Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krátkometrážní
  • Animovaný

Recenze (1 338)

plakát

Teorie všeho (2014) 

Životní příběh o tom, jak se ze zdánlivě beznadějné situace dá vytěžit opravdu maximum. A musím říct, že jsem měl zpočátku velké obavy z toho, že kvůli tomu bude film pouhou přeslazenou a ubrečenou snahou o Oscary. Tohle zpracování mi však sedlo na výbornou. V první řadě chci pochválit herecké výkony - ať už v nesmírně příjemné poloze hrající Felicity Jones, či čerstvě zlatou soškou oceněného Redmaynea (a třeba říct, že naprosto zaslouženě). Zdaleka to ale není jenom o nich - vynikající je i hudba, překvapivě mě bavily romantické pasáže a co oceňuju nejvíce - ani na chvíli jsem se nenudil. A to se mi u filmových životopisů stává málokdy. Jediná letošní oscarová pětihvězda.

plakát

Na Hromnice o den více (1993) 

Je jen málo filmů, které by mě hned na první zhlédnutí chytly jako tento. Bill Murray je zde skutečně výborný a jeho postavě ve snaze o získání srdce Andie MacDowell (v nesmírně příjemné roli) prostě nelze nefandit. Děj nabízí kvantum humorných situací a vybízí k zamyšlení, což přesně od komedie s časovou smyčkou očekávám. Tohle si určitě v budoucnu milerád zopakuju.

plakát

Pes Baskervillský (1959) 

Nesmírně povedená adaptace legendárního příběhu pod taktovkou Hammer Film Productions. Močály v okolí baskervilleského panství jsou společně s mlhou jako obvykle zdrojem vynikající atmosféry, která je zde navíc podtržena dobrými hereckými výkony a dokonalým ,,ďábelským" psem (fakt se mi moc líbilo, jak si s ním tvůrci vyhráli). Není zde nic zbytečně přehnaného, pouze napětí a detektivní práce - a přesně takhle mám příběhy Sherlocka Holmese rád. Skvělý film.

plakát

Interstellar (2014) 

Interstellar je filmem, na který jsem se letos těšil suverénně nejvíce. Když jsem tak vyrážel do kina na půlnoční premiéru, dost jsem se obával, že má očekávání naplněna nebudou. A první polovina tomu skutečně nasvědčovala. Neřadím se k těm, kteří nový Nolanův počin hltali od samého začátku. V úvodní části jsem měl naopak pocit, že to zůstává malinko za očekáváním. Jakmile se ale děj přesouvá mimo Zemi, dostává film absolutně jiný rozměr. McConaughey hraje jako o život, ze záběrů z vesmíru za absolutního ticha solidně mrazí v zádech, neustálé střídání dějových linií udržuje tempo a všechno podtrhuje Zimmerova hudba. A do toho v naprosto pravou chvíli přichází momenty, ze kterých jednoduše padá čelist. Závěrečná půlhodina je tak ultimátním zážitkem. Očekávání takřka do puntíku naplněna. Nolan opět potvrzuje, že je v současnosti režisérem číslo jedna a mě nezbývá než se těšit na jeho další díla. ,,Murphy's law doesn't mean that something bad will happen. It means that whatever can happen, will happen."

plakát

Co jsme komu udělali? (2014) 

Komedie o kulturních rozdílech, stereotypech a neshodách - kdo jiný než Francouzi může s něčím takovým uspět? Od začátku do samotného konce nesmírně zábavná a odlehčená jízda, s příjemnou hereckou sestavou, spoustou humorných scén a ve výsledku i pěkným poselstvím. Přitom to působí nenuceně, vtipy nepřekračují meze přijatelnosti a ani konec, kterého jsem se skutečně obával nekazí celkový dojem. Jednoznačných 5* to sice není, ale vzhledem k tomu, že jsem se skoro celých 97 minut v kině řehtal smíchy, jinak hodnotit nemohu.

plakát

Zmizelá (2014) 

Když jsem si cestou do kina říkal, že jsem pěkných pár týdnů neviděl opravdu zajímavý film, vůbec jsem nečekal, jak moc mi to čekání na něco pořádného právě Gone Girl vynahradí. Fincherův nový snímek totiž nejenže přišel ve správnou chvíli, ale směle se zařadil mezi nejlepší režisérovy filmy. Už tajemný začátek jasně naznačil, jakým směrem se to celé bude vyvíjet a v podobném duchu se nese celý precizně vyprávěný příběh.Celkový dojem pozvedají i přesvědčivé herecké výkony (Rosamund Pike vysloveně úžasná), perfektně padnoucí hudba a hlavně všudypřítomný moment překvapení. Pro mě zatím film roku, kterému budu na únorových Oscarech rozhodně držet palce (věřím, že nominace přinejmenším za scénář a herečku v hlavní roli ho neminou).

plakát

Na hraně zítřka (2014) 

Narazili jste někdy na hru, kde by vám jednotlivé úrovně dělaly takové problémy, že je hrajete dlouhé hodiny dokola znova? Tom Cruise se právě do takové hry dostal. S každým nezdarem se objevuje na stejném místě, ve chvíli, kdy už to začíná vypadat zoufale však přichází na pomoc naprosto úžasná Emily Blunt. I tak je cesta nesmírně trnitá, o to větší zábavou ale celý film je. Takhle vyladěnou akci jsem už roky neviděl a mezi blockbustery posledních let je tohle můj jasný favorit. Jeden z mála akčních filmů, který nepůsobí hloupě a bezmyšlenkovitě. Bravo! P.S. Moje první návštěva ČSFD sálu na Andělu a hned pětihvězdičkový zážitek :)

plakát

Nelítostný souboj (1995) 

Ve chvíli, kdy naběhly závěrečné titulky jsem začal přemýšlet, kdy jsem viděl lepší krimi o souboji dvou protilehlých světů. A po nějaké době jsem byl nucen to vzdát. Tady totiž platí, že se všechno sešlo tak, jak mělo. Od výborného scénáře, přes fenomenální ústřední dvojici, kde je takřka nemožné si vybrat, komu fandit, až po jeden z nejlepších filmových závěrů, co jsem měl zatím možnost vidět. Delší stopáž tvůrci dokonale zvládli využít k rozvíjení postav, díky čemuž je logické jejich chování i myšlenkové pochody. A to je v rámci žánru nesmírně důležité. Navíc tomu nechybí moment překvapení, výborně se stupňující napětí (ke konci jsem skoro nedýchal) ani silné scény, které se zaryjí do paměti (rozhovor v kavárně či městská přestřelka jsou naprostými vrcholy žánru). Těžko něco vytýkat, od začátku do konce je to fantastická kriminální jízda s atmosférou gangsterky, kdy ani jedna jediná minuta nenudí. Doporučuju! ,,Don't let yourself get attached to anything you are not willing to walk out on in 30 seconds flat if you feel the heat around the corner."

plakát

300: Vzestup říše (2014) 

Epické, opět. Ano, je to vesměs stejné jako první díl, ale proč měnit něco, co tak dobře funguje? Mnozí tu píšou, že je to podruhé nebavilo, u mě to platilo naopak. Rise of an Empire vizuálem (pro mě překvapivě) možná i překonává svého o 8 let staršího předchůdce a jsem tak nesmírně rád, že Murro oproti Snyderovi nic zásadního neměnil. Litry krve, zpomalené detailní záběry, dlouhé pohledy - to vše mezi nelítostné souboje a výborné scény na moři perfektně zapadá a musím uznat, že takhle jsem se v kině nebavil hodně dlouho (pochvalu zaslouží i dokonalé využití 3D). Jedinou výtku mám k tomu, že Sullivan Stapleton na podobnou roli poněkud postrádá charisma, ale díky dokonalé Evě Green, výbornému tempu a epickému soundtracku tuhle maličkost s chutí přehlédnu. Skvělý zážitek a poměrně velké překvapení. 5*.

plakát

Okolo futbola (2013) 

Jsem nesmírně rád, že se do podobného projektu pustili zrovna Rusové - pozadí jednoho z největších sportovních derby totiž slibovalo slušnou podívanou. Takhle povedený výsledek jsem ale nečekal. Ruský fotbalový Fight Club totiž nabízí nemilosrdný, nepřikrášlený pohled na skupinu fanoušků, kteří nechodí mávat šálou na stadiony. Místo toho preferují setkání na polích a v lesích s obvázanými pěstmi a nenávistí v očích. A i když chovám k tomuto způsobu projevu sportovní přízně značný odpor, tohle jsem si užil. A to nejen díky tomu, že je pro mě fotbal sportem číslo 1. Nesmírně mě bavila rozmanitost hlavních postav, kvalitně zpracované bitky i překvapivě sedící trocha romance. Takhle kvalitní ruské drama už jsem nějakou dobu neviděl, zasloužených 5*. ,,A proč se perete?" - ,,Jak jako proč? Protože musíme!"