Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Sci-Fi

Recenze (967)

plakát

Watchmen - If You Don't Like My Story, Write Your Own (2019) (epizoda) 

Epizoda zatím s největším počtem divácky vděčných WTF momentů, na honičku Night Sister a jistého individua za tónů excelentní Reznorovy skladby NUN WITH A MOTHERF* & *ING GUN jen tak nezapomenu. Přitom ale Lindelof nadále nezapomíná na pomalé odkrývání mystérií hlavní dějové linie, přidává zásadní hráče, vytváří další chytré paralely k tradičním motivům komiksu jako média a přidává další a další detaily do svého monumentu. Jen tak dál.

plakát

Watchmen - This Extraordinary Being (2019) (epizoda) 

Geniálně podvratné a přitom perfektně zachovávající kontinuitu, správnou atmosféru i propracovaný hutný a nepříjemný origin příběh. A zabalené to je v dokonalém řemeslu, plném úžasných kamerových hrátek, prostřihů a plynulých dlouhých záběrů. Teď už nemám jedinou pochybnost, že se tu rodí nejenom obrovská pecka, ale nový kult.

plakát

Castle Rock - The Word (2019) (epizoda) 

Excelentní zvrat, který nádherně provázal všechen dosavadní děj a díky tomu celej tento vytvářený mikrosvět působí mnohonásobně komplexněji a promyšleněji. Druhá série zatím i přes občasné zakopnutí a slabší chvilky výrazně napravuje dojem po slabší první, která utrpěla hlavně svým nedostatečným závěrem (osobně si ale myslím, že první série je stále kvůli mnoha faktorům nadprůměrnou podívanou). Doufejme, že tvůrci vytvořenou situaci dokážou tentokrát zužitkovat správně. UPDATE: Hmm, tak zase nic. Dokonce ještě slabší než minule.

plakát

The Mandalorian - Kapitola 4: Útočiště (2019) (epizoda) 

Malý zelený přítel si krade všechno pro sebe. Úplně všechno. Ovšem neříkám, že jsem si neužil i tuto další planetární zastávku, která přebrala další tradiční westernovou/samurajskou zápletku. Jen škoda, že na tak malém prostoru se nedá vybudovat příliš velké napětí nebo rozvinout více některé postavy. Takhle si člověk užil alespoň další porci slušné akce, hezké nové prostředí a pár cool Star Wars odkazů + jednu opravdu atmosférickou scénu. Ale i přes všechny pozitiva prozatím asi nejslabší epizoda, kterou pro mě znatelně vylepšuje každá scéna s ušatým klukem.

plakát

Watchmen - Little Fear of Lightning (2019) (epizoda) 

Mistrovsky vystavěný svět, jehož komplexnost, tajemnost a jedinečnost nabývá každou další epizodou na rozměrech. Konečně dochází také k propojení s původním komiksem, na jehož hlavní témata se navazuje čím dál viditelněji, ovšem v aktualizované podobě a s přidanými vlastními problémy Redfordovské Ameriky. Lindelof opravdu umí, po Leftovers se tady rodí další obrovská pecka, která ale kvůli své originalitě a jinakosti zřejmě znovu nebude doceněna tak, jak by měla být. Jedna věc je ale jistá, lepší a věrnější pokračování Strážci opravdu nemohli dostat. Jo a Looking Glass je borec.

plakát

Hra o trůny - Dlouhá noc (2019) (epizoda) 

1 hvězda za úsilí všech zúčastněných, herců, komparsu, ale i mnohých těch, kteří v epizodě nebyli vidět. Natočit něco tak obrovského vyžadovalo opravdu hodně práce a za to tvůrcům palec nahoru. A to je prakticky vše, co mohu na této epizodě pochválit. Kdybych úplně vypnul mozek a se slinou tekoucí z úst celou dobu při každé prvoplánově efektně natočené scéně opakoval "COOL", asi bych si to dokázal užít. Ale u Hry o trůny tohle nedokážu. Ty některé nadšené výkřiky v komentářích jsou k smíchu nebo možná k pláči.

plakát

Všechno nejhorší 2 (2019) 

Pokus o posunutí celé série někam dál se cení, ale ve výsledku je to podruhé prakticky to úplně samé. A v týmu to funguje překvapivě hůře než když byla Tree víceméně sama. Jessica Rothe ze začátku působí trochu nejistě, ale brzy se znovu zažije do role a její expresivní, roztomilý výkon je zase radost sledovat. Naneštěstí se děj drží pevně zajetých žánrových kolejí, ať už je to horor (tentokrát má snad ještě méně prostoru než minule), sci-fi nebo vztahová drama, a je to kvůli tomu docela velká nuda, navíc s nepříliš sympatickými postavami (kromě Tree). Ne že bych se při filmu sem tam nebavil, ale další díl už fakt ne. Koncept se podle mě již vyčerpal a to zaháčkování na případné pokračování mě spíše vyděsilo než potěšilo. 4/10

plakát

Na špatné straně (2018) 

Noirový policejní thriller ze starý školy, který je strukturován spíše jako román než jako film. S odpornými zločinci, výborně napsaným duem policistů, znechucených hyperkorektní, senzacemi a politikou hnanou dobou a smrtícím tempem mrtvé krysy, kvůli kterému se k filmu bude těžké vrátit. Zahler neuhýbá před ničím, vykresluje zločin v jeho nejextrémnějších podobách a do toho ještě stíhá komentář o dnešní společnosti. Jeho vyprávěcí schopnosti jsou nezpochybnitelné a ačkoliv to tempo občas ubíjelo, nedokázal jsem se od žádné scény odtrhnout. Scénáři podřizuje vše ostatní a že je to scénář excelentní a vrstevnatý, plný osobních a komorních momentů, chytrých dialogů, ale i hnusu a nesmyslného a nečekaného násilí - to na jednu stranu působí děsivě reálně, na druhou stranu fascinace mrzačením a zloduchy, kteří se oblékají a chovají jako psychopatičtí superpadouši z komiksu jasně odkazuje na pulp. O té ultra černé, ironické epizodce s Carpenter, kdy jsem nevěděl jestli se smát nebo být naprosto psychicky zdeptaný a fyzicky znechucený, ani nemluvě. Finální pomalu gradující, šíleně napínavá a přitom zcela komorní a procedurální akce je ovšem jasným potvrzením Zahlerova výjimečného talentu. Drsné jako šmirgl papír. A to jsme ještě neviděli adaptaci Špinavých kšeftů na North Ganson Street. 8,5/10

plakát

Trojitá hrozba (2019) 

Film je jasné béčko, nikdo asi nečekal nic jiného. Problém je, že to je béčko nepovedené a to prakticky ve všech ohledech. Potencionálně zajímavá, i když neobjevná zápletka, se rozpadne tvůrcům pod rukama během prvních 20 minut, postavu Iko Uwaise scénář postaví do nevděčné úlohy tvůrce jednoho z nejvíc wtf plánů, co jsem v poslední době viděl, komando padouchů se chová taky jak po lobotomii a hrdinům vše dost ulehčuje, do toho hodí scénárista sem tam nějakou scénu úplně od věci nebo jako že emotivní flashback, který má vysvětlit úplně zmatenému divákovi, na co se to sakra dívá, ale udělá to maximálně to, že vše působí ještě směšněji. Přehnané používání angličtiny filmu taky nepomáhá, protože se mi zdálo, že to ještě zvýrazňuje kvalitní herecké výkony asijských postav. Aspoň obstojně to uhráli Michael Jai White, Scott Adkins a Celina Jade. Občas se objeví povedený vtípek, většina dialogů a hecování mezi zdejšími bijci jako by někdo vystřihl z příručky "100+1 hlášek, které musí být v akčním béčku". No, ale abych se dostal k tomu, kvůli čemu byl tento film natočen. Naneštěstí kromě závěrečné několikanásobné bitky, kde konečně dají více prostoru Adkinsovi, který dokáže aspoň na chvíli rozproudit krev už téměř spícího diváka, je to i v tomto zásadním ohledu bída. Bitky nejsou moc dlouhé, nejsou moc dobře natočené a choreografie taky nezaujala. Ale hlavně podle mě nemají tu dravost a tvrdost, kterou by opravdu potřebovaly. A i jedna výživnější (krvavější) přestřelka má dost podivný střih (střih nakonec není moc dobrý v celém filmu) a zcela dementní chování všech zúčastněných. Night Comes For Us je vedle tohohle fakt klenot :)) 3/10 za závěr a sympatickou Celinu.

plakát

Trojí hranice (2019) 

V určitých věcech a rozhodnutích postav nedomyšlený scénář nepřekáží natolik, abych si tento výživný akční thriller neužil. Mezi partou elitních zlodějů, kteří se rozhodli pomoct s odlehčením břemene peněz (a možná nejen tím) drogovému králi, je výborná chemie. Každá postava má taky dostatečně odlišný náhled na svět a své vlastní problémy, je ale pravda, že nejvíc mě bavil Ben Affleck, kterému role zlomeného, vyčerpaného vojáka opravdu sedla. Silnou stránkou filmu jsou i jednotlivé dialogy, které mi zprvu sice přišly jaksi nedotažené, ale pak jsem si uvědomil, že takto nějak by asi mohli diskutovat a uvažovat nad nespravedlností systému skuteční vojáci. Realističnost byla přítomna i v několika akčních sekvencích, hlavně ta ústřední byla řemeslně výborně zvládnutá. Naneštěstí, v některých místech pak náhle došlo k pravému opaku, a ačkoliv by člověk i ta hloupější rozhodnutí mohl připsat hlavnímu tématu filmu o nebezpečnosti peněz, občas to prostě nešlo. Technické stránce nelze co vytknout a výběr lokací se taky povedl (krásné hory, vila v džungli apod.). Takže víceméně spokojenost, i přes fakt nebo možná právě kvůli němu, že film jde v několika místech výrazně proti očekáváním. 7,5/10