Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krátkometrážní
  • Animovaný

Recenze (1 338)

plakát

Americký gangster (2007) 

Silně nadprůměrná gangsterka, ve které mi ale vadila jedna celkem podstatná věc. Jde o to, že mi neseděl ani Denzel Washington do role vůdce drogové mafie ani Russell Crowe do role neúplatného policajta. Jinak ale paráda. Film je schopen zvládnout tříhodinovou stopáž a vůbec nenudí, příběh má grády i napětí. O přínosu Ridleyho Scotta netřeba pochybovat, ač mě zprvu překvapilo, když jsem v kolonce režisér viděl jeho jméno. Dobrý zážitek, ale stejně tak se v rámci žánru najdou i větší pecky.

plakát

Americký sniper (2014) 

Překvapivě dobré. Dost jsem se bál zbytečně přehnané oslavy USA, jejich patriotismu a obdivu vůči všemu vojenskému, ale z tohoto filmu na mě nic takového nevyzařovalo, ba naopak. Chris Kyle je sice zobrazen jako profesionální voják se vším všudy, ale díky neustálému důrazu na život v civilu působila jeho postava lidsky a postupně si získávala moje sympatie. Záběry z bojišť navíc působí nesmírně autenticky a nudných pasáží je naprosté minimum. K plnému počtu tomu ještě něco málo chybí, ale jinak naprostá spokojenost.

plakát

Američan (2010) 

Mě to zklamalo. Čekal jsem nelítostného Clooneyho v padnoucím obleku s pistolí s tlumičem, jak chodí po světě a střílí všechno kolem. Místo toho jsem ale viděl nudný, pomalý a klidný snímek, který bych tipoval spíše na francouzskou než americkou produkci. Ale chápu, že takový snímek někteří uživatelé ocení.

plakát

Anděl Páně (2005) 

Prostá moderní pohádka, která postrádá kouzlo starších klasik. Což mě docela mrzí, když recenze i doporučení mého okolí slibovaly opak. Trojan vcelku baví (mnohé hlášky šly však mimo mě), ostatní herci spíše nevýrazní, výprava působí vyloženě slabě. Největší slabinou byl ale děj, který místy nedával smysl (což ještě lze v rámci žánru prominout) a hlavně bohužel nebyl ničím zajímavý. Druhému dílu počas některých z dalších Vánoc rád dám ještě šanci, ale potřebu vracet se k jedničce zřejmě mít jen tak nebudu.

plakát

Anelka: Nepochopený střelec (2020) 

Nejsem fanouškem Anelky, nikdy jsem nebyl, sportovní dokumenty mě ale většinou baví a chtěl jsem dát proto šanci i tomuto. Bohužel se mi nelíbilo, jak byl pojat. Anelka se sám staví do role nepochopeného poloboha, kterému po celou kariéru pořád někdo ubližoval. V některých chvílích tomu tak opravdu asi bylo, ale trocha pokory a sebereflexe, kor s odstupem času, by opravdu neuškodila. Jedna věc je, že měl místy smůlu na lidi a občas si postavil hlavu zcela právem, ale kdyby se sem tam zachoval profesionálněji a dodržoval, co se po něm chce, mohl být také někde úplně jinde. Nejzajímavější z tohoto počinu byl jednoznačně pohled do zákulisí celé aféry z mistrovství světa 2010, kterou mám ještě v živé paměti. Celkově ale bohužel podprůměrný dokument s mizivou vypovídající hodnotou.

plakát

Anna a král (1999) 

Výlet amerických filmařů za východní kulturou nedopadl vůbec špatně. Natočené velkolepě, po vizuální stránce nádherné. Ono by to i celkově působilo dobře, ale je to prostě moc dlouhé. Ke konci jsem usínal a dokoukal jenom z povinnosti.

plakát

Anna Karenina (2012) 

Anna Karenina rozhodně nepatří mezi má oblíbená díla, co se ruské literatury týče, navíc mám obecně za to, že se více hodí na divadelní prkna než filmová plátna. A ani toto dílo na tom nic nemění. Wrightovo provedení mi ze začátku připadalo trochu jako parodie, ale na jeho styl jsem si postupem času zvykl. Velkým (a poměrně nečekaným) mínusem pro mě byla angličtina (k takovému dílu mi absolutně neseděla), ale ještě horší byly občasné dialogy v ruštině a francouzštině. Největším problémem ale zůstává fakt, že je to zdlouhavé, nudné a měl jsem skutečně problém u toho během těch dvou hodin neusnout. Snad jediné, co jsem ochoten vyzdvihnout je obsazení Keiry Knightley, ale na víc než 2* to nestačí. Jsem tak rád, že jsem na tohle nešel do kina, ač jsem se dlouho chystal i těšil.

plakát

Annie Hallová (1977) 

Velmi inteligentní film se zajímavým stylem vyprávění, ale mě to prostě nebavilo. Možná jsem na to moc mladej a až mi potáhne na 40, tak to bude můj oblíbený film (ne, ani tomu nevěřim), ale teď to ani nehrozí. Neříkám, že by to byl propadák, ale když u hodinu a půl dlouhého filmu netrpělivě očekáváte konec, je něco špatně. Co bylo špatně tady? Celé se to vleklo, inteligentní řeči byly místy dost zbytečné a nadměrná snaha něco divákovi sdělit výrazně zastínila samotný film. Navíc přestože ho jako režiséra uznávám, jako herec mi Allen vůbec nesedí.

plakát

Anthropoid (2016) 

Skutečnost, že se stěžejní příběhy z českých dějin stále točí i za hranicemi, mě opravdu těší. O dost méně jsem rád, když se historická fakta pro účely filmu překopávají a celý herecký ansámbl mluví s prapodivným přízvukem. Mírné úpravy příběhu ve výsledku nevadí až tolik, přece jen to není dokument, ale ona česko-anglická mluva trhá uši od začátku do konce. Anthropoid navíc hlavně na začátku působí dost povrchně - do samotného atentátu jsem měl pocit, že se dívám na romantické drama o dvou Britech, kteří přijeli do Prahy najít životní lásku. Samotné provedení operace a následná dohra v kostele jsou zpracovány velice kvalitně a i když je příběh známý, závěr dokáže vyvolat emoce.

plakát

Antikiller (2002) 

Na Antikillerovi je snad až příliš znát, že je z ruské produkce. A s tím jsou spojeny jak plusy, tak nedostatky. Na jednu stranu zvládá velmi autenticky přenést drsnost a nelítostnost ruského podsvětí, na tu druhou ale poměrně směšným způsobem (bláznivý gang). Trochu mi také vadilo, že jsem poměrně dlouho nemohl určit význam jednotlivých postav, ale třeba je to pouze mnou. Co naopak oceňuju jsou solidní akční scény a zajímavá kamera. Celkově lepší 3*.