Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Animovaný

Recenze (7 450)

plakát

Iveta - Snad nám to vyjde (2022) (epizoda) 

Během sledování mne napadlo, kdyby to bylo naopak a umřela Iveta, a ne Sepéši, jestli by vznikl seriál jen a jen o Sepéšim? Anyway, tenhle díl už je jen skládačka - z půlky prostě hudební a písničkové klipy (všechny písničky pěkně celé a některé několikrát), psychologie zamrzla v ledu (tatínek pořád nesouhlasí, že sestra chtěla taky zpívat veřejně /a zpívala/, to tady není, psychologie postav se prostě nikam neposunuje, ale co chtít od pohádky andersenovského typu?) a je to jen jízda na jistotu a kapesníček do ruky v závěru. Prostě nakonec je to jen uhlazený marketingový produkt, aby měla pozůstalá rodina po Ivetě o něco větší příjmy.

plakát

To se vysvětlí, soudruzi! - Srdečné pozdravy z lázní (2024) (epizoda) 

Sice Bočková přehrává ještě víc než Cina (a ne, není to k dobru celkového pojetí - pokud tvůrci vůbec nějaké celkové pojetí sami mají), ale jde na jednu stranu o zábavný díl, na druhou trochu psychologický (až jsem si vzpomněl na Otíka z Vesničky střediskové), ale tentokrát to kupodivu funguje. Jen se bojím, že celá ta levitace bude vlastně shozena pod stůl tím, o čem jsem psal v komentáři u předchozích dílů, a to vágním "tajný sovětský výzkum - matka v hledáčku tajných služeb", to by bylo jako fakt málo, soudruzi, to by napadlo i děcko, takové jednoduché vysvětlení.

plakát

Její tělo (2023) odpad!

Zdlouhavé záběry s maximálně televizní kompozicí. Které působí spíše jako nevzrušivý dokumentárně pojatý obrazový doprovod příběhu, který si přečteme zde na ČSFDS v obsahu nebo kdekoliv jinde na webu. A příběh o ženě, která sice umřela mladá, ale to žádným způsobem neospravedlňuje to, co dělala. Jako mám ji litovat? Nebo co po mně tvůrci chtěli? Denně umírá hromada lidí, kteří se ve svém životě alespoň snaží něco se sebou dělat, něco změnit, někomu pomoci. Proč mám fandit sportovkyni, která se po úraze dá na porno a pak umře na nádor v mozku? A jako sorry, fakt tímhle chtěly tvůrkyně nějak podpořit feminismus a bojovat proti těm maskulinním chlapům? Se jim nějak nepovedlo, řekl bych. Medvědí služba.

plakát

Muži nestárnou (1942) 

Na jednu stranu mám ten film rád, na druhou stojí jen na jednoduchém nápadu. A tak v očekávání závěrečného "Proboha, tak mu ji dejte, nebo si počká na další generaci!" čekáme subjektivně nekonečně dlouho, než se děj posune o deset a pak o devět let (nebo obráceně, už nevím), přičemž každá epocha je vyplněna nekonečným tlachánímv různých vilách o ničem, na večírcích, kde se odezpívá několikero písniček a zahraje několik skladeb - přičemž ta ústřední zazní ve filmu celá hned třikrát, jednou s upraveným textem, čímž se povedlo také nějak prodloužit stopáž. Ale jinak Pivec se hodně snaží, jeho herecké partnerky rovněž, a ostatní jsou jen do počtu, aby sem tam něco řekli, sem tam ve vhodný čas odjeli a tak. Btw, zajímavé, jak film odehrávající se ve své závěrečné části v roce 1939 nijak nereflektuje aktuální politickou situaci v zemi, jako by šlo o nějaké jiné místo. Jo, a mimochodem, nepochopil jsem, proč si nemohl vzít už tu druhou, když by finančně už tenkrát mohl rodinu zachránit on, a ne ten továrník odvedle.

plakát

Polda - Konec (2024) (epizoda) 

A no jo, dojemné to bylo, hvězda navíc za nostalgii. A za ústřední melodii z filmu Rambo ke konci (tvl, ta mě pobavila asi nejvíc). Případ? On se tam nějaký vyšetřoval? Asi jo. Každopádně by mě fakt zajímalo, z čeho tam ti dva žijí, a vedle miloučkých záběrů se zapadajícím sluncem bych rád viděl i přesně to, o čem se mluvilo - jak se domluvil, co dělá, když je jeho holka ve škole a tak. Takhle to vypadá spíše jako pohádka než realistický konec. Pár hodně dobrých hlášek (ano, vede ta s kovidem) a fajn natočené Mrázovo divení, že Bříza nerýpe. Každopádně vlastně ano - když se vrátím k tomu konci, z Břízy se nakonec stal týpek, jaké na začátku seriálu zrovna v lásce neměl.

plakát

Tancuj Matyldo (2023) 

Přišlo mi to trochu jako vykrádání Anthony Hopkinsova Otce, ale tak co mají autoři pořád vymýšlet za novoty, že? Naštěstí jsou postavy pojaté ve své nejednoznačnosti a rozporuplnosti velmi slušně, dá se jim všem věřit, nejsou to jen šablony kapesníčkového filmu. Na druhou stranu se vlastně děje jen to, co čekáme, že se stane, a ono se stane. Naštěstí je to tu trochu napravené tím, že sice otec y syn v podstatě o všechno přijdou, včetně partnerek, ale našli cestu sami k sobě. Jinak ale je to natočené hrozně, televizně, interiérově, všechno v polocelcích nebo polodetailech, celky a exteriéry jsou tady asi jen dva, což u filmu pro kina velmi shazuje dojem. Navíc kameraman měl asi tentokrát Parkinsona, protože ruka se mu klepe neskutečně a v podstatě se skoro nedočkáme jediného solidního zarámování obrazu. Být to čistě televizní produkce, je to nadprůměrný televizní film, ale jako kinofilm jen mírný nadprůměr.

plakát

Tři pátrači a tajemství strašidelného zámku (2009) 

U tohoto filmu je nejprve potřeba se smířit s tím, že s předlohou to kromě námětu nemá nic společného. Knihy byly věnovány Hitchcockovi a podle toho vypadaly i jednotlivé příběhy plné záhad a tajemství. Navíc Jupiter Jones byl americký otylý chlapec, ale s bystrým mozkem, sečtělý. Tahle verze se spíše blíží Rodriguezovým Spy Kids bez většího rozpočtu, natáčená v tehdy levných jihoafrických lokacích, které se tady - poměrně neúspěšně - snaží tvůrci vydávat za Kalifornii. Protože se na produkci podílel Walt Disney, máme tady moderní trademark jejich nových filmů, který jsem doposud nepobral - rodiče hlavního hrdiny samozřejmě jsou mrtví. Za plusy bych označil všechny scény ve strašidelném zámku, ten barák vypadá fajn, a potom také ta holčička je dostatečně creepy. Občas se tu ale zase objeví trapné pokusy o slapstickové fóry, a štvaly mě nelogičnosti typu, jestli na ně ten řidič čekal fakt na jednom místě v lese s autem tři dny, kde se v tom lese Pete umyl a převlékl, nebo proč byl výtah nahoře, když byl padouch dole, to jim padouch schválně poslal výtah nahoru? Takhle to žel dopadne, když do ruky dostanou předlohu Němci, bez smyslu pro poetiku, pro nostalgii a ducha předlohy.

plakát

Tajna tretěj planěty (1981) 

Ono to úplně špatné není, ostatně ten příběh kdysi vycházel v Sedmičce pionýrů tuším a byl napínavý hodně, protože jde vlastně o detektivní pátrání. Problém je, že tvůrci z toho udělali fakt jen animovaný příběh pro děti, nic víc, nic míň, s dětinskými vtipy, kde i ten příběh je poněkud upozaděn a přizpůsoben citlivé sovětské dětské duši. S animací si šlo rovněž víc vyhrát, ačkoliv se snaží být hravá a nápaditá, ale někdy je až nepřehledná.

plakát

Specialisté - Pro Lídu (2024) (epizoda) odpad!

Mám pocit, že posledních pár (desítek) dílů píše umělá inteligence, která je víc umělá, než inteligence. Mankote, ty dialogy! Motivace postav! Ale nesmí chybět záchrana v poslední chvíli. Jako by někdo napěchoval všechna klišé tohoto seriálu do AI, s tím, že už dlouho nebylo, aby se případ týkal nějakého známého jednoho z policajtů (vzpomeňme se slzou v oku na mladého vozíčkáře), tak že je to teď jako potřeba. Jinak: Chudák Rázlová, co měla za divnou roli; ale bylo fajn zas vidět Simonu Zmrzlou; bylo fajn vidět zas Mariana Rodena; a polsední krátká poznámka,  Vodochodského je mi líto, protože nemá co hrát a dialogy, které mu AI napsalo, jsou fakt k ničemu. Za sebe musím říct, že je mi líto, že do seriálu nejde vrátit Zadražila.

plakát

Polda - Podvodníci (2024) (epizoda) 

Všechno nachystané na konec, na poslední díl a rozloučení, sbohem a šáteček. Co bylo na seriálu fakt dobré, tak konfrontace staromódního Břízy s novou realitou, které nerozuměl, a vznikalo z toho hodně dobrých nápadů., hlášek, ba i gagů. Teď je Bříza uvědomělý současný muž, na kterém vlastně už není nic zajímavého, ani to to auto nebo kožená bunda. Pár hlášek se tu ještě objeví (třeba ta právě na jejich kožené bundy), ale jinak pokud jde za prvé o případ, tak samozřejmě se jako divák můžu vzteknout, proč policajti nešli hned změřit a porovnat gumy taxikáře s těmi na mostu, to by napadlo i pětileté dítě.  A za druhé nechápu tu přehnanou kreaci Matonohy, která by se hodila možná do Soudruhů, ale tady to prostě vtipné nebylo. Asi by mě bavil spin off Drsná hospodská Vanda a její manžel, soukromý detektiv, nebo tak něco. Takže se netěším, až Bříza dojemně odletí v příštím dílu do Ameriky a dost možná založí časem novou rodinu.