Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Horor

Recenze (1 324)

plakát

Barry Seal: Nebeský gauner (2017) 

Barry je frajer, co se svezl na divoké době středoamerické narkomafie a revolucích/kontrarevolucích. To co se odehrálo jsme ve své nejhrubší podobě viděli na filmovém plátně již několikrát, dříve to fascinovalo, dnes už to vypadá spíš jako doprovodný film k Narcos. Cruise je frajer jako vždycky, tentokrát mu sekundují samé "neznámé" tváře (resp. známé z vedlejších rolí a seriálů), což ničemu nevadí, spíš to dodává trochu větší punc neokoukanosti. Celkově jako jednohubka je to parádní - má to tempo, je to napínavé, dobře natočené, takové uvolněné a dobře to zabaví. Víc jsem od Nebeského gaunera nečekal, ani na nic víc neaspiruje. Přísnější lidé ať si od mého hodnocení odeberou hvězdičku, ale já se u toho dobře bavil a vůbec mi nevadí, že za měsíc už o tom nebudu mít ani potuchy.

plakát

Star Wars: Poslední z Jediů (2017) 

Nová trilogie pokračuje na slušné úrovni. Epicky, trochu temně, vizuálně velkolepě a s veškerou pompézností. Možná ztrácí něco na pohádkovosti, možná ztrácí něco na soudržnosti, gradaci a perfektním příběhu, co nám předvedl Rogue One, ale pořád se drží vysoko, přináší staro-nové věci tak, aby staré byly uzavřeny a nové dostaly široký prostor. Osobně jsem měl spíš pocit, že je to taková vsuvka mezi první díl, který byl o nostalgii, a nadcházející díl, který bude už o "nové generaci" (nedivil bych se, kdyby začínal "O pět (deset) let později..."). Epizoda osm přináší spoustu patosu, spoustu velkoleposti a několik parádních scén (třeba oněch deset sekund ticha...). Za mě jako celek super, i když v jednotlivých ohledech Epizoda sedm a Rogue One pořád vedou. O to více se ale těším na epizodu devět.

plakát

Jumanji: Vítejte v džungli! (2017) 

Jumanji navazuje svým nápadem na původní Jumanji. A to je tak vše. Upřímně, nové Jumanji se o nic víc nesnaží, není tak pošetilé. Proto jde raději cestou jednoduché přímočaré oddechovky, plné akce a proložené humorem (založeným hlavně na Blackovi, Hartovi a Johnsonovi). Já osobně jsem v tomhle zadání hodně spokojený. Snad bych dal i o hvězdičku více, ale nechci tím dávat přílišná očekávání ostatním. Ale kdo chce oddychovou komediální akci, která si na nic nehraje a přesto se snaží, nové Jumanji je slušná volba.

plakát

7 životů (2017) 

Dystopické sci-fi, které má poměrně originální námět, který je ale zoufale nevyužitý a od poloviny zoufale zkratkovitý (aneb už nás nebaví vymýšlet, tak to dotáhneme několika klasickými klišé do konce, včetně závěru). Tohle a vše obsahové podle mě padá především na hlavy scénáristů. Posadit na jejich pozici někoho zkušeného a hned by film mohl být někde jinde. Dál je to ale o poznání lepší. Režisér svou práci zvládl překvapivě dobře, Vše vypadá přinejmenším OK, ač tady jsem se zrovna bál, že dávat dohromady až sedm Noomi Rapace bude trochu boj. Samotná Noomi to zvládla dobře, stejně tak Dafoe byl dobrá volba a vůbec, celé je to slušně obsazené. Dvě hodiny utečou poměrně rychle, obzvlášť když se člověk nemusí soustředit na "záhadu", kterou jsem komplet odhalil už druhý den po zmizení oné sestry (tím se nechci chlubit, spíš mě mrzí, že to nebylo důmyslnější a má předpověď, se ve všech bodech splnila). Pokud by scénář byl duše a režie tělo filmu, tak tu máme typickou modelku spodního prádla - velmi pěknou na oko, ale prázdnou uvnitř. Ale jako fanoušek žánru přivřu oko (lepší přivřít, než o něj přijít) a tu čtvrtou hvězdu dám.

plakát

Duel v Mount Hermonu (2016) 

The Duel je jeden z tuctu špinavých "westernů", krutých a syrových příběhů z divokého západu. Tahle tématika posledních pár let zažívá obrození a vznikají jak dobré kousky, tak špatné kousky ale hlavně hodně podivných. The Duel není ani jedno. Příběh je dobrý, ale používá mnohokrát ohrané téma a mechanismy, výprava je dobrá, herecky je to také fajn. Hemsworth je dobrý ranger a Harrelson vždycky uměl tyhle pokřivené, psychopatické, sadistické poblouzněné a sebestředné charaktery velmi dobře. jejich charaktery jsou v pořádku a fungují. Vedlejší ale moc ne. Syn Isaac je tak nějak do počtu, prostitutka Naomi (tuším) působí spíš jako poháněč děje a pak je tu Davidova žena. Ta mi uchází úplně, protože charakterem začíná na spíše tvrdohlavé silné ženy, načež se z naprosto nepochopitelných důvodů promění v cosi nepochopitelného. Za mě je postava špatně, zahraná špatně a její použití a vývoj je úplně WTF. To, že nedám dvě hvězdičky zachraňují, na rozdíl od ní, ti hlavní dva Duelisti. To ale nic nemění na tom, že potenciál byl spíše prokaučován, odfláknut a uspávala mě ta houpačka mezi vleklými částmi a krátkými dynamickými či vypjatými scénami. Nejlepší z celého filmu je finále, a hlavně finální finále. Ale nevím, zda se oplatí na něj čekat po celý, téměř dvouhodinový, film.

plakát

Hon na pačlověky (2016) 

Veselé dobrodružství o smutných věcech a jedné malé velké osobní rebelii. Toto dobrodružství, v hloubi buši, bylo pro mě poselstvím, že před světem sice nikdo neuteče, ale během toho běhu může najít tu svou dobrou cestu. Film je moc hezký, poetický, zábavný a nenudí. Jediným, ale nemalým, problémem je jeho nesourodost. Ta by sice mohla být obhájena určitým vývojem děje, ale cesta od dětské rebelské "idylky", přes drama po ztřeštěninu je dost kostrbatá a ten překlon do málo uvěřitelné komedie snímku v mých očích prostě uškodil. Už jen tím, že mu ubral na závažnosti a na mnoha prvcích, které do té doby budoval. tak či onak, stále je to moc pěkný film.

plakát

Lou (2017) 

Jedna z krásných Pixarovek, které nyní už najdeme pouze v těchto krátkých snímcích, jako třeba je tento, o dobromyslném strašidle Zapomenutých věcí, které by se nejraději rozdalo pro ostatní. škoda, že tahle poetika a krása už chybí v celovečerních snímcích. No co, jsem rád alespoň za těch šest minut.

plakát

Liga spravedlnosti (2017) 

Jako fanoušek, který je rád když tématika najde cestu i do kin, přidávám jednu hvězdičku za obstojný DC film. Zatímco Marvel vsází čím dál víc na odlehčený až komediální tón, tak DC má možnost pokrýt tu temnější stránku. A já bych za to byl rád. V Justice league od tohohle směru poněkud ulevuje a nasazuje komediální prvky. Ani ke škodě, ani k užitku. Můj názor totiž je, že DC má hlavně problém s pevnou rukou. Kreativní teamwork tu moc nefunguje, někdo má vizi, někdo mu to předělá, jiný to pak nechá přestříhat, další dotočit. Výsledek bude prostě špatný, jako jídlo ze závodní stravovny. Protože dokud se toho někdo schopný nechopí s jasnou vizí a pevnou rukou, nepůjde to ani jako protipól Marvelfilmů, ani jako jejich kopírka. Bude to propadat. Fanoušci budou vděční, ale smutní, ostatní diváci zklamaní a nikam se nepohneme. Justice League je fajn, ale není to pecka. Batman je "meh", Wonder Woman je fajn ale nemá zas tolik prostoru a v podstatě to má takové nalinkované, Flash je... moc vlastně nic není a Khal Water si to očividně užívá, ale jediné, čemu přispěl je k přihřátí jeho vlastní polívčičky co nás čeká v příštím roce. Antagonista má pouze ohrožující potenciál, jinak je to CGI nuda a po příchodu finále je spíš k smíchu. Za mě dobrý, v kině fajn, bum bác vtip, Gal Godot, bác vtip bum. Upřímně jsem nečekal o moc víc, ač bych se moc rád mýlil.

plakát

Naeboojadeul (2015) 

Pro mě jako ne-korejce byl trochu problém se na začátku zorientovat v postavách hlavních, natož vedlejších. Jak se člověk chytne, tak už to začne být zajímavé. Inside men je hrozně ukecaný a ve svém director's cutu hrozně zdlouhavý. Film je ze stejného hrníčku (politika, policie, mafie, vysoký business) jako třeba má milovaná Suburra, jen je o polovinů delší, méně akční a trochu "střízlivější. Což mu tak trochu v kontextu předlouhé stopáže zbytečně ubližuje. Za mě tedy hezký, ale ze začátku matoucí a nekončící.

plakát

Vražda v Orient expresu (2017) 

Orient Express mi imponuje zpracováním a obsazením, avšak musím uznat, že mě moc nenadchl a konec mě tak nějak trochu smazal. Samotný "Erkyl" mě bavil dost, ale sekundující postavy byly, i přes svou velkou rozdílnost, spíš plytké a byť to možná bylo v zájmu příběhu, radikálně to ubralo mému zájmu o ně a jejich osudy. nebýt obsazení a zpracování by to bohužel byl docela obyčejný film.