Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Horor

Recenze (388)

plakát

Koloběžka první (1984) (TV film) 

7/10. Je to pitomost na entou ALE já se tak neuvěřitelně bavil! Jan Čenský předvedl toxického přítele a alfa samce, kterému i rádoby drsní chlapci z After či jiných moderních emo romantik nesahají po kotníky. Jitka Molavcová pak musela jistojistě studovat desítky slovníků, neboť si jinak neumím představit tu přirozenou energii s jakou generovala takřka každou sekundu slovní jazykolamy a krucánky. Tady se předloha od Wericha podepsala zdaleka nejvíce a ohromně cením, že se jim tu slovní hravost podařilo tak sympaticky zužitkovat! No a Dagmar Patrasová na koloběžce pendlujíc mezi chaosem, zpívánky a levnou produkcí? Totální klenot!

plakát

Avatar: The Way of Water (2022) 

8,5/10. Film o jiném vesmíru natočen jak z jiného vesmíru. Železný Jim dokázal, že přeci jen lze skočit dvakrát do stejné řeky a druhý Avatar je bezprecedentní esencí kino zážitku, jenž nemá v současném filmovém rybníčku žádnou konkurenci. Technologické porno s rozmáchlou velkolepostí, které však tentokrát sází na mnohem komornější a osobnější příběh, ve kterém se plnohodnotně napojíte na funkční emoce, užijete si nesmírnou krásu Pandory (nejvíc sexy voda v historii filmu!) a se zatajeným dechem budete doufat, že rodina zůstane silná a pospolu až do závěrečných titulků. A jako bonus dostanete i extrémně silné eko-témata k zamyšlení.  První hodina nostalgická, druhá étericky explorativní a třetí definuje, jak se mají dělat blockbusterové zakončení. Prostě unikát. BTW: po druhé projekci jsem ještě spokojenější. Jak to sakra ten Cameron dělá?

plakát

Black Panther: Wakanda nechť žije (2022) 

6,5/10. Je to dlouhý, ukecaný a mnohdy až překvapivě intimní. Rozhodně to nebude pro každého (zdravím nefanoušky Eternals) a hromadící se témata (více či méně zajímavá) se ne vždy bohužel funkčně dovrší a mnohdy druhý Panther působí snad až příliš zbytečně komplexně. Co si budem, pořád je to komiksový blockbuster, jen se to tentokrát snaží až do třetího aktu skrývat a místo toho brnká na city, politiku, osobní démony a konflikty dvou exotických národů. A mě to sedlo. Hlavně kvůli Namorovi a jeho Talocan říši, jenž je po nemastných trailerech tím nejzajímavějším, co film předkládá a minimálně první kontakt s lidmi byl jednou z nejpůsobivějších scén letošního MCU. Konečně tu máme plnohodnotného antagonistu a postavu s vykreslenou motivací a jasným cílem. Jak osvěžující! Do toho fantastický soundtrack, slušné potyčky tělo na tělo, sem tam nápaditá kamera a solidně vybalancovaný humor x drama dává dohromady pozitivní kousek, kterému šílené CGI, nedokreslené linky a fakticky špatné finále sice ubližuje... avšak neláme vaz. Dost v pohodě!

plakát

Black Adam (2022) 

6/10. Black Adam je totální blbina. Popcornovka velkolepých rozměrů, která jede ve všech ohledech na moderní jistotu, že bude velmi snadným terčem tvrdé kritiky. Ale i tyhle přímočaré rubačky se dají dělat zábavně a nejnovější DC biják tuhle kolonku naprosto v pohodě naplňuje.

plakát

Halloween končí (2022) 

2,5/10 Je to tragický. Koho napadlo ve finále letité ságy o dvou ikonických postavách raději sledovat z 80% stopáže jakýsi romanticko-dramatický bizár - no to mi hlava fakticky nebere. V rámci slasheru velmi slaboučké, bez zábavných killů či gore a tradičně tupější, než kdykoliv dříve. Nápady mohou znít na papíře fajn, ale pokud máte tragické provedení, tak vám to je k prdu. Experimenty zkrátka občas bývají horší, jak sázka na jistotu... a nový Halloween je toho krásným příkladem. Velké zklamání.

plakát

Nene (2022) 

8,5/10. Jordan Peele to dokázal. Lidstvo se od nepaměti žene za spektáklem a je fascinováno něčím novým a doposud nepoznaným... no a NOPE tyhle myšlenky fantasticky rozebírá hned na několik rovinách, zatímco nezapomíná předkládat technickou preciznost, opírat se o silné herecké výkony a u toho divácky bavit a děsit zároveň. Nepamatuji si, kdy jsem naposled sledoval "hororový" počin, který byl obsahem, audio vizuálem a tématy tak setsakra bohatý. Jakože wow. Fantastická jízda. Velká škoda, že to OPĚT náš konzum minulo. Ale to už je zdejší klasika.

plakát

Predátor: Kořist (2022) 

8/10. Predátor je zpátky, bejby! Nechat emzáckého frajera bojovat s lidmi, kteří jsou od mala vychováni k lovu, byla zcela geniální myšlenka a naštěstí to nestojí a nepadá pouze na ní. Úžasně se tu pracuje se samotným živočišným ekosystémem, tématy predátorů a lovné kořisti, zatímco příběh až nečekaně emotivně předkládá postavy a jejich motivy - přičemž jsem s šokem zjistil, že se mi snad poprvé v celé franšíze stalo, že mi na ústředních hrdinech skutečně záleželo. Pomalejší první polovina bravurně využívá "exotického" prostředí, postupně budující atmosféry a napětí, zatímco druhá až agresivním způsobem zvýší tempo a skočí do holého boje o přežití, několika šťavnatých sekvencí a především prezentuje úhlavního borce v plné parádě. Nepamatuji si, kdy naposled byl Predátor takovým kráječem. A řádně brutálním. Jsem prostě nadšen. A nový film žeru. Jo a Dakota Beavers se musí prosadit! Jeho scéna 1v1 je top tier!

plakát

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství (2022) 

6,5/10. Mírné zklamání. Sam Raimi je ve výsledku hodně cítit a to mi udělalo velkou radost. Po delší době MCU produkt, který sice trpí typickou nemocí všech Marvelovek ale zároveň v něm prokazatelně cítíte autorskou stopu a jasnou vizi. Bez Raimiho šíleností alá Evil Dead (edit, kamera či zvukový efekty) by film byl sotva poloviční a je fakt dobře, že se mohl osobitě vyřádit a dát dvojce Strangea nějaký rukopis - který se pekelně dobře promítá do hororovějších elementů a švihnutějšího vizuálního kabátku. Problém nastává ve scénáři a nedotaženosti příběhových motivů, které nemají pevné základy, opodstatnění a vlastně se člověk ne a ne napojit na cokoliv, co hrdinové řeší. Stopáž je na takhle ambiciózní téma extrémně krátká - díky tomu hektická a prakticky není čas na nic víc, než hromadu atrakcí, zásadních posunů v ději a pár charakterových oblouků a příjemných překvápek. A je to fakt škoda. Mít k dobru dalších cca 30 minut, možnost se daleko hlouběji ponořit do variant vesmíru a postav a kdo ví... mohl z toho být vyloženě parádní komiksový film. Takhle to "ZASE" zůstává někde v půli cestě... ale díky Raimimu druhý Strange tahá za o něco silnější notu. Aspoň tak.

plakát

Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství (2022) 

4,5/10. Nerozumím, jak kdysi neuvěřitelně přitažlivý svět může nyní působit tak nudně, nezajímavě, sterilně a bez nápadů. Věci se dějí zcela nahodile a mnohdy bez vysvětlení, skvělý herci vypouštějí prázdné fráze, velkolepých záběrů je poskromnu a značka definitivně ztrácí půdu pod nohama a přichází o své kouzlo. Jeden z nejodfláknutějších blockbusterů poslední doby. Výhoda oproti dvojce? Má to rychlejší tempo, o něco lepší strukturu s dramaturgií a alespoň jedno zvíře opodstatňuje důvod, proč se tahle série nezbavila svého názvu. Jinak by ale bylo daleko lepší, kdyby Mlok dostal vlastní příběhy a tohle se definitivně trhlo jinou cestou. Smutný. Fakt smutný, protože základy jsou výborný.

plakát

Ježek Sonic 2 (2022) 

7,5/10. Tak tohle je dámy a pánové naprosto perfektní ukázka toho, jak udělat moderní rodinný biják, který kloubí jak herní kořeny, tak blockbusterové měřítko s pop kulturní dávkou referencí a skvělou zábavu pro všechny věkové kategorie. Kurdefix! To je tak osvěžující a přitom neuvěřitelně nostalgická trefa do modrého! Tvůrci si u pokračování byli očividně ještě jistější v kramflecích a předkládají ve všech ohledech nadupanější střelu, která těží ze silných stránek jedničky a přitom velmi šikovně rozvíjí Sonicův svět do budoucích příběhů. Na rozdíl od jiných pokračování však modrý ježura sebejistě stojí na vlastních nohou a působí uceleně a plnohodnotně. Kromě skvělých nováčků (Tails i Knuckles sympaticky mění dynamiku celého příběhu) si film opět krade pro sebe božský Jim Carrey a jeho Dr. Robotnik, jenž oproti minulé eskapádě nabral na šílenosti, živelnosti a jeho kadence hlášek je naprosto neuvěřitelná a přitom skvostně trefná. Miluju jak kloubí dvojsmysly, slovní hříčky, dospělácké narážky a celkově... miluju Jima za to, jak si to užívá a jak mě vrací do devadesátek. Kdyby ta první hodina nebyla tak nabušená, tak jdu se známkou ještě výš... ale druhá hoďka bohužel ztrácí tah na branku a delší stopáž se přeci jen projevila. Přesto... velice, ale fakt VELICE podařená zábava pro celou rodinu! A těch je jako šafránu!