Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Sci-Fi
  • Animovaný
  • Akční
  • Komedie

Recenze (71)

plakát

The Head Hunter (2018) 

Čekáte na seriálového Zaklínače? Už nemusíte - je tady nízkorozpočtový Head Hunter. Výborná atmosféra, absence kašírovaného CGI, jednoduchá hutná zápletka. Tomuhle majstrštyku odpustíte i pár nedotažených detailů, protože s rozpočtem ve výši 30k se tvůrcům podařilo opravdu nevídané. Lepší než 95% současné fantasy produkce.

plakát

Teror (2018) (seriál) 

Chápu, že pro diváky zvyklé na neustálou akci, výbuchy, "plot twisty" a flashforwardbacky to bude dost nudný. Ale za mě je to skvělej seriál s výbornou, hutnou atmosférou zmaru a beznaděje, slušnou výpravou a dobře vybraným hereckým ansámblem. I toho SPOILER! ... CGI medvídka ... jim odpouštím. Mezi současnými seriály jednička. Kvality vynikly ve srovnání s prvním dílem nové série The Expanse, na kterou jsem se docela těšil, ale zjistil jsem, že se dívám na rozbředlý plastikový akčnák. The Terror je oproti rozmáchlým seriálům dnešní doby kompaktní, konzistentní, solidně vystavěný. A díky bohu za to, že nebude žádná nastavovaná kaše, žádná druhá sezóna.

plakát

Other Space (2015) (seriál) 

Zábavný seriál ve stylu Červeného trpaslíka. Vtipné, nápadité zápletky, chytré dialogy, parádní postavy (Kent!). Bohužel skončil po první sezóně.

plakát

Na stříbrném glóbu (1988) 

I přes nesnesitelně přehrávající herce, přes dialogy jako od Heideggera a přesto, že jsem místy při sledování tiše trpěl... je to famózní, magický film. Nabízí sugestivní, bezútěšný pohled na naši omezenost a tendenci vytvářet si modly, dá se na něj dívat i jako na zdařilou antropologickou studii lidské prehistorie. Už se mi dlouho nestalo, aby se mi tolik scén a obrazů vrylo do paměti. Pro mě nejvýživnější filmový zážitek posledních dvou tří let.

plakát

Faust (1926) 

Vizuálně rozhodně nejpůsobivější film, který jsem v roce 2012 viděl. Sugestivní záběry, z nichž by každý mohl fungovat jako samostatné malířské dílo, vynikající práce se světlem a stínem, výborné kulisy. Lahůdka.

plakát

O-bi, O-ba - Zánik civilizace (1984) 

Vynikající post-apokalyptický snímek. Beznaděj, zoufalství, deprese, náznak naděje - to všechno potkává hlavní hrdina (Jerzy Stuhr) při svém bloudění v rozpadajícím se protiatomovém krytu. Zatímco lidé kolem něj propadají rozmanitým podobám šílenství, on si zachovává alespoň trochu zdravého rozumu. Zdá se ale, že to nestačí, protože ve všem konstruktivním, o co se pokouší, stejně ztroskotává. O-bi, O-ba nabízí mnoho námětů k přemýšlení i filmařsky vydařené scény a sugestivně vykresluje atmosféru konce civilizace. Když jsem se po jeho shlédnutí procházel noční Olomoucí a vrátil jsem se tak do světa, kde většina věcí normálně funguje, cítil jsem intenzivní vděčnost, že žiji v čase a na místě, kde se máme (skoro) všichni opravdu, ale opravdu dobře.

plakát

Ginga tecudó no joru (1985) 

Je to silné a inspirativní... Oslava pomalosti...Magický soundtrack vás vtáhne do děje... Mám rád kočky... Kenji Miyazawa byl zajímavý chlapík...Zvuk pražců... Zastávka... A potom zase dál...

plakát

Shan shui qing (1988) 

Krásný filmový zážitek. Má klidnou, meditativní atmosféru. Výtvarná stránka je poctou skvělé tradici čínské krajinomalby. Vlastně se o něm píše dost těžko, je třeba ho vidět na vlastní oči, poté si dát šálek kvalitního čaje a přemýšlet o Tao.

plakát

Prosperovy knihy (1991) 

Opulentní, vizuálně bravurně zvládnutá interpretace Shakespearovy Bouře, na kterou se dá dívat znova a znovu a pokaždé v ní najdete něco nového.

plakát

Temná hvězda (1974) 

Tohle je prostě úžasný. Ano, efekty jsou poplatné době a působí směšně (což vlastně miluju!) a místy je to hrozně utahané, ale tomuhle mistrovskému kusu to s radostí odpouštím. Perfektní atmosféra, bizarní mimozemštan, mluvící bomby, sexy palubní počítač. Je to kopanec do zadku Star Trekům a Star Wars a podobným naivním pohádkám. Vše završuje geniální konec, který bych možná zařadil to mého top five nejlepších konců všech dob.