Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Krimi

Recenze (441)

plakát

Batman (1989) 

Naprosto přelomové dílo filmové historie a jeden z vrcholů Tima Burtona! Úplně z toho sálá touha zfilmovat Batmana podle prapůvodního námětu jako "temného rytíře" noční postavu, spasitele přicházejícího jen ve tmě. Tak to má být a navždy mělo zůstat! S Burtonem si náramně notujeme v mnoha věcech. Já mu naprosto žeru město Gotham tak jak ho stvořil, plné bizarních budov, naprosto zlé a temné. Dále se shodneme v nechutenství k postavě Robina, který z filmu jako naprosto zbytečný element krásně zmizel. Když připočtu geniální tah v podobě angažování Jacka Nicholsona jako Jokera, nezbývá než hodně hluboce smeknout.

plakát

Ohněm a mečem (1999) 

Své kouzlo to má nepochybně. Místy až přepjatě romantické, což mám někdy rád. Pravdou je, že k dokonalosti to má daleko a to především v oblasti hereckých výkonů, což se ale mnohdy s plným hodnocením nevylučuje. Zvláště ne, při tak dobrém hudebním doprovodu a nastolené atmosféře. Trochu tomu schází epičnost Potopy, ale ta padla za oběť patrně zde výraznější romantické linii. Stejně se podle mne jedná o skvost a mám to prostě rád.

plakát

Profesionál (1981) 

Zdaleka nejlepší Belmondova vážná role. Od začátku až do konce plné chytlavých scén co se vryjí do paměti. S pomocí tolikrát zmiňované skvělé hudby od Morriconeho se to prostě jednoduše zažírá. Nechybějí však i výborné ironické hlášky a vtípky. Belmondo jako nejdrsnější a nejzásadovější člověk ze všech..to se prostě musí. Má zde však také skvělý protiklad v podobě policejního komisaře, v podání Hosseina, což přispělo ke kvalitě nepochybně. Protože: "je to zvláštní chlap ten Rozén - grázl, ale eso policajt". Musí se jejich vzájemný kovbojský souboj. No a konec na jedničku, o tom žádná.

plakát

Tajemství hradu v Karpatech (1981) 

Humor, který nikdy nemůže pochopit žádný cizinec. Neb těží z neuvěřitelných předpokladů, které jen náš krásný jazyk pro humor má. Je to naše specifikum, ze kterého když umíme vařit, tak uvaříme neskutečné věci. To je i případ Tajemství hradu v Karpatech. Naprostá většina komadiálních a humorných scén je dotažena téměř k dokonalosti, za účasti mnoha hereckých veličin. K zajímavé atmosféře snímku hodně napomohl Jan Švankmajer, zde coby rekvizitář. Takovéto dílo nemůže a nemělo by být hodnoceno jinak nežli nejvyšším možným hodnocením.

plakát

Musíme si pomáhat (2000) 

Nakonec přeci jen říkám své ano nejvyššímu hodnocení. Neboť skutečně jest "Musíme si pomáhat" Hřebejkovým nejlepším filmem. Velmi precizní charakteristika doby a lidí, počínaje studií povah, věrnými kulisami a kostýmy konče. Protektorátní prostředí funguje na jedničku. Je třeba vědět, že to více než dílem komediálním je takměr dílo filozofické, které si všímá české malosti i velikosti. I když koneckonců by se dalo paušalizovat i na hodnocení míry lidskosti v nás lidech, či naopak našich temných stránek. Protentokrát skvělé herecké výkony už vlastně jen podtrhují výsledný skvost. Toto dílo je díkybohu vyjímkou v současné šedé filmové tvorbě. Jsem tomu rád, ať už se tak stalo náhodou nebo cíleně.

plakát

Fanny a Alexandr (1982) 

Down-tempo všech down-temp. Divadlo všech lidských snů. Naděje všech nadějí, beznaděj všech beznadějí. Tečka.

plakát

U pokladny stál... (1939) 

No rozhodně jedna z nejlepších komedií s Vlastou Burianem. Mnoho nezapomenutelných a velmi povedených vtipů a scén, které neblednou ani postupem věků. Musím minimálně zmínit scénu s "řezáním palce" při té se člověk opravdu nasměje. Ale celý film je opravdu nadupán skvělými komediálními nápady.

plakát

Vetřelec (1979) 

Dnes už naprostá klasika, svou atmosférou patřící navždy do srdcí filmových fanoušků. Více o tom netřeba psát, neboť by to bylo nošením dříví do lesa. Milník v dějinách kinematografie.

plakát

Osvícení (1980) 

No nemohu jinak než za pět hvězd. Knihu jsem četl a film mě rozhodně nezklamal. Kubrick dal tomuto hororu tak trochu svojí tvář a to je moc dobře. Interiér hotelu bezchybný, tíživý a depresivní, přesně jak bylo potřeba. Veledlouhé dialogy střídají scény bez mluvení a vše tak nějak tíživě plyne. Parádní jsou scény u baru a imaginární popíjení. Nejvíce asi vládne "záchodový dialog". Když už jsem u toho, z Jacka Nicholsona mám v tomto filmu pocit, že si asi dával ten burbon doopravdy a to v míře více než hojné. Shelley Duvall je zase tak nějak příjemně ošklivá. Ke konci přibývá zapamatovatelných scén a film skvěle graduje. Mistrovská práce - jak jinak.

plakát

Vetřelci (1986) 

Vzpomínám si na první zhlédnutí, tehdy na mě film zapůsobil mocně. Opravdu nevím co by se muselo stát, abych dal něco jiného nežli 5*. Že je Cameron perfekcionista, to se o něm ví. Vše má vždy promakané do nejmenšího detailu. Proto by se lidé neměli u jeho filmů nikdy nudit a já se tedy nenudil. Že je toto dílo slabší než jednička bych netvrdil, je jiné. I když........možná je tím vinna xenomorfní bytost, ale nikdy jsem vlastně nepochopil, proč tak zkušení mariňáci a výsadkáři si nenechali na té hlavní vesmírné lodi na oběžné dráze nějakou lidskou zálohu, další tým, který by zasáhl v případě "průšvihu".