Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Krimi

Recenze (441)

plakát

Borgiové (2011) (seriál) 

Velice přesvědčivá sondáž do historie, jíž nechybí perfektní vizuální ztvárnění ani patřičný náboj. Jediné co mi chybělo krom posledního dílu druhé série ovšem, bylo přeci jen trochu více emocí. Jako by to přes svojí velkolepost a lesk působilo malinko odtažitě, ale to je jen můj soukromý dojem. Jinak poctivá a zajímavá práce, která stojí za ten čas do ní vložený. EDIT: Po druhém shlédnutí všech tří sérií musím zvýšit hodnocení na plné, skvělá práce.

plakát

Klub rváčů (1999) 

Manifest podivnosti a obsáhlá kritika konzumního způsobu života v jednom. Opravdu příjemný kus poctivé filmařiny s pořádnou dávkou ujetosti i svébytnosti made by Fincher. Přecijen Fight Club těží hlavně z notné dávky režisérské invence a byla to především jeho propracovanost a viditelná píle v každém detailu co mě opravdu dostalo a to i přes pár pasáží kde šlo tempo trochu dolů. Jako třešnička na dortu jsou zde výborné herecké výkony a skvostné finále.

plakát

Spartakus (1960) 

Přestože mnou ponejvíce adorovaná díla Kubrick stvořil až v době pozdější, nechci a vlastně ani nemohu na tomto jeho velkolepém eposu shledat nějakých chyb. I při takovéto sáhodlouhé stopáži se Spartakus pyšní rutinérským mistrovstvím a poctivou prací v každé své minutě i každém svém detailu. Opravdu hodně je znát, jak moc chtěl dát Kubrick Spartakovi duši a lidský rozměr jeho poslání. A to se mu i přes některé málo uvěřitelně pojaté sociální aspekty jeho tažení koneckonců velice povedlo. Velkolepá finální bitevní scéna je i 52 let po svém vzniku mocnou podívanou, před kterou blednou mnohá moderní díla. Přichází Spartakus - člověk který měl sen. Až do hořkého konce.

plakát

Králova řeč (2010) 

Citlivé a všeobjímající. Unášelo mě to v pocitu jakési slasti na vlně skvělých hereckých výkonů a působivého zpracování. Udeřilo mě to tam kde udeřit mělo, dojalo též. Opravdu nečekaně vrcholný filmový prožitek a příklad jakéhosi druhu komorního a zároveň majestátního zpracování filmu. Bravo.

plakát

Temný rytíř povstal (2012) 

O tom, že adorovat Nolana za každou cenu nemá valného smyslu, jsem se přesvědčil už u Temného rytíře. Našel bych si na posledním dílu trilogie mnoho věcí s nimiž minimálně nesouhlasím či jsem je jaksi pocitově nezkousával, ale úplně stejně toliko důvodů najdu pro to, proč je sem prostě nenapsat. Jednoduše, Temný rytíř povstal je takový jakým zkrátka být měl. Nolan ho natočil tak, aby si filmoví laici jen nevěřícně slintli na vestu a filmoví znalci aby nakonec přes všechny výhrady pokorně smekli svůj klobouk a jen uctivě řekli: "všechna čest pane Nolan". Kritizovat film za to, že se stal bezebytku takovým jakým se měl stát, i přes všechna klopýtnutí, zkrátka nelze.

plakát

Tenká červená linie (1998) 

Mnoho k přemýšlení i k vidění. Malickovy trademarky v podobě mistrovského podání obrazu i myšlenky povstávají v každé vteřině aby naplnily vaši duši tou největší těžkostí ze všech. Obtížně se i dýchá když prožijete tento nejvíce a zároveň nejméně válečný film ze všech. Přidáme-li si i Zimmerovo hudební mistrovství, vychází nám jen jediné - absolutorium.

plakát

Ponorka (1981) 

Obvzláště zhlédnutí director's cut přináší opravdový zážitek, který nikdy nevybledne zubem času. Epický příběh o válce jako nutném zlu a zároveň obrovské vůli přežít za každou cenu ještě navíc skvěle dokresluje pochmurný konec. Skutečně tísnivě a naléhavě natočeno, po chvílích už budete jen napjatě dýchat a žít s ovousenými námořníky, křečovitě zatínat prsty při každém výbuchu hlubinné bomby. Opravdu, tomuto dílu mnoho nechybí a s jistotou ho lze zařidit mezi největší milníky válečného žánru.

plakát

Nebe nad Berlínem (1987) 

Umělecky i vizuálně neselhávající naléhavost. Buď splynete, nebo ne.

plakát

Kontakt (1997) 

Jeden by se snad během sledování Kontaktu i zamiloval do Jodie Foster jejíž citlivá, ale zároveň i neskutečně silná postava k tomu přímo svádí. Ovšem na(ne)štěstí se vám toho před očima míhá mnohem více. A budete si to pamatovat až do konce života.

plakát

Kmotr III (1990) 

Velice důstojné pokračování předchozích famozních dílů k těmto naprosto plnohodnotný a jim rovnocenný. Coppola si vše nechal pěkných pár let uležet v hlavě a nechal celou ságu vygradovat k osudové dokonalosti. Excelentně emociálně i narativně vyhrocená jízda až k hořkému poznání všeho. Takhle se zvírá kniha věčné dokonalosti, takhle se zavírá série jenž bude navždy patřit na piedestal filmového universa.