováním tohoto velkolepého a přitom v jádru zcela osobního dramatu zcela spokojen. Nicméně tvůrcům se musí nechat, že takto neuvěřitelně originální, fantaskní, komplexní, myšlenkově podnětný a vizuálně a hudebně dokonalý projekt s úžasně napsanými postavami dokázali vůbec vytvořit. A i když třeba nemusím úplně souhlasit s jejich konečnou vizí, akceptuji odvahu jít proti veškerým pravidlům a očekáváním. Film hodnotím trochu slabší pětihvězdou, seriál by dostal i šest, kdybych dokázal přepsat pravidla databáze. Ale to by bylo jenom vyjádření mého vnitřního sobectví. Na to mám Madoku příliš rád. PS: Ten souboj na střelné zbraně je vskutku něco z jiné dimenze.

plakát

Zaklínač - Vzácný druh (2019) (epizoda) 

No vida, v předchozí epizodě se sice nepodařilo uvěřitelně podat začátek vzájemné přitažlivosti mezi Geraltem a Yen, ale tady náhle již vše funguje jak má. Krásně vykreslená odtažitá a komplikovaná romance s dobře napsanými dialogy, která využívá vytvořené podklady u obou osudových milenců a postupně vygraduje v emocionální a pro další směřování velmi důležité finále. Vše za asistence výborného Borche. Krásné prostředí hor, dobrodružná atmosféra obyčejné neobyčejné zakázky, další příjemné rozšíření tohoto světa a barvité, zajímavé vedlejší postavy, které zábavně sekundují bardovi. Jen ten drak se opravdu nepovedl, nejenom kvůli ne moc povedenému CGI, ale i hnusnému designu. Jinak ale k této adaptaci nemám výhrad. Nové směřování s Ciri zatím naneštěstí přesně tak hloupé a zbytečné jak jsem se obával.

plakát

Zaklínač - Touhy v láhvi (2019) (epizoda) 

Poprvé co se tvůrcům adaptace moc nepovedla. Jistě, i u těch předchozích docházelo k značnému množství změn a většinou byly hodně zkráceny, ale myslím si, že si dokázaly zachovat ducha, atmosféru a motivy předlohy bez problémů. Nicméně v tomto krátkém příběhu šlo hlavně o takové příjemně odlehčené dobrodružství, které mělo jediný cíl - seznámit Geralta s Yennefer a začít tak poprvé jejich složitou, spletitou a osudovou cestu ságou. A bojím se, že se Lauren tady ten počátek moc vykreslit nepodařil. Jistě, Anya je opravdu atraktivní a v určitých momentech měla i auru nebezpečné a umíněné neodolatelné čarodějky, ale možná i kvůli tomu, že ji kvůli zvolenému způsobu vyprávění chyběl moment překvapení a mystérium, její slovní a emoční střet s Geraltem na mě nefungoval. Vše se mi zdálo navíc ukvapené a co je nejhorší, bez správné chemie. Vtipné to celé taky moc nebylo, zachraňoval to do jisté míry jenom náš otravný bard, no a herecké a jiné přirozené talenty Anyi... a Henryho. Ke všemu tomuhle navíc zvolili opravdu nešťastné orámování povídky prozatím nejslabší originální zápletkou, kde jsem byl nepříjemně překvapen osudem a charakterizací určitých postav. Nejsem si vůbec jistý, kam tohle bude směřovat a docela se bojím. PS: Tahle epizoda byla produkčně asi nejlevněji působící epizoda, to celkovým dojmům moc nepomohlo.

plakát

Zaklínač - O hostinách, parchantech a pohřbech (2019) (epizoda) 

Linka Yennefer trochu zbytečná (ačkoliv rozumím její funkci v dalším vývoji charakteru osudové čarodějky a po akční stránce to byla docela zvrácená zábava), na vzhled a atmosféru Brokilonu si asi budu muset zvykat déle než bych byl rád, ale všechny problémy bohatě překrývá excelentní adaptace Otázky ceny. V závěru se nám taky poprvé osobněji představí temná imperiální moc, která slibuje do budoucna pro naše hrdiny velké potíže a pro nás diváky snad výživnější podívanou než kterou jsme dostali v první epizodě (ale plnohodnotného Nilfgaardu se dočkáme stejně asi až v příští sezoně). Každopádně osudová a naprosto zásadní epizoda, jsem rád, že se to povedlo.

plakát

Zaklínač - Zrádce měsíc (2019) (epizoda) 

Až na pár momentů, které vypadaly uměle, čistá esence zaklínače. Poprvé vidíme Geralta při jeho opravdové práci profesionálního odstraňovače havěti z nočních můr a je to zrežírované a natočené naprosto fenomenálně. Hned úvodní scéna má perfektní hororovou atmosféru, tísnivý pocit zůstává napříč celou epizodou. V druhé lince sledujeme politické pletichaření čarodějů a stále výše stoupající ambice po moci a uznání toužící Yen. Oba úhly vyprávění se střetnou ve finále, která i nejméně vnímavým lidem potvrzuje, že tohle bude naprosto nekompromisní, drsná, temná, hnusná a špinavá fantasy, která si nebere v ničem servítky.

plakát

Zaklínač - Čtyři marky (2019) (epizoda) 

There I go again, delivering exposition. Chvilku jsem se bál, jestli bude Joey Batey jako Marigold (resp. Jaskier) fungovat, ale mé obavy při první odlehčené (z Geraltovy strany nabručené) debatě zmizely. Je přesně takový jaký má být, skvělý protiklad a partner, postupem epizody šlo skvěle vidět jak se mezi nimi utváří skvělá chemie. Dostal jsem tady taky první dávku větších fantasy elementů a musím říct, že jsem ani nevěděl, jak mi něco takového strašně v filmové a seriálové tvorbě chybělo. Ve scéně, kdy se objevil pan s kopyty, jsem se cítil jako malé dítě, které našlo ztracenou milovanou hračku. Kterýžto pocit se při scéně v jeskyni ještě znásobil (výborná hudba!). Vedle počátku spanilých dobrodružství zaklínače a barda oproti první epizodě přibyla jedna dějová linie navíc, která nejen že uvedla na scénu Yennefer (Anya hraje její postupný přerod excelentně), ale taky další zásadní aspekty světa - magii a čaroděje. Poslední část nenásilně podané expozice (důležité hlavně pro diváky nepolíbené předlohou ani hrami) poskytlo pokračování linky s princeznou, kde ji vidíme na útěku a v interakci s dalšími obětmi války. Buduje to svět a buduje to i její charakter. 9/10

plakát

Zaklínač - Začátek konce (2019) (epizoda) 

Mám určité výhrady k technické stránce (nasvícení a CGI v některých scénách není zrovna prvotřídní, čas od času to taky vypadá levněji než bych si přál) a dějová linie v Cintře mi přišla trochu uspěchaná, kvůli čemu asi úplně nefungovala po dramatické i emoční stránce, ale jinak je to hodně dobrý start. Uvedení do světa je provedeno nenásilně a hezky postupně skrze dobře napsané dialogy, prostředí městečka má správně smrdutý a špinavý vzhled, herci v čele s Henrym hrají bezchybně a nechvalný zaklínač zabijí škaredě. Závěrečná scéna na tržišti je odpudivá, brutální a dokonalá. Adaptace Menšího zla zpracována na jedničku, povedlo se hned v úvodu správně představit morální dilemata a šedivost tohoto světa. 8/10

plakát

The Mandalorian - Kapitola 7: Zúčtování (2019) (epizoda) 

Nejlepší epizoda. Zpětně jsem musel plně docenit i předchozí dějové odbočky, díky kterým všechny postavy dostaly dostatek prostoru pro představení i jednoduchou charakteristiku, příběh i vesmír, ve kterém se odehrává, získal na rozměru a Mando a dítě měli dost času na postupné rozvíjení vztahu i odhalování náznaků budoucích věcí (v případě dítěte bylo důležité také množství neskutečně roztomilých momentů, kdo by proti tomu něco měl). Tato epizoda z toho hodně těží, postavy mají mezi sebou vybudovanou důvěru, případně respekt a jejich interakce jsou rozvíjeny logickým směrem; vše stojí na základech, které vytvořily předchozí epizody. Malý zelený přítel si tentokrát krade momenty jiným, pro vesmír a pro jeho malinkatou postavu mnohem zajímavějším způsobem (zůstává zábavnost i roztomilost). A ústřední zápletka přinese výbornou, napínavou a dobře napsanou cestu až k výbušnému a překvapivě emotivnímu finále, dialogy jsou tentokrát zcela bezproblémové (někde jsou přímo skvělé) a nemusel jsem ani nikde přivírat oči nad divnými rozhodnutími postav. V neposlední řadě dojde na doposud asi nejlépe vybudované momenty a situace (včetně skvělého flashbacku, jehož význam je větší než by se na první pohled mohlo zdát), které ztělesňují to, co na tomto vesmíru milujeme. Člověk si v takových chvílích říká, že ani v Disney éře není ještě esence SW úplně ztracena. Celkovému silně pozitivnímu dojmu z této epizody nakonec napomáhá i sebevědomá, pevná režie Debory Chow. Ze tří nejlepších epizod Mandaloriana natočila dvě. Obi-Wan je v dobrých rukou.