Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Romantický
  • Akční

Oblíbené filmy (5)

Konec starých časů

Konec starých časů (1989)

Adaptace vydařená natolik, že vedle ní předloha bledne. Škoda, že pan Menzel už nezfilmuje podobně geniální téma, knihu Gentleman v Moskvě (Amor Towles).

Před úsvitem

Před úsvitem (1995)

Film připoutá k obrazovce každého, kdo zažil studentskou lásku. Dialogy Francouzky Celine a Američana Jesse, kteří se seznámili v prázdninovém vlaku z Budapešti do Vídně, jsou tak laskavě známé a přirozené a až s odstupem jednomu dojde, jak jsou leckdy dlouhé minuty točeny na jeden záběr!, což evokuje buďto fenomenální pamět Julie Delpy a Ethana Hawke nebo, spíše, podtrhuje autentičnost scénáře, kdy není problém pro oba herce se do rolí vžít tak, že jsou schopni odvyprávět silný příběh jedním dechem. Je to romance na jednu noc nebo osudové setkání? Fakt by mě zajímalo, zda to Richard Linklater v roce 1995 věděl...?

Před soumrakem

Před soumrakem (2004)

Pro mě překvapivé pokračování artového filmu z roku 1995. Jestli to měla být komerčně vykalkulovaná "dvojka", tak mě udělala velkou radost, protože i když jde o setkání Celine a Jesse po 10(?) letech, tak i my jsme od "Before Sunrise" o 9 let zestárli a přijde nám proto pokračovaní příběhu opět ... jaksi ... autentické... Uvěřitelnost Julie Delpy i Ethana Hawke, poetika Seiny, svíravý nedostatek času, ve kterém chceme tomu druhému toho tolik říci, přitom se vlastně neznáme a uvědomujeme si, že v hlubší výměně názorů lehce narazíme a na hlubší polemiku, kterou bychom vášnivě rádi vedli, nemáme čas... To všechno téměř na jeden záběr. Zatímco před lety ve Vídni při loučení pařížské studentky z Paříže s budoucím americkým spisovatelem nevěděli ani oni, jak setkání dopadne, tentokrát to zůstává tajemstvím jen pro nás diváky... Za zmínku stojí příjemná a v ději důležitá hudba šansoniérky Niny Simone, která se premiéry filmu nedožila...

Před půlnocí

Před půlnocí (2013)

Dalších devět let a třetí pokračování romantického příběhu Celine a Jesse. Jsou - jako my - od prvního setkání o osmnáct let starší a už víme, že náhodná vídeňská one-night romance s podobně náhodným setkáním o 9 let později v Paříži vyústily v něco důvěrně nám známého, aniž bychom to sami museli zažít. Umístění děje do letního Řecka je stejně jako "On a volé la cuisse de Jupiter" Annie Girardot nebo "Mamma Mia" Meryl Streep sázkou na jistotu, ale mě neurazí. Jenom mě mrzí, že mám malou představivost na to, abych predikoval děj "Before Noon", který štáb určitě uvede v roce 2022 :-)

Chlapectví

Chlapectví (2014)

Koho uchvátily dialogy Celine A Jesse v trilogii Before Sunrise/Before Sunset/Before Midnight režiséra Richarda Linklatera, které natočil v letech 1995-2004-2013 s Julií Delpy a Ethanem Hawke, ten si sedne na zadek z tohoto filmu, kde hlavní hrdinové stárnou doslova před očima. Vymyslet si scénář na 14 let dopředu, být v každém záběru aktuální a přitom se obloukem vyhnout dokumentaristice, to vyžaduje abnormální představivost a to tu fakt ještě nebylo. Album velké části života pro všechny zainteresované. Monitorovat live na plátně dospívání syna a dcery může být velkou inspirací nebo katarzí pro mnohého tátu a leckterou mámu. Ethan Hawke, který rozvedeného otce bravurně zahrál už v třetím pokračování Linklaterova megadíla, exceluje v podobné roli a za počin v Chlapectví má mého Oskara za excelentní výkon v tzv. vedlejší roli.