Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krátkometrážní
  • Animovaný

Recenze (1 338)

plakát

Avatar: The Way of Water (2022) 

,,The way of water has no beginning and no end. Our hearts beat in the womb of the world. The sea is your home, before your birth and after your death." I po těch letech si stále poměrně dobře pamatuji, jaký wow efekt na mě měl první díl. Tenkrát jsem z kinosálu odcházel s pocitem, že jsem po vizuální stránce působivější film do té doby asi neviděl. Dvojka mě v tomhle ohledu tolik nedostala. Stále je to nádherná podívaná, jen mi připadá, že Cameronův vodní svět není tak podmanivý jako ten pralesní. Na můj vkus byl možná až příliš velký důraz kladen na akci, což Avatar nutně ani nepotřebuje. Jinak jsem dostal víceméně přesně to, co jsem chtěl. Doufám, že na další pokračování nebudeme muset čekat tak dlouho.

plakát

Nikdo (2021) 

,,I hope these a**holes like hospital food." O poznání lépe stravitelnější než Najšullerova prvotina, přitom stále poměrně originální počin. Odekirkův Hutch není klasickým akčním hrdinou a v první půlhodině diváka zdárně tahá za nos, aby po chvíli ukázal, že za to taky umí vzít. Přiznám se ale, že mi tato castingová volba příliš nesedla. I tak si myslím, že se Nobody vyvedlo a jako svěží akční jednohubka poslouží velmi dobře. Lepší 3*.

plakát

Úsměvy smutných mužů (2018) 

Nemohu se zbavit dojmu, že tenhle depresivní náhled do světa alkoholiků mohl zajít o poznání dál. Chybí tomu trochu víc emocí a scén hodných zapamatování. Jinak je to ale na české poměry velmi povedený snímek, který má své poselství a donutí k zamyšlení. Švehlík navíc podal výborný výkon. Celkově lepší 3*.

plakát

Black Panther (2018) 

,,You get to decide what kind of king you are going to be." Ta základní myšlenka s tajnou mimořádně rozvinutou civilizací ukrytou uprostřed Afriky se mi velmi líbila. Samotný příběh však spíše nudil. Opakující se motiv boje o trůn mě vůbec nezaujal a přijde mi škoda, že zápletka nebyla spíše o neshodách s okolním světem. Oproti jiným marvelovkám tomu chybí vtip i nadsázka, což by nutně nevadilo, pokud by snímek dokázal ty zhruba dvě hodiny utáhnout zajímavým scénářem, což se zde bohužel nepovedlo.

plakát

7 žen a jedna záhada (2021) 

Po delší době jsem viděl film, o kterém jsem předem nevěděl vůbec nic. Když to na mě vyskočilo v nabídce Netflixu, barvy a název evokovaly něco na způsob Knives Out (tento předpoklad byl daleko od pravdy) a dal jsem tomu šanci. Hned na začátku mě překvapila italština (bez počáteční znalosti jsem očekával další americkou produkci), ale na škodu to rozhodně nebylo. Celý snímek působí velmi divadelním dojmem, ať už jde o dialogy, prostředí několika málo místností či jednotlivé postavy, u kterých je kladen důraz na jednu hlavní vlastnost. Scénář je malinko zklamáním v tom, že se samotná vražda ve výsledku až tolik neřeší, spíše se čím dále ukazuje jak moc je celá skupina zvláštní a kdo má jaké problémy. Od začátku mě to ale vlastně docela bavilo a díky krátké stopáži velmi uteklo.

plakát

Na nože: Glass Onion (2022) 

,,Mr. Bron, I've learned through bitter experience that an anonymous invitation is not to be trifled with." Jak to tak bývá, druhý díl za tím prvním zaostává. Důvodem je přitom za mě zejména přetažená stopáž. Jinak je to opět stylová detektivka zasazená do atraktivního prostředí s poměrně slušnou hereckou sestavou. Děj je poutavý, takřka dvě a půl hodiny ale diváka v pozoru prostě neudrží. Být to o půl hodiny kratší, šel bych asi s hodnocením výše.

plakát

Známí neznámí (2021) 

Už je to 5 let, co jsem viděl italskou předlohu, do přesného srovnávání se tak pouštět nechci, ale musím říct, že se česká adaptace poměrně vyvedla. Herecká sestava mi vyhovovala (nejvíce pak Pauhofová a Hofmann), dialogy nevázly a zápletky byly vcelku uvěřitelné. Nebýt originálu, kvůli kterému ostatně odpadl jakýkoliv prvek překvapení, hodnotil bych asi o stupeň výše.

plakát

Sir Alex Ferguson: Nikdy se nevzdej (2021) 

,,He was always in control. You were never in any doubt, who was the boss." Objektivita mého hodnocení se tady blíží nule - Manchester United je první tým, který jsem jako malý kluk někdy na přelomu tisíciletí začal díky tátovi sledovat. A fandím mu dodnes. Tehdy jsem ani nevěděl, kdo zrovna vyhrál ligu nebo pohár, vždy když jsem ale viděl Rudé ďábly, bavilo mě se na to dívat. Až zpětně vidím, že to do značné míry bylo díky Fergusonovi, kterému se vskutku povedlo vybudovat něco výjimečného, což tento dokument krásně vyzdvihuje. Přitom to není jen výčet úspěchů, ale vydařené znázornění, v jak komplikované pozici mnohdy manažer špičkového týmu je, jak složitá rozhodnutí musí činit a že se zkrátka nemusí zamlouvat všem. Je skvělé vidět, že si Sir Alex za svými kroky stojí a neměnil by, byť s ním třeba někteří hráči mívali problém a dodnes spolu třeba nemluví. V mnohém tak tento filmový počin může být přínosem i pro diváky fotbalem nepolíbené. Ten pocit, kdy máte na konci dojetím na krajíčku však asi zažijí jen fanoušci. Za mě výjimečný dokument o výjimečné osobnosti. Nezbývá než doufat, že se někdo z jeho nástupců na lavičce jeho úspěchům alespoň přiblíží. Není však náhoda, že se angažmá zatím nikomu příliš nevyvedlo. Eriku ten Hagu, držím palce!

plakát

Polární expres (2004) 

,,Seeing is believing, but sometimes the most real things in the world are the things we can't see." Přiznám se, že první polovina mě takřka vůbec nebavila - neseděla mi animace a cesta vlakem ničím nezaujala. Po příjezdu do cílové stanice se to naštěstí změnilo, kdy příběh dostal trochu grády a zobrazení vánočního severního pólu navodilo tu správnou sváteční atmosféru. Hlas Toma Hankse funguje jako vždy na jedničku, ale i tak se Polar Express k mým oblíbeným animákům řadit nebude. ,,There's no greater gift than friendship."

plakát

Lotrando a Zubejda (1996) 

,,Inu, svět je malý a o náhody tu není nouze". Hezká pohádka s příjemným příběhem a exotickým zpestřením. Bavila mě herecká sestava i hudební čísla. Místy je to trochu naivní, ale to už k pohádkám prostě patří. A tuto si určitě někdy o svátcích rád pustím znovu.