Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (2 944)

plakát

Lampasy (1981) 

Typická osmdesátá léta záležitost. Ivan Reitman (Dvojčata), Sean Young (Lékařská akademie), Timothy Busfield (Pomsta šprtů), John Candy (Strýček Buck), Judge Reinhold (Policajt v Beverly Hills), Joe Flaherty (1941), Harold Ramis (Krotitelé duchů), John Larroquette (Packalové 2) a samozřejmě Bill Murray (Caddyshack). Takhle přesně si pamatuji VHSkové roky mého dětství. Armáda, švejkování, zelené mozky versus problémy s autoritami….podivuji se, že naše distribuce nepřejmenovala snímek na Armádní akademii. Kdybych měl neznalému přiblížit, co to byla americká osmdesátková komedie, tak zřejmě sáhnu po jiných kouscích, ale i tak jsou Lampasy bezesporu klasikou.

plakát

Ztracené město (2022) 

Harry Potter a Honba za klenotem Nilu aneb akční komedie, která si veškerý humor vystřílí hned ze startu a dále zůstává jenom dobrodružnou. Tak trochu mišmašáda z různých tematicky spřízněných snímků, kde moc nefunguje ani hlavní záporák a vlastně ani ústřední dvojice (rozdíl 16 let a 16 plastických operací bije do očí). Ale aby to nevypadalo, že bylo úplně ouvej. Ztracené město je příjemně nenáročná žánrovka…sice podléhající současnému trendu tuctových amerických rádoby velkofilmů…ale při určité konstelaci hvězd zabaví.

plakát

Turistický průvodce láskou (2023) 

Hóóóóóóóóóóóóódně tuctová…..sice kulturně vyvážená a multikulturní…..ale pořád jenom tuctová, romantika. Láska – rozchod – nový princ – zádrhel – všichni žili šťastně až do smrti. Tohle neustále dokola se opakující schéma už snad nemůže bavit ani čestného předsedu Klubu vyznavačů romantických klišé.

plakát

Úsměvy smutných mužů (2018) 

Po Atnabusu chutnající téma o místech, z kterých nevede mnoho cest. Možná až příliš nicotný nosný příběh, ale za to hlavní hrdina a várka vedlejších postaviček vás donutí minimálně zamyslet se. Vzhledem k tomu, že jsme kromě chatařů, houbařů, gaučových všeználků nebo hokejových trenérů i národem zpiťarů a vzhledem ke stavu tuzemské kinematografie si jdu dát na pány Svátka s Formánkem panáka……i když Dobří holubi se vracejí létaly v jích sférách.

plakát

Bastardi: Reparát (2023) 

Ačkoliv si o tvorbě našeho prostorově nejvýraznějšího tvůrce myslím to co zřejmě většina, s Bastardy jsem nikdy neměl větší problémy. I když ta filmařina je tak trochu mateřská školka, líbí se mi na nich jejich jinakost a především sdělení. Nějaké výtky bych ale ke čtvrtému pokračování přesto měl. Za prvé je to návrat titulních hrdinů…..což je samo o sobě super……bohužel jejich pubertální přirozenost odnesl dým z tisíce vykouřených cigaret. Problém číslo dvě je Zdeněk Godla…..že u Magnuska nejde o žádnou vysokou školu filmového umění jsme se už bavili….stejnak nemohu tomuto snad napravenému kriminálníkovi přijít v žádné z jeho rolí na chuť. A to nejdůležitější….příběh (nebo chcete-li zápletka)….přijde mi, že mu nebyla věnována dostatečná péče. Ale to jsou prostě Magnuskovy Bastardi a těm se buď vysmíváte, nebo vás, stejně jako mne, vlastně baví.

plakát

Věrná až za hrob (2022) 

Dvě na svůj věk docela udržované dřevákonosičky si vzájemně kryjí záda při svých milostných eskapádách, až se ucho jedné z nich utrhne…..a nebo je všechno úplně jinak. Podobnou zápletku jsme každý viděli už Xkrát, každopádně v rámci žánru průměrný, ale rozhodně ne špatný kousek. Škoda překombinovaného konce, protože jistou atmosféru tomu nelze upřít.

plakát

Pan Auťák a templáři (2023) 

Pan Auťák a do toho všeho ještě templáři…..to člověk na první dobrou neví, jestli se z poza rohu přiřítí Lindsay Lohan v bouku Herbiem nebo na koni Indiana Jones. Nakonec je správně za B…..i když Indiana Jones? Spíš takový Flynn Carsen ze Studia Kamarád. Lehce rozpačité, spíš dětské dobrodružství. Trocha tajemna, trocha historie, ale žádné velké kličky, spíš nekomplikovaná zábava. Samotný konec naznačil, že se nejednalo o poslední dostaveníčko s polským dobrodruhem a tak uvidíme, co přinese čas.

plakát

Iveta - Série 2 (2023) (série) 

Kola pop and rollu se točí dál. Devadesátky skýtají neomezené možnosti. Teta Iveta je na vrcholu, „Jelimánka“ střída „král Jelimán“ (opět přesvědčivý Brzobohatý), nejmladší z rodu Hrušínkých (Hes taky vynikající) není tím dnešním Hrušínským, Artur má ještě váhu vhodnou k jeho věku, starej Bartoš si rád dá i do druhé nohy, Ivana si nechá říkat Viana a Michal Samir se v tom po filmařské stránce plácá, stejně jako v první sérii. Především když bezstarostnou Svatbu upíru vystřídal psychedelický únos, začínal jsem mít obavy, zda se Ivetiny problémy s hlavou nepřenesly i na samotné filmaře. Každou další epizodou nabývám víc a víc dojmu, že v jiných rukou by tahle těžko uvěřitelná story zahrála víc muziky.

plakát

Arnold (2023) (seriál) 

Ctižádost, píle, houževnatost, cíle. Možná jsem si to doposavad tak úplně neuvědomil, ale Arnold Schwarzenegger je jedním z nejinspirativnějších lidí své doby. Dosáhnout úplného vrcholu ve třech naprosto odlišných disciplínách, navíc v zemi, která není jeho domovskou….ukažte někoho dalšího. Arnold sportovec, Arnold herec, Arnold politik. Možná se životopisná trilogie mohla ještě víc zaměřit na Alnolda syna, otce, manžela, milence, ale jinak zatraceně dobrá práce. Jestli už se na pana „I'll be back“ dál nechcete dívat, jako na toho herce, kterého nějaký film vás baví a jiný ne, tak tento dokument doporučuji s velkým „D“.

plakát

Tchán s tchyní jsou psanci (2023) 

Nenáročná akční komedie? Mohla být, ale akce má zařazenou pouze jedničku a humor se nedostavil vůbec. A největší utrpení vůbec jsou herecké výkony. Stydět by se měli téměř všichni, ale co předvádí Adam Devine, to je na roztrhání herecké licence….teda jestli něco takového vůbec existuje :D