Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Recenze (1 196)

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Pokud jste nečetli knihy a líbila se vám jednička, běžte a těšte se na film roku. Já jako hardcore fanda předlohy ale musím trochu rýpat :) Došlo totiž na nevyhnutelné a Villeneuve musel začít škrtat. Knižní Duna se prostě v plném rozsahu zfilmovat nedá. Naštěstí, na rozdíl třeba od Lynche, měl jasnou vizi, a dokázal z Duny udělat komornější a akčnější záležitost, která funguje a příběh přitom příliš netrpí. Absence komplexnějšího world-buildingu ale bohužel zabolela hlavně na konci filmu. Tam, kde knižní Paul Atreides konečně odhalí čtenáři rozsah svojí vize, a spustí promyšlený galaktický šach-mat, filmový Paul doklopýtá do cíle výrazně chaotičtěji. A hlavně, tam kde Frank Herbert majestátně ukončuje své dílo (a později jen neochotně navazuje neplánovaným pokračováním), Villeneuve se ani nezastaví, a hned plynule přechází do budoucího třetího dílu. Škoda, bez výraznějšího zakončení Duna 2 na plné hodnocení bohužel nemá. 80 %

plakát

Star Trek: Picard (2020) (seriál) 

První řada: Starý Picard, jedno či dvě camea ze starých seriálů, nový příběh, co moc nesedí do ST univerza. Druhá řada: Tak zkusíme z cameí udělat hlavní postavy, přidáme víc fan-service, a trochu klasičtější příběh? Třetí řada: Screw it, berem všechny postavy ze starých seriálů! Next Generation, Voyager, Deep Space 9... A původní lodě. A záporáky. A zápletky. A názvy epizod. Nic nového! The Last Generation! Hergot, jaktože taková pitomost funguje? :D

plakát

Flash (2023) 

DCEU nejdřív zkusilo neúspěšně okopírovat Nolanovskou temnotu, pak barvičky z prvních Avengers, a nakonec se spokojilo s kopií MCU fáze 4, a až tady dostali stejný výsledek jako Marvel. Tedy nemastný neslaný průměr, s kupou nekvalitního CGI, děravým přběhem plným woke postaviček, nesnesitelným hlavním hrdinou a tunou zbytečných cameí z minulých filmů. Navíc úspěšně zjistili, co je úchylnější než Ezra Miller. Tři Ezrové najednou! Uf. Aspoň že tím DCEU definitivně zabili, 4 různí batmanové a 4 supermanové během 2 filmů už je trochu moc i na mě.

plakát

Strážci Galaxie: Volume 3 (2023) 

Nad průměrem díky Rocketovým flashbackům, zbytek je totální MEH. Rutina. Další nálož barviček, vtípků, CGI akce, pár nových barevných hrdinů a záporáků, ze kterých budou fajn hračky na prodej. Jen kdyby těch postav už nebylo tak moc, nebo aspoň nebyly (pro účely příběhu) tak naprosto zaměnitelné... Natočené je to jako vždy precizně, akce zábavná, muzika šlape, ale už by to chtělo něco nového. Nebo delší pauzu.

plakát

Vlkodlak: Noční lovec (2022) (TV film) 

MCU už fakt neví co by... Werevolf je relativně zábavná jednohubka, s prapodivnou stopáží, která se nemůže rozhodnout, jestli je zábavným hororovým béčkem, nebo akční marvelovkou, ale nakonec to jakž takž funguje. Rozhodně lepší než většina poslední MCU tvorby (She-Hulk, Moon Knight, I Am Groot?). A je to režijní debut skladatele Giacchina? Na prvotinu dost dobrý.

plakát

Zaklínač: Pokrevní pouto (2022) (seriál) 

Vezměte úspěšný seriál o Zaklínači. Odeberte zaklínače. Odstraňte známé herce, známé lokace a známé období. Poetika a kvalitní příběh od Sapkowského taky musí pryč, včetně celé bohaté historie jeho univerza. A dokonce i rozpočet na kvalitní CGI. A na místě kvalitního seriálu vám zbyde jen Netflixová hyperdiverzita. Takže se můžeme jen smát, že "krásní štíhlí elfové" jsou teď tlusté černošky, staré číňanky a namakaní gayové s plnovousy. Jen teda koukat se na to nedá. Naštěstí to má jen 4 díly.

plakát

Black Adam (2022) 

Poctivé budování univerza u DC moc nezafungovalo - Superman, Batman, pak týmovka, a nic z toho. Tak zkusili přeskočit pár fází, a vzali to ve stylu pejska a kočičky. V jednom filmu se představí antihrdina, čarodějové, alternativní tým z míň známých superhrdinů, apokalyptický superpadouch z mytologie, lehký crossover do Suicide Squad, a v obligátní potitulkovce cameo z Justice League. A nic z toho nefunguje. Jedna hvězda za Brosnanova Doctora Fate, u kterého se jediného podařilo napodobit MCU. Aspoň tedy v tom, že už ho znovu neuvidíme. DC is dead.

plakát

Rod Draka - Série 1 (2022) (série) 

Ač jde o prequel, produkčně plynule navazuje na poslední řady Game of Thrones. Stejné kulisy, stejně bombastický rozpočet, od kostýmů po CGI totální vizuální žraso. Ale taky stejné nešvary. Uspěchaný příběh, odfláklé postavy, scény černé tak, že si můžu jen domýšlet, oč tam 5 minut šlo... A když k tomu připočtu slušnou řádku stejně-se-jmenujících postav, navíc po pár epizodách měnících obsazení, je z toho na první půlku sezóny solidní bordel, ve kterém se navíc v podstatě vůbec nic neděje (kromě nešikovného manévrování všech postav do startovních pozic). Celou sezónu tak zachraňují poslední dvě epizody, kdy se konečně děj trochu rozhýbe. Na druhou sezónu by tedy naopak měla zbýt jen samá akce a žádný pořádný děj, nicméně s tímhle přístupem to asi bude ta lepší varianta. 50 %

plakát

She-Hulk: Neuvěřitelná právnička (2022) (seriál) 

Uffff... Celá sezóna byla chaotická, místy přiblblá, nejistá si svým vlastním žánrem, ale aspoň jakž takž někam směřovala. Nakonec se ale evidentně scénáristi zahnali do kouta natolik, že poslední díl tohle všechno zahazuje, a snaží se prolomením čtvrté stěny předstírat, že takhle pitomé to vlastně bylo schválně. A tenhle prů**r na závěr se snaží jen děsivým chaosem maskovat, že se v celé sezóně vlastně vůbec nic nestalo. Ani komiksová akce, ani právničina, nic. Jediné, co stojí za zmínku, je diskreditace postav Daredevila, Abomination i Wonga. I na čtvrtou fázi MCU je tohle fakt slabota. Pískej konec.

plakát

Thor: Láska jako hrom (2022) 

Recyklace přesně ve stylu MCU fáze 4. Vtip s Mattem Damonem? Znovu a delší. Camea? Víc. Nová zbraň pro Thora, nový držitel kladiva? Zas a znovu. Boj do rytmu Guns'n'Roses? Víc, víc, víc. Jasně, celé je to precizně zpracované, CGI boží, akce šlape... Ale ve finále Thora drží nad průměrem jen naprosto geniální Christian Bale. A toho, přesně podle tradice kvalitních Marvel záporáků, už znovu neuvidíme. Škoda. 55 %.

Ovládací panel
8 bodů