Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (293)

plakát

Má mě rád, nemá mě rád (2010) 

"Some of us get dipped in flat, some in satin, some in gloss, but every once in a while you find someone who's iridescent, and once you do, nothing will ever compare."

plakát

Team America: Světovej policajt (2004) 

"I was just a boy when the infidels came to my village in their Blackhawk helicopters. The infidels fired at the oil fields and they lit up like the eyes of Allah. Burning oil rained down from the sky and cooked everything it touched. I could only hide myself and cry as my goats were consumed by the fiery black liquid death. In the midst of the chaos, I could swear that I heard my goats screaming for help..." Co na to říct, film jsem za ty roky viděl nespočetněkrát, ale vždy jsem se u toho smál jako bych ho viděl poprvé. Co Trey Parker a Matt Stone vytvořili je něco neuvěřitelného. Za mě ještě lepší než South Park film. I po 17 letech od vytvoření je to stále aktuální, možná ještě trefnější satirické dílo než v době svého vzniku. Hlavně si nebere servítky s nikým, s demokraty, republikány, cizinci, Muslimy, největšími Hollywoodskými celebritami... prostě kdo se v něm objeví, trpí. Soundtrack je fantastický, není to sice jako LEGO 2 částečně muzikál, ale množství pro film vytvořených písní by mohly hovořit o svém. 5*

plakát

Vice (2018) 

Busy-busy-bee! Sice jsem od svého posledního komentáře viděl něco přes sto filmů, u žádného mě ale nehnala potřeba se k němu jakkoliv veřejně vyjádřit, a vystačil jsem vždy s rychlým vteřinovým odkliknutím hodnocení. Nyní po 15 měsících musím prolomit mlčení a pokusit se obhájit těch 5*. Začnu z druhého konce. Dle mého je film rozkouskovaný a poměrně dost zmatený - na rozdíl od The Big Short se toho McKay ani moc vysvětlit nesnaží, a pracuje pouze s náznaky. Očividně ale také zcela úmyslně, protože se ani nesnaží zachytit nějak komplexněji osobu a životní příběh Dicka Cheney, či události, kterých byl přítomen. Namísto toho divákům ukazuje vliv moci v rukou člověka bez skrupulí. A ne jen jednoho, všech angažujících se v politice a blízko u moci, ať již přímo či nepřímo. Muž hodiny, Dick Cheney, je jen kulisou poodkrývající fungování moderního světa. Světa, který takový možná byl vždy, ale nikdy předtím nebylo tak jednoduché vidět, že v něm skoro nic nefunguje. Úsvit technologií nám dal možnost zachytit momenty, které by jinak nebyly věrohodné, a pomoci je rozšířit do celého světa během vteřiny. Nevědomost je doopravdy blažená, ale bohužel se před pravdou (možná ne zcela úplnou a přesnou) člověk nemá moc kam schovat. Upřímně se mi styl vyprávění vůbec nelíbil. Proč tedy 5*? Za herecké výkony, filosofickou hodnotu, kterou jsem ve filmu viděl, a za neuvěřitelný a absurdní smysl pro humor McKaye při prezentování smutných životních pravd. Žádný jiný film mě snad nikdy v životě nedonutil tolikrát brečet smíchy, a že takových scén bylo! Pokud vás světová politika a dění ve světě vůbec nezajímají, asi bych se filmu vyhnul. Pro všechny ostatní to určitě stojí alespoň za zhlédnutí. Možná vám film alespoň vykouzlí smutný úsměv na tváři, tak jako mně.

plakát

Amazing Spider-Man 2 (2014) 

Trvalo mi 5, resp. 3 roky zhlédnout oba díly The Amazing Spiderman. A upřímně nechápu co se stalo, že se mi druhý díl tolik líbil... tedy chápu - konečně ze mě dokázal dostat nějaké emoce, postavy nebyly tak otřesné, dialogy snesitelné, a akční scény vypadaly o 1000 % lépe. Ano, byly tam díry ve scénáři, nelogičnosti, ale asi mi relativní srovnání obou dílu a nelibost jedničky k pozitivnímu hodnocení stačilo. Andrew a Emma k tomu mezi sebou měli opravdovou chemii a upřímně mám postavu Gwen Stacy mnohem radši než Marry Jane Watson. Snad mi "nadšení" z filmu vydrží i na další zhlédnutí.Slabší 5*

plakát

Popelka (2015) 

Tímto hodnocením upřímně překvapuji sám sebe. Hodnotím ale filmy dle toho, jak dokázaly naplnit vytyčené cíle a svůj vlastní potenciál. Od Popelky jsem nic moc extra nečekal, takže podání Kennetha Branagh mne neskutečně příjemné překvapilo. Audiovizuálně nádherné - ať již šlo o kostýmy, lokace či hudbu Patricka Doyla, která krásně dokreslovala atmosféru. Lily James (Popelka) něžná milá dívenka, Richard Madden (princ) vážně charismatický úsměvavý elegán, Cate Blanchett zase macecha jak se patří. Vážně jsem si nemohl na nic stěžovat, film mne bavil a i zahřál u srdce... nedá se nic dělat, 5*.

plakát

Star Wars: Síla se probouzí (2015) 

“I'm being torn apart. I want to be free of this pain - and I know what I have to do, but I don't know if I have the strength to do it. Will you help me?” Největším nepřítelem pro vychutnání si startu nové Star Wars trilogie jsou očekávání, a cítím, že s nimi mnoho lidí jednoduše nepracovalo, jinak by nemohli být ve výsledku zklamaní. Jedná se o nejlepší film roku? Jistě, že ne! Jedná se o kvalitní film? Rozhodně ano! Star Wars miluji, vyrůstal jsem na nich... ale uvědomuji si také, že i původní trilogie měla své problémy a nebylo jich zrovna málo. To si ale většina zklamaných fanoušků nedokáže či nehodlá připustit a doufají v dílo, které bude "jako původní trilogie" - tedy v jejich očích dokonalé. Omlouvám se, ale původní trilogie nikdy dokonalá nebyla (tři videa, která to pěkně shrnují). Odkazuje se Force Awakens na původní trilogii tak, že to až někdy hraniční s parodií či plagiátorstvím? Ano, a považuji to za největší a jedinou zásadní chybu filmu. Chápu ale také proč k tomuto kroku na začátek přistoupili a upřímně věřím, že epizody VIII a IX budou plné nových originálních příběhů. Jako každý jiný film má spoustu menších chyb, které bych vytkl - ale to každý film, který člověk více analyzuje (a některé věci, které jsou fanoušky často jako chyby vyčítány, chyby jednoduše nejsou... tomu že se vše nevysvětlilo hned v PRVNÍM díle TRILOGIE se neříká chyba, ale základy vypravěčství). Teď to hlavní - pozitiva! Ve finále máme pět nových velmi zajímavých postav (Kylo, Finn, Rey, Poe... a BB-8), které byly i velmi dobře zahrány (což je po epizodách I, II, III malý zázrak). Audiovizuální stránka naprosto nádherná (hence všechny ty nominace na Oscary v technických kategoriích) a náznaky věcí budoucích jsou velmi lákavé. Při čekání na tento film se ve mě mísily pocity očekávání a děsu (po zkušenosti s Hobitem). Ve výsledku musím říci, že se ale žádné fiasko nekonalo. "Teary eyes" momenty byly střídány humornými pasážemi, a i díky všemu pozitivnímu co jsem uvedl výše, se pro mě Force Awakens zařadila mezi top 3 díly ze světa Star Wars. Film se mi tedy velice líbil a upřímně se nemůžu dočkat dalších dílů (jen doufám ve větší kreativní odvázanost). Slabší 5*.

plakát

Sázka na nejistotu (2015) 

“Truth is like poetry. And everybody fucking hates poetry.” Velmi netradičně natočený film, a o to více vyniká v záplavě snímků roku 2015. Tragický příběh s komediálním zpracováním a skvělými hereckými výkony. Na rozdíl od 'The Wolf of Wall Street' také méně glorifikuje podvodníky, za což jsem osobně rád. Na ekonomce jsme sice hospodářskou krizi a její počátek z odborného hlediska brali, tady je ale podána srozumitelněji, a podle mě i více ke kořenům - jednoduše, lidi v bankovním sektoru jsou z většiny vypočítavé svině a nic kromě vlastního profitu je nezajímá. 5*

plakát

Pýcha a předsudek (2005) 

“Might I ask why, with so little endeavor at civility, I am thus repulsed? - And I might as well enquire why, with so evident a design of insulting me, you chose to tell me that you 'liked me against your better judgment'.” Jeden z nejlepších filmů své kategorie (a to jsem "chlap" a neměl bych mít tyto "babské" filmy vůbec rád). K tomu přidejte skvělé slovní přestřelky mezi hlavními protagonisty, krásnou hudbu a výpravu, velice povedený výkon Keiry Knightley, a dostanete recept na 5* film.

plakát

Když Harry potkal Sally (1989) 

“There are two kinds of women: high maintenance and low maintenance. - Which one am I? - You're the worst kind; you're high maintenance but you think you're low maintenance.” Nechápu, že mi trvalo 26 let, než jsem konečně viděl film, na který jsem všude slyšel samou chválu! Očekávání jsem měl poměrně veliká, byla naplněna, místy i předčena. When Harry met Sally je velmi příjemná komedii s opravdu fantastickými dialogy. Příběhově ke konci začaly věci lehce pokulhávat a zdály se uspěchané, jinak ale nemohu jinak než dát filmu zasloužených 5*.

plakát

Whiplash (2014) 

“There are no two words in the English language more harmful than 'good job'.” Již trailer naznačoval, že se bude jednat o zajímavý film. Realita však byla ještě lepší! Whiplash mě po třech letech donutil změnit pořadí mých TOP 10 filmů a dokonce jeden z nich vypustit, aby poskytl místo tomuto fantastickému filmovému počinu. Skvělá hudba, herecké výkony ústřední dvojice, vtip, napětí, téma obětování se pro velikost, dechberoucí závěrečná patnáctiminutovka... to je jen pár důvodů, proč jsem si tento film zamiloval a viděl ho během prvního měsíce promítání již nespočetněkrát. J.K. Simmons válel a už dlouho jsem neviděl podobně úžasný herecký výkon - jeho výhry Zlatého Glóbu a Oscara jsem tedy prožíval jako málo co. Za mě jasných *5!