Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (62)

plakát

EOS: Příběhy umění z Tokia (2023) 

Pokud vás zajímá umění a navrch máte rádi japonskou kulturu, tohle je pro vás. Hezky zpracovaný průvodce výstavou, který dává díla do kontextu. Např. mě zaujalo, že do příchodu západní kultury Japonci nerozlišovali mezi řemeslem a uměním. Měli pro to jen jedno slovo. Líbili se mi hlavně současní mladí umělci. Historický exkurz byl sice také zajímavý, ale živé umění je přece jen mému srdci bližší.

plakát

Bod obnovy (2023) 

Za ty peníze, co to stálo (45 milionů), to rozhodně není špatný, Vizuál i atmoška na český film nevídaný. Tím to ale tak nějak končí. Herecké výkony slabé, hlavní protagonistka sympatická, ale za film vystřídala asi dva výrazy. Tak nějak všichni vypadali, že neumí moc hrát. Chybělo lepší režisérské vedení. Celkově je to taková průměrná detektivka vykrádajici nejrůznější cyberpunková díla. Trpělo to klasickými nedostatky českých filmů, slabý scénář, dialogy šustící papírem, nelogické chování postav, předvídatelnost děje. Ale za snahu natočit něco, co se u nás moc často nedělá, a ty efekty dávám hvězdu navíc.

plakát

Batman (2022) 

Nemůžu říct, že by se mi to vyloženě nelíbilo, atmošku to mělo, herecký výkony fajn, Pattinson na svoje poměry celkem mile překvapil, chemie mezi ním a Zoe Kravitz fungovala, ale... *BACHA SPOILERY* Snažilo se to být děsně temný, ale měl sem pocit, že být to trochu temnější, koukám už jen na černý plátno. Když si člověk odmysli celej ten batmanovskej háv, tak to byla taková detektivka, kde se dva vyšetřovatelé snažili přijít na kloub velkýmu spiknutí. Možná kdyby to v tyhle fázi skončilo, nemusel to být takovej propadák. Nicméně muselo následovat úplně nesmyslný finále, kdy hlavní padouch vymyslí masterplan, jak nahnat lidi v Gothamu na jedno místo, kde je jeho věrní zlikvidují. Když začaly vybuchovat ty hráze, říkal sem si, škoda, že v Gothamu nemají nějaký mrakodrapy, kam by se ti lidi mohli schovat do vyšších pater... Oh, wait. OK, tak třeba ta hala, kam se měli všichni nahrnout, aby se zachránili, je někde na vyvýšenym místě. Když sem pak na konci viděl, jak je na stejný úrovni, jak ty okolní mrakodrapy a navíc je postavená tak, že se z toho stala mísa, kam se nahrnula zaplavova vlna, říkal sem si, že to už si ze mě někdo dělá prdel. Nelogičností tam bylo víc, třeba ten pohřeb, kdy do střežený budovy davem lidi po prudkých schodech projede hladce SUV... Ale tohle byla přímo urážka divákovy inteligence. Zlatej Dark Knight. Ty okatý narážky na pokračování s Jokerem a Pinguinem to už jen završily. K tomu za mě nesmyslně dlouhá stopáž. Kdy sem se po dvou hodinách díval, kdy už bude konec. Za mě za ty prachy zklamání. Mělo to na víc. Udělali z toho pěknej, ale průměrnej film.

plakát

Duna (2021) 

Jako fanda knižní série jsem hořel nedočkavostí, skoro dva roky napínání kvůli covidu tomu taky nepřidaly. A nebyl jsem zklamán. Neobdržel jsem úplně to, co jsem čekal, ale líbilo se velmi. Skvěle obsazené postavy, Rebecca Ferguson byla prostě úžasná a Momoa, kterého uplně nemusím, předvedl svou asi nejsympatičtější postavu. Krásný vizuál, úžasná muzika. Za mnoho let jeden z nej filmových zážitků. Po marvelovkach je fajn vidět blockbuster, kterej necílí na děcka. Někomu možná nebude vyhovovat trochu pomalejší tempo, ale já naopak jako znalec knížek mě chvílemi pocit, že to berou až moc hopem. Ale nedocházel jsem určitě s pocitem, že mi tam něco chybí. Parádní zážitek, ale aby si to člověk doopravdy vychutnal, je nutno to vidět v kině, tohle je prostě film pro velký plátna. Denis Villeneuve opět nezklamal.

plakát

Sviňa (2020) 

Nepochopil jsem, v čem přesně má spočívat přidaná hodnota toho filmu. Člověk obeznámený s okolnostmi zavraždění Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové tam celkem rychle pozná, koho pseudofiktivni postavy mají predstavovat. Scénář psaný podle článku z internetu, žádnej pokus nějak to autorsky uchopit, nabídnout cokoliv překvapivého, ukázat jiný úhel pohledu. Sledoval jsem to tak na půl oka, protože to bylo šíleně předvídatelné. Úplně blbé to nebylo, ale celkově spíše zklamání.

plakát

Jednou skautem - navždy skautem (2019) (TV film) 

Film od skatů, o skautech, pro skauty. To byl můj pocit. Jako skauta mě to samozřejmě pohladilo na duši. Hlavně účast Jiřího Navrátila a Jíry Stránského, dvou velkých skautských osobností a chlapů s nezlomným charakterem, kteří už ani jeden nejsou bohužel mezi námi, mi udělala velkou radost. Odjezd na výpravu, svojsikův závod, tábory, sliby, služba, setkávání s kamarády, s přírodou, s historií. Tyto a mnohé další situace, které jsou nám skautům tak důvěrně známy, byly zobrazeny přirozeně a nevtiravě, jako by se jich člověk sám účastnil. Je jasné, že film bude fungovat směrem dovnitř hnutí. Bude to ale fungovat i směrem z hnutí ven? To už si troufnu pochybovat. Člověk, co o skautingu nic moc neví, si z dokumentu odnese jen takový neurčitý dojem, že skauti jsou ti usměvaví lidé v krojích, co se snaží být hodní a pomáhat. Doufal jsem v trošku víc. Ale třeba to nebylo záměrem.

plakát

Premiér (2019) (seriál) odpad!

Tak si to srhňme, premiér v podání Jaromíra Soukupa je samolibý slaboduchý křupan, trpící samomluvou a mluvící o sobě v množném čísle. Má neodolatelnou touhu všechny poučovat a pronášet patetické proslovy před kýmkoliv, kdo je po ruce, když zrovna po ruce nikdo není, přednese ho sám před sebou. Scénář vypadá, jak kdyby jej psala prodavačka z vesnické samoobsluhy, protože ta si asi tak nějak práci premiéra představuje. Ostatní postavy působí dojmem, že jsou mentálně retardované, určitě se jedná o zaměr, protože kdokoliv jiný by vypadal vedle Jaromíra Soukupa inteligentněji. Vtipné to není ani trochu, je to spíš taková sonda do psychiky hlavního protagonisty a člověk se směje jen tomu, jakej je to debil a duševní mrzák. Že to celé nedává smysl a nikdo tam neumí hrát, ten zmar ještě umocňuje. To není ani na úrovni ochotnického divadla, něco podobného člověk uvidí maximálně někde na školní besidce.

plakát

Tísňové volání (2018) 

Mám rád minimalistické filmy, trochu mi to připomnělo Locke, kde se taky jen telefonuje. Tohle se mi velmi líbilo atmosférou. Byly chvíle, kdy jsem se přistihl, že skoro nedýchám. Co působilo místy rušivě, byly některé nelogičnosti a až příliš labilní hlavní hrdina. Prostě bych od policisty na dispečinku tísňové linky čekal trochu větší profesionalitu. Nicméně chápu, že aby bylo co hrát, nějaké emoce tam být musely. Ale celkově jsem si to užil, necelá hodinka a půl byla tak akorát a utekla jako voda. Za mě povedený film s pár chybkami, které se až na jednu (viz dále) dají odpustit. !!Následuje SPOILER!! Chyba, co mě asi nejvíc praštila do očí, byla skutečnost, že Asger sice nakonec zjistil, co se stalo, ale nikomu ze svých kolegů to neoznámil, ani nezrušil pátrání po dodávce, sbalil se a šel domů. Tohle už mi přišlo opravdu za hranou realističnosti i pro laika.

plakát

Kouzelník Žito (2018) (TV film) odpad!

Trochu mi to připomnělo film Idiocracy, akorát tady byli debilní úplně všichni, včetně hlavního hrdiny.

plakát

Šílený svět studené války (2015) (seriál) 

Velmi dobrá dokumentární série. Potěší jistě každého, koho zajímají moderní dějiny. Pro mě osobně bylo zajímavé zjištění, kolik událostí a konfliktů z té doby mi úplně uniklo. Nemohu souhlasit s hodnocením Napalm.Death. Studená válka byla konfliktem mezi západní demokracií a komunistickou totalitou. Samozřejmě na obou stranách se nehrálo fér, úmysly Američanů nebyly často čisté, válka se ale nedá vést v rukavičkách a autoři dokumentu to myslím celkem dobře ukázali. To ale nic nemění na tom, že nakonec zvítězila ta správná strana. Popírat to je chorý fanatismus. Zpochybňuje snad někdo boj spojenců proti fašismu, kvůli bombardování civilního obyvatelstva? Prostředky byly nečisté na obou stranách. Nic to ale nemění na tom, že Sovětský svaz byl říší zla, která zahubila miliony vlastních obyvatel a utiskovala národy v půlce Evropy. Je dobře, že zanikl