Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Sci-Fi

Recenze (395)

plakát

Kdo přežije - Mikronésie (2008) (série) 

Nejlepší Survivor, kterého jsem viděl. Nejvíc podvodů, dementních tahů, křehkých i silných aliancí i dramatických odchodů. I když je koncept Survivoru stále stejný, výběr soutěžících podle stejné šablony, soutěže i výhry také stále na jedno brdo, tak stále dokáže pobavit. PS: Jo, a miluju Ozzyho, i když se chová jako arogantní čů*ák.

plakát

Kapitán Phillips (2013) 

Dokonalé. Tohle je podle mě životní role Toma Hankse. Společně s kapitánem pirátů rozjíždí herecký koncert a Paul Greengrass servíruje atmosférickou nervydrásající podívanou, která (ačkoliv se tam dějově toho tolik neděje) zabaví na víc než dvě hodiny. Na konci jsem sice čekal nějakou finální konfrontaci mezi kapitány, ale uspokojilo mě to i bez toho. Film, který dokazuje, že i když neboříte hranici žánrů, nemáte gigantický rozpočet na ultravytuněné vizuální efekty a nehraje do všeho megaepická hudba, tak může jít o nadprůměrnou podívanou.

plakát

Nejvyšší nabídka (2013) 

Everything can be fake. Naprosto dokonalý film. Geoffrey Rush je herecký génius, tolik emocí a filmařského řemesla jsem dlouho ve filmu neviděl. A kontrastní závěr? Poslední scéna? Naprosto ohromující... I když jsem úplně všechno nejdřív nepochopil, nakonec to do sebe vše zapadlo. Tohle je filmové umění, které miluji... Rozhodně nesouhlasím, že to je film jen pro "vypuzení slziček", dlouho se mi nestalo, že bych o filmu tak přemýšlel a myslel na něj celý následující den. Tornatore, bravo!

plakát

Muž z oceli (2013) 

Man of Steel není žádným milníkem kinematografie, nedostane pravděpodobně žádné ceny za scénář nebo herecké výkony, nebude se promítat na intelektuálních festivalech a nebudou o něm zarytí filmoví maniaci a odborní kritici mluvit u whiskey ještě několik desetiletí. Pokud mám ale hodnotit celkový zážitek z Man of Steel z promítání v IMAXu, tak je to naprosto jasných 5*. Nejepičtější podívaná, jaký kdy byla natočená s megalomanskými efekty, zběsilým střihem, ultimátní destrukcí, hlasitou dynamickou hudbou... Prostě po technické stránce naprostá bomba (prolog na Kryptonu byl naprosto strhující). K tomu docela slušný scénář (jen ta první cca třetina byla podivně klipovitá), který skvěle uvedl Supermana - jeho motivy, pocity... Ostatní postavy jsou spíše do počtu, ale jedno mají společné - umí hrát a na plátně vypadají dobře. Henry Cavill JE pro mě Superman, sice ten gay oblek (nikdy jsem ho neměl moc rád) ho nedělá krásnějším, ale asi už to nemá zapotřebí. Amy Adams příjemné překvapení, Russell Crowe tradičně útočí svým charisma. Jen ten záporák mě tolik nebral (například ve srovnání s Cumberbatchem z konkurujícího Star Treku). Každopádně již dlouho jsem neměl pocit po skončení filmu, že to chci HNED znovu. Man of Steel by chtělo vidět tak 3x, aby člověk stihnul vnímat všechno... Snyder šel vždycky povrchně jen po diváckém efektu a na mě to v tom kině prostě platí. Ze 300 jsem šel podobně nadšený, ale doma si to pustil jednou a ještě jsem u toho zíval. Jděte tedy na Man of Steel do kina, doporučuji IMAX (tam byl zážitek prostě ultimátní), dokud je příležitost...

plakát

Star Trek: Do temnoty (2013) 

V žánru "scifi blockbusteru" se tomu nedá vůbec NIC vytknout. Naprosto dokonalá podívaná, od které dostanete přesně to, co očekáváte. Zběsilá akční jízda, vynikající vizuální efekty, vtipné dialogy, sympatičtí (a talentovaní) herci, epická hudba, dojímající hepáč... J. J. Abrams to dotáhl k naprosté dokonalosti, film si opět užijí i ti, kteří nejsou obeznámeni s celým universem Star Treku (ale doporučuji vidět alespoň předchozí Abramsův film). Ještě víc zbožňuju Chrisa Pina, Zachary Quinto si v tomto filmu získal také mé sympatie... ale největší překvapení Benedict Cumberbatch! MY GOD, jeden z nejlepších záporáků EVER. A k tomu Peter Weller z mého oblíbeného Dextera. Jediný, kdo mě úplně nebral byla ta blond dcera admirála (Alice Eve). Každopádně epická podívaná a už se nemůžu dočkat dalšího dílu a především Abramsových nových Star Wars, který doufám budou podobně epický a dokonalý.

plakát

Velký Gatsby (2013) 

Naprosto rozumím všem kritickým komentářům a v podstatě jim objektivně můžu dát za pravdu. Ale subjektivně je to pro mě pecka. Jednoduše by se to dalo shrnout tak, že miluju filmy Baze Luhrmanna. Je dobře, že mezi jednotlivými snímky má takové rozestupy, protože by se brzo okoukal, o to víc se však těším na každý další. Velký Gatsby hodně připomíná Moulin Rouge, akorát ten barevný kýč dotahuje k dokonalosti. Vizuální orgie (ač velmi specifické) doplněné velice dobrými hereckými výkony (Leo je prostě... Great Leo) a skvělou kontrastní hudbou. Jako adaptace románu to není asi nejideálnější, je to hodně "hollywoodské", ale vem to čert. Tohle je jeden z těch případů, kdy jakákoliv zdravá kritika zůstala před sálem a zůstalo jen čisté nadšení. Love you, Great Gatsby!

plakát

Domek z karet (2013) (seriál) 

Pilot: Politická dramata nejsou mým nejvyhledávanějším tématem, ale zároveň neopovrhuji dobře zpracovaným námětům. V pilotu je znatelný rukopis Davida Finchera, na seriál je nadprůměrná kamera, která se zaměřuje především na lidi, kteří jsou v centru dění. Postav je v pilotu skutečně mnoho, rozehrává mnoho her v různých rovinách, až to člověka po 30 minutách dost unaví. A to má 20 ještě před sebou... Hlavní zápletka o pomstě působí trochu banálně a hlavní postava z ní vychází trochu... trapně. Nemůžu říct, že bych se nudil, ale ani jsem se nebavil tak závratně, že bych měl ihned chuť pustit si další díl. Kevin Spacey je každopádně Bůh a vytahuje seriál hodně vysoko. Skvělá je také jeho manželka Robin Wright, ostatní mi připadá, že hrají v jejich stínu. A na závěr si nechávám asi největší pozitivum, a to je atmosféra. Celé to má takové zvláštní washingtonské kouzlo, kvůli kterému (a Spaceymu) tomu ještě dám šanci. Ale po pilotu nevýrazné 3*. -------- 1. série: Jsem osel. Dal jsem seriálu šanci a dobře jsem udělal. Těžko se najde podobně kvalitně natočený seriál s tak propracovanými hereckými výkony a bez obrovských děr ve scénáři. Kevin Spacey je skutečně Bůh (ano, zopakuji to ještě jednou)! Poslední tři díly naprosto strhující politické drama. Cílem seriálu není každých 5 minut přinášet nové osudové zvraty a končit díly šokujícími cliffhangery, ale přinést promyšlené drama. Asi proto není seriál tak vtíravý, že nemůžete jít spát, aniž byste věděli, jak to dopadne. Houes of Cards je důkazem, že se nemá hodnotit po Pilotu a pro zhodnocení seriálu je dobré vidět minimálně 3 díly... Dávám zasloužených 5* a nemůžu se dočkat nových dílů.

plakát

Kravaťáci (2011) (seriál) 

Pilot: Mám rád filmy/seriály z právnického prostředí, mám rád prostředí bohatých a úspěšných z Manhattanu a mám rád, když mají herci charisma, seriál má spád, vtip a pozitivní atmosféru, která vás odreaguje a zároveň příjemně nutí ke zhlédnutí dalších dílů. Patrick J. Adams a Gabriel Macht jsou skvělí, stejně tak i zbytek obsazení (jen Rick Hoffman je na pěst, ale to přesně sedí k jeho roli). Již teď se těším na další díly... 5* 1. série: Vysoce nastavená laťka pilotem vydržela a ani jeden díl nenudil. I když se seriál drží schématu "případ týdne", tak není případ v centru dění, ale především jednotlivé postavy a jejich jednání. Geniální slizoun Luis, přísná šéfová, sexy Rachel a především ústřední dvojice. Hlavními klady jsou dobře napsané dialogy s lehkým vtipem a skvělá chemie mezi herci. Seriál si rozhodně udrží pozornost a patří k tomu nejlepšímu, co se dá vidět. 5* 2. série: V druhé sérii se Suits z mého pohledu razantně změnili. Již se nejedná o jednotlivé týdenní případy, ale souvislý dramatický seriál. S příchodem Hardmana nabere seriál úplně nový dech, což je na jednu stranu dobře, na druhou stranu, proč měnit něco, co funguje? Jakoby tvůrci chtěli dokázat, že dokáží vyrobit pořádné drama. Inu, dokáží. Ke konci sérii už toho dramatu bylo trochu moc, nechyběl ani obligátní nudný flashbackový díl (seriously, už v druhé sérii?) a odlehčení by se hodilo. Přeci jen, tento seriál byl a je především o odreagování a zábavě. Každopádně zůstává vše dobré - skvělí herci, chemie, svižný děj, atraktivní prostředí... Jen bych osobně raději přivítal více duchu z první série. 4*, ale nemůžu dospat další série!

plakát

MasterChef (2010) (pořad) 

Je jedno, kdo tam co vaří, ale co tuhle show drží na špičce jsou pánové Gordon Ramsey, Joe Bastianich a Graham Elliot. Vtipní, nekompromisní profíci. A celý koncept je hodně zábavný, pokud máte ve vaří nějakou fantazii, tak i inspirativní, i když se na jedná většinou o složitá jídla (často si i hledám co vlastně ona ingredience je :). Nejlepší cooking show!

plakát

Skyfall (2012) 

Pro mě nejlepší Bond, kterého jsem viděl. Nepatřím do skupiny zarytých bondofilů, kteří vyznávají nejstarší díly, každopádně je rok 2012 a každá filmová série se musí někam posunout. Dle trendů se postava Bonda polidštila, už to není neprůstřelný Bůh, ale jen člověk. Sice pořádně nabouchaný, ale člověk. Herecké výkony výborné, pro Craiga to je rozhodně dosud nejlepší film z bondovské série a upřímně se nemohu dočkat dalšího. Judi Dench zde dostala opravdu hodně prostoru, naprosto super. Javier Bardem rozhodně hodně netradiční záporák. Nejvíce však drží film nad vodou jedinečný suchý britský humor, a to především v dialozích Bond-M, Bond-Q a Bond-Silva. Konec ovšem zamrzel... Hodně... :( Každopádně hodně dobrý akční film, přesně dle mého gusta.