Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Akční
  • Dokumentární

Oblíbené filmy (10)

Matrix

Matrix (1999)

Matrix není trilogie. Matrix je jen jeden (+ dva ubohé pokusy vyždímat z jeho jména více peněz). Akční filmy ani thrillery už delší dobu nevyhledávám, ale k tomuhle mistrovskému dílu se jednou za čas vždycky rád vrátím. Tento film je totiž narozdíl od svých rádoby nástupců nejen přehlídkou fascinujících vizuálních efektů, ale především tak úchvatnou symbolikou světa, ve kterém dnes žije většina západní civilizace, až mě překvapuje, že ho ještě nikdo nezakázal... Edit: 20 let od vzniku, asi 20. shlédnutí - mrzí mě, že nemůžu přidat šestou hvězdu - tenhle film nemá chybu (s odstupem času lehce úsměvná choreografie některých bojových scén je stále víc než bohatě vyvážena myšlenkovým přesahem i řemeslnou dokonalostí 99 % tohoto snímku).

Svět podle Prota

Svět podle Prota (2001)

Takových filmů víc... Kevin Spacey mě zaujal poprvé v Americké kráse. Tady mi jen potvrdil, že je opravdu vynikající herec a navíc často figuruje ve filmech, které jsou mi myšlenkově velmi blízké. Pohled "mimozemšťana" na stupiditu lidské rasy mi mluvil opravdu z duše. Navíc příběh navzdory své poměrné jednoduchosti rozhodně nejednou překvapí. Naprosto nechápu, že tady tolik lidí nadává na druhou polovinu a vidí v ní kvalitativní propad - ano, ona je trochu jiná - možná o něco temnější, ale podle mě je dokonale soudržná s polovinou první - než jsem přišel do této diskuze, nikdy jsem si při sledování K-Paxu (a že jich už pár bylo ;) ) žádný "přechod do druhé poloviny" neuvědomoval. Atmosféra tohoto filmu mě vždycky plynule unáší od první do poslední minuty. K tomu jeden z mých oblíbených soundtracků (z úvodní skladby "Grand Central" znám zpaměti každý tón)... Není co dodat :)

Ashes and Snow

Ashes and Snow (2005)

Balzám na uštvanou duši moderního člověka... Už dlouho mě nic tak nepohltilo. Téměř každý okamžik filmu je nádherná fotografie... Navíc v pohybu (i když většinou velmi pomalém, což je jedině dobře) a za doprovodu krásné hudby... Kromě toho se jedná o naléhavou připomínku, čím jsme a co v sobě v dnešním světě systematicky zabíjíme (tak to aspoň cítím já, protože tento film žádné soudy nevynáší). Čistokrevná filmová meditace.

Forrest Gump

Forrest Gump (1994)

Kdybyste se mě zeptali, co je to "dokonalý film", odpovím vám Forrest Gump. Skvělé herecké výkony, precizní řemeslná práce režiséra i všech ostatních, děj plný zvratů a silných momentů, důstojný závěr... Mimochodem, četl jsem i knihu (i když až po shlédnutí filmu) a přestože jsem se u ní výborně bavil, výjimečně blahořečím tvůrcům, že se jí přesně nedrželi a v podstatě zfilmovali jen její první polovinu (a přidali vlastní závěr), díky čemuž zůstává Forrest Gump "neuvěřitelným příběhem, který se přesto mohl stát" (zatímco Forrest v knize se stihne stát ještě mj. zápasníkem wrestlingu, kosmonautem atd. - což mě bavilo číst, ale ve filmu by to asi už úplně nefungovalo).

Samotáři

Samotáři (2000)

Jeden z mých nejoblíbenějších filmů vůbec. Perfektní směs humoru, satiry na podivnost našeho chování (Naprosto nesouhlasím s tvrzením, že to nevychází z reality - právě naopak - když se podívám kolem sebe, je to zásah do černého - samozřejmě pokud jste schopni pochopit menší nadsázku.) a pod tím vším správná dávka melancholie. Viděl jsem už mockrát a vím, že ještě mockrát uvidím... :)

Obecná škola

Obecná škola (1991)

Pro mě jeden z vůbec nejlepších českých filmů. Uvěřitelné postavy, příjemně nenásilný humor, skvělí herci a jedinečná atmosféra... Smekám! :) "Kde jsou mé blatníky...?!" :)

Americká krása

Americká krása (1999)

Jeden z filmů, které mě opravdu dostaly. Výborná satira, sbírka důverně známých pocitů a spousta důvodů k zamyšlení... Dnes je první den zbytku vašeho života.

Amélie z Montmartru

Amélie z Montmartru (2001)

Film a umělecké dílo v jednom... Perfektní obsazení, nádherná hudba (jeden z mých nejoblíbenějších soundtracků vůbec), bezchybná režie a kamera, radost z krásně banálních věcí... Nic než filmová poezie :)

Život je zázrak

Život je zázrak (2004)

Válka jako všední každodennost, dilema "láska versus rodina", neotřelé prostředí, svérázný humor, vynikající výkony neokoukaných, sympatických herců, skvělá hudba, výborná práce s kamerou a nenapodobitelná atmosféra. Co víc ještě může člověk od filmu chtít? Hollywood se může jít zahrabat... :)