Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krátkometrážní
  • Animovaný

Recenze (1 337)

plakát

Kolonie (2015) 

Mrazivé drama, jehož sledování nebylo zrovna příjemné, přesto jsem z plátna nemohl odtrhnout oči. Mohla za to především výborná práce s napětím, které navíc ke konci dokonale graduje, a samozřejmě herecký trojlístek Watson - Brühl - Nyqvist, kde je nutné vyzdvihnout opravdu každého z nich. Jsem velice rád, že Emma s postupem času nechává roli Hermiony minulosti a pomalu se stává jednou z mých nejoblíbenějších hereček. Už dlouho se mi nestalo, abych s nějakou postavou soucítil tak, jako s její Lenou.

plakát

Leviatan (2014) 

To co zprvu vypadalo na dlouhý boj s byrokracií se poměrně rychle a nečekaně mění na ryze rodinné drama. Důraz je přitom kladen na hlavní postavy, jejichž pocity jsou výborně vyjádřeny mnohdy i bez použití slov. Důležitou roli hraje i prostředí chudého ruského severu, které působí dost depresivně samo o sobě a biblické odkazy, které výrazně doplňují pointu celého příběhu. Jako celek je Leviatan kvalitní kritikou společnosti, byrokracie i církve a v tomto ohledu jeden z nejvýraznějších ruských filmů posledních let.

plakát

Dobrák a zlí lidé (1976) 

Filmů o vichystické Francii nenajdeme zrovna mnoho a myslím, že je to škoda. Pokud se totiž povede zvládnout zobrazení kontrastu mezi kolaboranty a odbojáři tak zdatně, jak to v tom snímku předvedl Lelouch, opravdu se je na co dívat. První polovina je sice poněkud nudnější, ale slouží k vytváření kostry pro vynikající závěrečnou čtyřicetiminutovku. Ta pak dokonale graduje a přináší očekávanou pointu. Pochvalu určitě zaslouží i zajímavá hudba a herecké obsazení, kde si především Marlène Jobert získává další a další sympatie každým záběrem. Povedená záležitost, solidní 4*.

plakát

Všechno, co chceš (2015) 

Lepší, než jsem čekal. Absolutely Anything rozhodně není kandidátem na komedii roku a mnohé starší kousky s nálepkou Monty Python jsou určitě kvalitnější, ale musím uznat, že jsem se bavil. Film působí velmi svěžím dojmem a díky solidní porci vtipu a příjemnému hereckému obsazení si ho třeba někdy rád i zopakuji.

plakát

Obchod za rohem (1940) 

,,Psychologically, I'm very confused... But personally, I don't feel bad at all." Všechno je přesně takové, jak jsem si to představoval - kouzelný příběh, příjemné prostředí malého obchůdku, elegance 40. let, skvělé dialogy a v neposlední řadě výborná ústřední dvojice. Dnes již známější americký remake patří k mým srdcovkám, ale přiznám se, že jsem v takto povedený originál ani nedoufal - jednoznačných 5*.

plakát

Vše, co jste kdy chtěli vědět o cestování v čase (2009) 

Mám cestování v čase rád a v úvodní půlhodině to vypadalo, že bych se mohl skutečně bavit. Druhá polovina mi tak zábavná už ale nepřišla. Celkově je to poměrně nápaditá komedie, které by prospělo trochu více vtipu, ale k jednorázovému pobavení to posloužilo velmi dobře.

plakát

Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti (2016) 

Blockbuster bez hlavy a paty. Od samého začátku film působí dojmem několika poslepovaných komiksů, které ani při vyvinutí veškeré snahy nedrží pohromadě. Jakoby se tvůrci snažili využít od všeho trochu a smíchat to do dvouapůlhodinového chaosu, na který se sice hezky kouká, ale zcela postrádá smysl. Nejvíce zarážející je v tomto ohledu naprostá absence logiky chování jednotlivých postav v čele s všudypřítomnou Lois Lane a onen souboj dvou hlavních superhrdinů (plus s ním související Martha). Samozřejmě se najdou i světlé stránky - třeba casting se opravdu povedl a jak Affleck, tak Eisenberg předčili má očekávání. Jinak to ale bohužel za moc nestálo. Ušmudlané 2*.

plakát

Já, Olga Hepnarová (2016) 

Film, který na české poměry působí dost neobvykle. Černobílé zpracování mi překvapivě zcela vyhovovalo a dokonale podtrhlo očekávanou ponurou atmosféru. Naopak místy až tíživě dlouhé statické záběry, opakující se sexuální motiv a takřka nulová práce s vedlejšími postavami jsou aspekty, které mi šly na obtíž. I přes uvedené výtky ale tohle životopisné drama vnímám pozitivně - kdyby se u nás točilo více takových filmů, nadával bych na českou kinematografii o poznání méně. Závěrečné dvacetiminutovce chybí k dokonalosti jen málo a díky ní zvažuji i vyšší hodnocení, ale lepší 3* přece jen mému dojmu odpovídají více.

plakát

Chyťte Cartera (1971) 

Staromódní britská kriminálka, která příliš nezaujala. Úvodní půlhodina vyloženě nudila, samotná cesta za pomstou už je o poznání lepší, ale i tak na mě působila dost zdlouhavě. Chybí tomu nadhled a snad i špetka humoru, průměrné 3*.

plakát

Nesmiřitelní (1992) 

Clint Eastwood nikdy nepatřil k mým oblíbencům a to ani jako herec, ani jako režisér. Unforgiven je bez pochyby jeden z jeho lepších filmů, ale bohužel nenadchl. Nebavily mě dialogy a postava starého kovboje, který ,,už není takový jako dřív" rovněž dvakrát nezaujala. V některých pasážích jsem ale byl opravdu spokojen a díky perfektnímu závěru pod 4* nepůjdu. ,,Get a veil."